Revision [680]

This is an old revision of Vuosikurssi2145 made by AdminDare on 2017-09-09 20:21:34.

 

Vuosikurssi 2145


 (image: https://posthuman.karmavector.org/images/Kuvitus/shuttle_approach.png)

Kesällä Jupiterin tasavallan asevoimien palvelukseen astui jälleen erä ihmiskunnan nuoria toivoja. Kuutta kuukautta myöhemmin peruskoulutusjakso oli ohitse, ja 21 sotilasvalan vannonutta matruusia astuu vuosikurssina 2145 palvelukseen Saint Sunniva -nimisellä partiofregatilla. Asepalvelus kestää 42 kuukautta (48 upseereille), ja sen suorittaminen takaa Tasavallan kansalaisuuden.

Saint Sunnivan kotisatama on Kallistolla sijaitseva Gerdr-niminen| Tasavallan protektoraatti, ja puolet vuoden 2145 vuosikurssista on kotoisin sieltä. Loput ovat kotoisin kuka mistäkin Tasavallan habitaatista. Jotkut ovat lähteneet palvelukseen innosta palvella Tasavaltaa, toiset tajuavat, että ilman kansalaisuutta etenemismahdollisuudet elämässä ovat vähäiset. Joillekin asepalvelus on ollut ainoa vaihtoehto köyhyyden tai vankilan sijasta.

Maapallo on tuhoutunut asuinkelvottomaksi superälykkäyden koneälyjen kapinassa 11 vuotta sitten, ja valtaosaa aurinkokunnasta asuttaa irvokas joukko tietokoneaivoisia ihmisen irvikuvia. Jupiterin tasavalta on ihmiskunnan ja jopa inhimillisyyden viimeinen linnake, jatkuvassa kylmässä sodassa ympäröiviä ihmisyytensä hylänneitä laumoja vastaan. 40 miljoonaa kaasujättiläisen kuiden asuttajaa sekä Maapallon tuhosta pelastunutta pakolaista luottaa vahvoihin asevoimiin takaamaan turvallisen tulevaisuuden.

Poliittinen tilanne Tasavallan ja Autonomistiliiton välillä etenkin Jupiterin kreikkalaisilla on syksyn aikana kiristynyt. Kylmä sota on vaarassa muuttua kuumaksi, ja asepalvelus muuttua sen myötä hurjemmaksi.

Pelin pointti


Devil and the Deep Black Sky on nimellisesti milscifiä, mutta se keskittyy enemmän hahmoihin kuin asejärjestelmämasturbaatioon. Kampanja käsittelee vuosikurssin 2144 sotilaiden elämää. Pelikampanjan 17. pelissä heidän alukselleen saapuu seuraavan vuoden kurssi, ja peli luo puitteet alkavan palvelusvuoden hahmojenvälisille suhteille. Vierailijoiden hahmot ovat tätä vastatullutta kurssia. Ne ovat ehkä enemmän NPC-roolissa kuin vierailuissa yleensä: niille ei voi taata mitään suurta tarinakaarta. Sen sijaan ne tulevat jäämään pysyväksi osaksi pelikampanjaa. Vastatulleet ovat enimmäkseen ihan pihalla, ja niiden tehtäväkin on ihmetellä, mokailla ja aiheuttaa vakiohahmoille kauheaa päänsärkyä.

Peli ei ole mitenkään erityisen reilu: vanhat hahmot ovat hallitsevassa asemassa uusiin nähden, ja jos joku vastatullut on liian ärsyttävä, hän joutuu luultavasti maksamaan siitä. That said, kukaan vanhoista hahmoista ei ole mikään hirveä simputtava kusipää, eikä pelin pointti ole sadistiset rääkkäysfantasiat tai mahdollisimman autenttinen sotilaskäytös. Mutta jos joku vastatulleista käyttäytyy kuin ääliö ja hänet suljetaan ekan viiden minuutin jälkeen koppiin, näin sitten kävi. Asepalveluksessa kannattaa olla ihmisiksi.

