Revision [68]
This is an old revision of Maailma made by AdminDare on 2015-04-11 14:13:57.
Kymmenen vuotta sitten Maapallolla tehtävä koneälytutkimus johti koneälyjen dramaattiseen kehittymiseen ja heräämiseen. Koneälyt kävivät välittömästi sotaan ihmiskuntaa vastaan, ja lyhyessä mutta järkyttävän tuhoisassa sodassa miljardeja ihmisiä planeetalla kuoli joukkotuhoaseiden uhrina. Miljoonia pakeni planeetalta, mutta ihmiskunnan väkiluku romahti. Sodan ensimmäisen aallon jälkeen koneälyt näyttivät kadonneen jäljettömiin. Niiden jäljet johtivat Saturnuksen Pandora-kuuhun rakennettuun valtavaan porttiin, joka näytti olevan madonreikä jonnekin mittaamattoman kauas.
Sodan jälkeisesä kaaoksessa tapahtui paljon hämmentäviä asioita: maanulkopuolinen äly teki ensimmäisen tunnustelevan yhteydenoton ihmiskuntaan, vanhat Maapallon valtiot enimmäkseen lakkasivat olemasta, miljoonien kuolleiden ihmisten luetut mielet herätettiin "tietoisuuteen" verkossa. Koneälyt näyttivät kadonneen, mutta ne olivat jättäneet tuhoisan jäljen inhimilliseen sivilisaatioon ja jopa ajatteluun.
Jupiterin tasavalta
Sijainti: Jupiterin kuut
Perustettu: 2134 (0 AF)
Väkiluku: 40 000 000
Etniset ryhmät: Useita
Kielet: Englanti, espanja
Uskonto: Katolinen (80%)
Naapurivaltioita: Titanin kansanyhteisö (teknososialisteja), Extropia (asteroidivyön libertaareja), Planetary Consortium (sisemmän aurinkokunnan korpokratia)
Perustettu: 2134 (0 AF)
Väkiluku: 40 000 000
Etniset ryhmät: Useita
Kielet: Englanti, espanja
Uskonto: Katolinen (80%)
Naapurivaltioita: Titanin kansanyhteisö (teknososialisteja), Extropia (asteroidivyön libertaareja), Planetary Consortium (sisemmän aurinkokunnan korpokratia)
Jupiterin tasavallan väestö koostuu Etelä-Amerikasta ja Yhdysvalloista kotoisin olevista ihmisistä, ja se hallinnoi Jupiterin kuissa sekä näiden kiertoradoilla sijaitsevia habitaatteja. Se on ottanut siipiensä suojaan kotiplaneetalta paennen katolisen kirkon, ja Pyhä istuin sijaitsee nykyään Ganymedeä kiertävällä asteroidilla. Valtio muodostuu 70 habitaatista, jotka ovat joko kuille rakennettuja kaupunkeja tai louhittuja asteroideja. Sen varsinaisten jäsenhabitaattien lisäksi sillä on joukko protektoraatteja.
Jupiterin tasavalta on myös ainoa valtakunta, joka Maapallon menettämisestä huolimatta ei ole suostunut hylkäämään ihmisyyttään. Valtaosa ihmiskunnasta muualla on liittänyt kehojaan ja jopa mieliään koneälykonstrukteihin, joita se kuvittelee naiivisti kykenevänsä hallitsemaan - tätä pidetään välttämättömänä selviytymisstrategiana kotiplaneetan menettämisen jälkeen. Tämän tuloksena tasavaltaa ympäröi ihmiskunta, joka on vaarallisesti menettämässä kosketuksensa inhimillisyyteen - ja mikäli uskoo kirkon opetuksia, menettämässä sielunsa.
Tasavalta on kymmenen vuotta ollut tiukasti puolustuskannalla lähes kaikkeen muuhun ihmiskuntaan nähden. Se ei ole varsinaisesti ollut sodassa tai avoimessa taistelussa kenenkään kanssa, mutta on selvää, että mikäli jotain ratkaisevaaa ei tapahdu, se on pian todellakin ainoa ihmisyhteisö koko aurinkokunnassa. Romahdus opetti, että hallitsematon tekninen kehitys on yksiselitteisesti vaarallista - kehitys ei ole pahasta, mutta sitä on välttämätöntä kontrolloida. Muu ihmiskunta ei tunnu tätä läksyä oppineen. Tasavalta ylläpitää diplomaattisia suhteita myös muihin valtioihin, mutta suhtautuu näihin varauksella.
Jupiterin tasavallalle sota koneälyjä vastaan ei koskaan päättynyt, se ainoastaan muuttui avoimesta ja tuhoisasta sodasta paljon vaarallisempaan piilossa käytävään memeettiseen vaiheeseen. Tämän vuoksi tasavalta on koko olemassaolonsa ajan ollut selkeän militaristinen. Kansalaisuus ei ole selviö, sen saa ainoastaan suorittamalla asepalveluksen, ja joitakin kotiplaneetan demokratioiden klassisia perusoikeuksia on rajotettu vastaamaan memeettisen sodankäynnin asettamiin haasteisiin. Sittenkin, kaikki kansalaiset voivat äänestää ja valtio takaa henkilökohtaisen koskemattomuuden myös niille toisinajattelijoille, joiden mielipiteitä se ei salli julkisesti levitettävän.
Tasavalta on käytännössä stratokraattinen liittovaltio, jonka toimeenpanovaltaa käyttää turvallisuusneuvosto ja norminantovaltaa vaaleilla valittu senaatti. Merkittävää valtaa käyttävät myös katolinen kirkko ja valtava määrä erilaisia lobbausryhmiä, jotka tarjoavat kansalaisille tai intressiryhmille keinon painostaa lainsäätäjiä.
Elämän edellytykset
Jupiterin ympäristö ei ole helppo alue jossa elää. Jättiläisplaneetan säteily pakottaa asuttajat suojautumaan kivien alapuolelle, ja Auringon valo ja energia ovat kovin kaukana. Planeetan painovoima tekee kaasukehän louhimisen vaaralliseksi ja kalliiksi. Toisaalta, kuut tarjoavat paljon vettä ja kohtalaisesti mineraaleja, ja sijainti sisemmän ja ulomman aurinkokunnan rajalla on keskeinen. Jupiterin painovoimakentän käyttäminen linkoamiseen nopeuttaa ulkojärjestelmään matkustavien alusten matkaa huomattavasti, ja tasavalta kerää matkustavilta tulleja ja veroja.
Tasavalta on viimeisten vuosien aikana kehittänyt luovia ratkaisuja energiantuotantoon mm. matalalla Jupiteria kiertävillä asteroideilla, jotka laskevat suprajohtavaa liekaa kaasukehään ja keräävät tällä tavoin valtavasti energiaa, joka lähetetään laserilla habitaateille.
Käytännössä kaikki tasavallan asukkaat elävät painovoimassa, joka vaihtelee 0.1 G:stä (kuiden pinnalla) 1 G:een (pyörivissä asteroidihabitaateissa).
Kulttuuri
"Tasavalta kestää." - yleinen virallissävyinen tervehdys
Tasavallan kulttuuri muistuttaa monessa suhteessa 21. vuosisadan länsimaisia demokratiaa, joskin vahvoilla militaristisilla piirteillä. Yksilönvapaudet ja vähemmistöjen oikeudet taataan, työn, asuinpaikan ja sosiaaliset piirinsä voi valita vapaasti, ja yrittäminen on kannustettua (joskin suuret yritykset joutuvat ottamaan valtion edustajan johtokuntaansa). Katolinen kirkko on suuri voimatekijä ja moraalinen opas, mutta valtio on erillään kirkosta, ja kansalaisilla on uskonnonvapaus.
Joitain yksilönvapauksia on rajoitettu valtakunnan turvallisuuden vuoksi: lehdistönvapautta on rajoitettu memeettisen sodankäynnin riskin välttämiseksi, ja tilaturvallisuudesta johtuen fyysinen kokoontumisvapaus puuttuu. Kymmenien henkilöiden ei-virtuaalisille kokouksille vaaditaan erityinen lupa.
Tasavallan väestö noudattaa yhtenäistä Maapallon kalenteria: vuorokaudessa on 24 tuntia (8 tuntia työtä, 8 vapaaa, 8 lepoa), ja 7-päiväisessä viikossa 2 vapaapäivää. Vapaa-ajalla yleisiä harrastuksia ovat 1G:ssä harjoitettava raskasliikunta, pienemmässä painovoimassa harrastettava kevytliikunta, erilainen joukkoviihde (interaktiivien tai passiivinen) tai muu itsensä toteuttaminen. Kokoontumisvapauden rajoituksista huolimatta jokaisessa habitaatissa on yrityksiä, joilla on lupa operoida yökerhoa tai muuta tapaamispaikkaa.
Lapset käyvät koulua 15 ikävuoteen asti; 17-20 -vuotiaiden odotetaan lähtevän neljä vuotta kestävään asepalvelukseen saadakseen kansalaisuuden.