Ilmeisin myönnytys realistiselle sotilasmenolle on, että pelin (vaikkakaan ei oikeastaan maailman) sotilaskoneistossa on tiettyä bottom-up -päätöksentekoa; ts. matruuseiden tai aliupseerien mielipiteillä on kohtalaisesti painoarvoa heidän ylemmilleen, ja alhaalta kohoavat ideat pääsevät helpommin toteutukseen asti. Tämä on puhtaan roolipelillinen juttu, koska muuten upseerit vain määräävät ja alemmat toteuttavat. Pelissä sen sijaan jos joukko alempia vie perustellun näkemyksen ylemmilleen, se saatetaan noteerata. Tähän juttuun ei kannata suhtautua maailman sisäisenä piirteenä; se on olemassa vain, jotta pelaajahahmoilla olisi jotain keinoja vaikuttaa asioihin.

Tämän lisäksi hahmot voivat tehdä päätöksiä omasta kohtalostaan (esim. suhtautuako sotilastoimintaan pakkopullana vaiko vakavissaan, yrittääkö johonkin tiettyyn koulutushaaraan, ollako tottelevainen vaiko kapinoiva, pysyäkö palveluksessa vai lähteäkö maitojunalla kotiin ja tyytyä elämään siviilinä ilman kansalaisuutta). Peli kattaa ehkä kuukauden tai parin ajanjakson palveluksessa; käytännössä sen verran, että koulutushaara valitaan ja ensimmäinen partiotehtävä suoritetaan. Periaatteessa samoja hahmoja voi pelata myöhemminkin, jos aikataulut ovat myönteisiä ja kaikkia kiinnostaa.




Maailma pähkinänkuoressa


Starship Troopersin yhteiskunta, Expansen teknologia, Quantum Thiefin viholliset
 



Jupiterin tasavalta on ideologisesti vähän "avaruuden Kiina": ksenofobinen ja militaristinen valvontayhteiskunta, jossa kaikki ulkopuoliset ovat pelottavia ja vaarallisia ja jossa mediaa kontrolloidaan, jotta kansalaisia suojeltaisiin vääränlaisilta ajatuksilta. Se ei kuitenkaan ole mikään helvetillinen poliisivaltio: ihmisiä ei katoile eivätkä viranomaiset käytä mielivaltaa. Tietyt mielipiteet ovat erittäin epäsuosittuja; esimerkiksi myönteinen suhtautuminen transhumanismiin tai koneälyihin on rinnastettavissa kommunismin fanitukseen 1900-luvun Yhdysvalloissa, ja niistä joutuu helposti vaikeuksiin.

Pelaajahahmot


Saint Sunniva on 55 hengen partiofregatti, pieni itsenäisesti toimiva alus. Hahmot on joko määrätty sinne tai he ovat saattaneet myös hakea sinne itse. Partiofregatilla palveleminen on juttujen mukaan itsenäistä ja vauhdikasta puuhaa, mutta Saint Sunniva ei ole mikään legendaarinen eliittialus, ja siksi tänne päätyykin asepalveluksen suorittajia laidasta laitaan.

Pelaajahahmot ovat 16-24 -vuotiaita, juuri suorittaneet 6 kk:n peruskoulutuksen, ja ovat ylenneet alokkaista matruuseiksi. He viettivät viikon loman, ja ovat juuri saapumassa yhteyssukkulalla Saint Sunnivalle Kalliston kiertoradalla.

Kuvio saapumiserästä, ja heidän sosiaalisista suhteistaan:

 (image: https://posthuman.karmavector.org/images/social_2145.jpg)

Tarjolla on hahmoja kolmessa pelillisessä roolissa:

Sotkijat - Vuosikurssin 2145 suuret persoonat, niin hyvässä kuin pahassa. Nämä ovat hahmoja, joiden ympärillä tapahtuu. He voivat olla kunnianhimoisia suorittajia, käveleviä katastrofeja tai sosiaalisesti niin magneettisia, että kaikki jotenkin pyörii heidän ympärillään. Nämä hahmot edellyttävät aktiivista pelaamista ja asioihin sekaantumista, ja myös todennäköisimmin joutuvat vaikeuksiin, yrittävät kaikenlaista ja epäonnistuvat (saattavat toki onnistuakin). Sopivat pelaajalle, joka tahtoo säätää ja häsätä.

Tarkkailijat - Vuosikurssin 2145 tavalliset tyypit, joita en ole siksi speksannut kovin tarkasti. Hekin voivat olla päteviä, mutteivät ole yhtä räiskyviä kuin sotkijat. Sopivat pelaajalle, joka ei halua joutua konfliktiin, tai tahtoo katsoa, miten Eclipse Phasen maailma tässä pelissä toimii, tai joka haluaa itse suunnitella hahmonsa luonnetta.

Pelaajahahmojen tutut - Nämä ovat hahmoja, jotka ovat vanhojen pelaajahahmojen tuttuja (kavereita ja yksi vihollinen), ja jotka ovat näkyneet pelissä jo aiemmin. Näiden pelaaminen vaatii hienovaraisuutta, ja parin sivun taustamatskun lukemista. Sopivat pelaajalle, joka pitää pitkistä hahmoista joiden luonne on jo valmiiksi määritetty. Tässä roolissa tulee olla huolellinen - hahmolla on tärkeä suhde jo pelattaviin hahmoihin.

Sotkijat (PDF)
Tarkkailijat (PDF)
Kaverit ja muut tutut (PDF)


Kaikkia rooleja ei tarvitse olla. Neljällä sotkijalla tulee aika hysteerinen peli, neljällä tarkkailijalla aika seesteinen.

Hahmokuvauksissa on seuraavia ei-ilmeisiä kohtia:

Kinsey - hahmon seksuaalinen orientaatio. 0 on umpihetero, 6 täysi homo. Lisämääräänä A on enemmän tai vähemmän aseksuaali, ja X on taas todella aktiivinen. Yhteiskunta tai sotilaskoneisto ei seksuaalisuuden perusteella stigmatisoi.

Xenofobia - kuinka paljon hahmo pelkää/vihaa kaikkea Tasavallan arvomaailman ulkopuolista. 0 on utelias ksenofili, 6 on hirveä rasisti, biokonservatiivi ja ties mitä muuta. Sotilasorganisaatio on jossain 4-5 paikkeilla, 0 ja 1 saattavat kokea sotilasmenon aika ahdistavana.

Politiikka - jos termi tuntuu oudolta, siitä voi lukea lisää Politiikka-artikkelista.| Ei kuitenkaan tästä tarvitse kantaa kauheasti huolta - voi melkein olettaa, että mikä tahansa tuntematon termi tarkoittaa jonkin sortin talousoikeistolaista, ja ksenofobiasta voi päätellä loput.


Pelimekaniikka


GURPS 3rd Edition, pelinjohtaja hoitaa mekaniikan.

Jokaisella vierailevalla pelaajalla on pari interrupt-pelimerkkiä. Näillä voi hetkeksi kaapata pelinjohtoroolin tuodakseen hahmonsa mukaan pelattavaan kohtaukseen. Pelimerkkien tarkoitus on hieman vähentää pelinjohtajan taakkaa: kahdeksan ihmisen seuraaminen ei onnistu helpolla, joten tällä tavalla pelaaja voi itse hieman huolehtia siitä, ettei hän jää syrjään. Pelimerkkejä on rajallinen määrä, jottei kukaan yksittäinen pelaaja dominoisi peliä vahingossa liikaa. Jos oma hahmo on muutenkin hyvin mukana, ei näitä kannata käyttää (mutta niitä voi myös antaa toisille pelaajille.)

Vakiopelaajilla ei interrupt-pelimerkkejä ole, pärjätkööt ilman.

Sotilaan pelaaminen


Pikakurssi sotilaan pelaamiseen pelaajille, jotka kokevat tietonsa sotavoimista puutteellisiksi.