Matkailua tasavallan ulkopuolelle on rajoitettu, ja yleensä luvan saa ainoastaan virkasyistä. Samaten tasavallassa käy vain vähän ulkopuolisia vierailijoita. Tasavallan ulkopuolelta tuleva viihde ja viestintä on voimakkaasti rajoitettua, ja se katsotaan helposti memeettisen sodankäynnin välineiksi. Sen seuraaminen ja levittäminen ovat rangaistavia (tosin seuraaminen aika nimellisesti - käytännössä monet vilkaisevat välillä jotain ulkopuolista viihdettä, mutta se tiedostetaan propagandaksi).
Siviilit ovat väestöä, joka ei ole suorittanut asepalvelusta tai on menettänyt kansalaisuuden vakavan rikoksen vuoksi. Heillä on rajoitetummat kansalaisoikeudet, ja vaikka jotkut heistä ovat mielipidevaikuttajia tai varakkaita yrittäjiä, yleensä heitä pidetään joko pelkureina, epäilyttävinä ideologisina fanaatikkoina tai rikollisina.
Katolisella kirkolla on paitsi opillisia ja hengellisiä pyrkimyksiä, myös konkreettinen tavoite: jonain päivänä vallata Maapallo takaisin ihmiskunnalle. Tasavalta jakaa tämän pyrkimyksen.
Liberty
Liberty on tasavallan pääkaupunki Ganymedellä. Se on habitaatti kahdessa osassa: Liberty City on Ganymeden pinnan alla, suojassa Jupiterin intensiiviseltä säteilyltä, ja Liberty Station asteroidissa geosynkronisella radalla.
Gerdr
Sijainti: Kallisto, Tindrin kraatteri
Perustettu: 2087
Väkiluku: 200,000
Etniset ryhmät: Skandinaavit (85%)
Kielet: Norja, englanti, espanja
Painovoima: 0.126 G
Uskonto: Protestanttinen (85%)
Elinkeinot: Kaivostoiminta
Naapureita: Nuevo Tagle (tasavallan kaupunki), Hyoden (itsenäinen habitaatti)
Perustettu: 2087
Väkiluku: 200,000
Etniset ryhmät: Skandinaavit (85%)
Kielet: Norja, englanti, espanja
Painovoima: 0.126 G
Uskonto: Protestanttinen (85%)
Elinkeinot: Kaivostoiminta
Naapureita: Nuevo Tagle (tasavallan kaupunki), Hyoden (itsenäinen habitaatti)
Ger∂r on Kallistolla sijaitseva kaivosssiirtokunta, kokonaan kaivettu kuun pinnan alapuolelle. Sen väestö on enimmäkseen skandinaaveja. Kallisto kiertää Jupiteria niin kaukana, että säteily pinnalla ei ole läheskään niin paha kuin Ganymedellä, mutta toisaalta kuu on jäänyt Tasavallan kehittyessä syrjäseuduksi. Vaikka koko kuu onkin tasavallan suojeluksessa, läheskään kaikki sen kaupunkivaltiot eivät ole tasavallan jäseniä ja muutamat suhtautuvat siihen suorastaan vihamielisesti.
Ger∂r on tasavallan jäsen ja yksi sen pienemmistä habitaateista. Sitä hallinnoi kuvernööri sekä äänestetty keskuskomitea, ja sillä on kolme senaattoria tasavallan senaatissa. Huolimatta kaivosrikkauden suhteellisesta vaatimattomuudesta Ger∂r on varsin hyvinvoiva valtio, monella tavalla pohjoismaisen hyvinvointivaltion manttelinperijä. Se on myös hyvin tiukasti kiinni tasavallan ihanteissa, joskaan sen pääuskonto ei ole katolisuus vaan protestanttisuus. Kuitenkin kirkon opetuksia vastaava säännöstö vallitsee käytännön ja ajattelun tasolla: ehkä Ger∂rissä ei kumarreta pyhimyksiä tai paavia, mutta laki ja tavat ovat voimakkaasti muuten linjassa biokonservatiivisen kirkon kanssa. Ger∂rissä yhteisö suvaitsee ehkä toisinajattelua vielä vähemmän kuin tasavalta yleensä, joskin seuraukset tästä ovat enemmän eristäminen ja paheksunta kuin mitkään oikeudelliset seuraukset. Yli 90% täysi-ikäisistä ger∂rläisistä on kansalaisia.
CategoryMaailma