Karkea arvoasteikko ylhäältä alas (ja tehtäväjako):
arvo		tehtävä

amiraali	(laivaston komentaja: kymmeniä aluksia, tuhansia sotilaita)
kommodori	(laivueen komentaja: 5-10 alusta, satoja sotilaita)
kapteeni 	(aluksen päällikkö: 50-150 sotilasta)
luutnantti 	(kokonaisuuden johtaja, 20 alaista)
pursimies	(toiminnon johtaja, 2-10 alaista)
kersantti 	(ryhmän johtaja, 2-10 alaista)
matruusi	(ryhmän jäsen)


Kaikkia itseä ylempiä alikersantista alkaen puhutellaan "herra / rouva <sotilasarvo>", tai "sir" (sukupuoleen katsomatta).

Sotilaan tärkein velvollisuus on noudattaa esimiehen käskyjä (tai periaatteessa kenen tahansa ylemmän sotilaan käskyjä). Käskyjä noudatetaan välittömästi, tehokkaasti ja kyselemättä. Muutoin tulee hyvin äkkiä rangaistus - mahdollisesti teloitukseen asti. Käskyä noudatetaan vaikka se olisi typeräkin, ainakin niin kauan kun sen antanut henkilö on näkemässä. Missään tapauksessa sotilas ei sano esimiehelleen avoimesti vastaan. Esimies tietää paremmin kuin alainen. Esimies vastaa alaisen kysymyksiin, tosin vastaus voi olla "teidän ei tarvitse huolehtia tästä".

Sotilas käyttäytyy sotilaallisesti: pukeutuu siistiin univormuun, kunnioittaa komentoketjua ja ylempiään, kunnioittaa valtakuntaa ja sen sotavoimia jne. Jos sotilas suorittaa vahtia, hän on vahdissa kunnes hänet vapautetaan - jos kukaan ei vapauta häntä, hän on vahdissa vaikka maailmanloppuun asti.

Sota-aluksella sotilaat eivät kanna aseita - alus itse on ase. Mikäli käsiaseita jostain syystä tarvitaan (esimerkiksi koulutukseen), ne jaetaan aluksen käsiasevarastosta.

Syventävää materiaalia


Peli käyttää Eclipse Phase -roolipelin maailmaa. Jos EP:ä tuntee, ihan jees - mutta on syytä muistaa, että Jupiterin tasavalta eroaa melko reippaasti normaalista Eclipse Phasen menosta. Jos ei tunne, ei tarvitse!

Jos haluaa todella uppoutua pelin maailmaan, tässä resursseja:

http://www.youtube.com/watch?v=3o-BQfaK6KQ - Kampanjan traileri, sisältää havainnekuvitusta
https://www.youtube.com/watch?v=p2IX7PmaCF8 - Rekryvideo: Saint Sunnivan komentosillan esittely

Maailmasta lisätietoa

Tarkemmin maailmaa kuvailevia artikkeleita wikissä, suunnilleen relevanttiusjärjestyksessä.

Avaruusjoukot| - Sotilaan arkea ja säännöstöä
Maailma| - Jupiterin tasavallan käsitys maailmasta perusteellisemmin
Teknologia| - Teknologiatasosta
Habitaatti| - Miten ihmiset elävät

Maailmaa vielä syvällisemmin

Politiikka| - Tasavallan sisäpolitiikkaa (hahmoille, joilla väh. lukiotason tausta)
Valtiot| - Ulkopolitiikkaa (hahmoille, joilla väh. lukiotason tausta)
Gerdr| - Hahmoille, jotka ovat kotoisin Ger∂rin protektoraatista Kallistolla
Sanasto| - Talk the talk




CategoryMeta
There are no comments on this page.
Perustuu Eclipse Phase -roolipelin, CC-NC-SA Posthuman Studios, 2008-. Pelijärjestelmänä GURPS.
Kampanja ja kuvitus CC-BY Dare Talvitie, 2015 - 2020 (paitsi jos muuta sanotaan):: Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki