Revision [1971]
This is an old revision of VallesNewShanghai made by AdminDare on 2023-04-30 13:38:54.
VALLES NEW SHANGHAI
Väkiluku: 37 miljoonaa
Sijainti: Valles Marinerisin itälaita, Eos Chasma
Hallnto: Tharsis-liitto
Sijainti: Valles Marinerisin itälaita, Eos Chasma
Hallnto: Tharsis-liitto
Historiaa
Valles New Shanghain alkuperä on 2000-luvun alupuolen Kiinan Mars-tutkimuksessa. Paikalla on ollut pysyvä tukikohta jo runsaat sata vuotta, ja Valles New Shanghain kaupunki perustettiin muodollisesti 2084. Nimellisesti se oli kiinalais-eurooppalais-amerikkalainen yhteisprojekti, mutta kaikki tiesivät, että todellinen voima tässä kolmikossa oli Kiina. Monet Marsin kolonisaation ja terraformauksen merkittävät asiat on tehty ensimmäiseksi VNS:ssä. Se oli miljoonakaupunki jo ennen Lankeemusta, ja sittemmin sen väkiluku on moninkertaistunut.
Tharsis-liitto perustettiin VNS:ssä 18.4. 2095. Alunperin se oli vain Marsin pinnan asutuskeskusten yhteistyöneuvosto, mutta Lankeemuksen ja Maan valtioiden tuhoutumisen jälkeen se otti vastuulleen planeetan tosiasiallisen hallinnon.
Saapuminen: 2133
Maasta Marsiin evakuoitujen ensimmäinen etappi oli Marsin kiertoratahissin yläpää. Sieltä kaikki laivattiin hissillä pinnalle, Pavonis Cityyn, jossa Lankeemuksen aikana Brasilian sotavoimat pitivät järjestystä. Täällä kului viikko tai pari prosessoinnissa, mutta kaupunki oli vaarallisen lähellä koneälyjen taistelutoimintaa, joten useimmat lähtivät sieltä niin nopeasti kuin mahdollista. Täpötäydellä maglev-junalla taivallettiin itään 13 tuntia, kunnes saavuttiin Valles Marinerin keskellä olevalle ylängölle, jossa kohosi valtavan kokoisia kupoleita. Juna kulki Valles Centre -kupolin läpi, ja pysähtyi viimein suurimpaan, New Shanghain kupoliin.
Naapurusto: Little Shanghai
Pian Lankeemuksen jälkeen kaupunkiin rakennettiin Little Shanghain kupoli, jonne New Shanghaista ja muista vanhoista kuvuista puskettiin valtavat määrät pakolaisia. Etenkin kehottomat tai konekehoihin inkarnoidut päätyivät sinne, mutta kyseessä oli kuitenkin kupolikaupunki, joten siellä pystyi asumaan biomorfissakin -- ja kannattikin, koska Little Shanghai oli VNS:n halvin paikka elää. New Shanghain tulokkaista monet päätyivät muuttamaan sinne, myös Wangin perhe.
Little Shanghain kupoli on halkaisijaltaan vain 3 kilometriä ja sen keskiosa on vain 500 metriä korkea. Se on pienin VNS:n kupoleista, mutta sen väentiheys on ylivoimaisesti suurin. Pelkästään kupolissa asuu 3 miljoonaa henkeä, ja kupolia ympäröivissä kylissä varmaan 15 miljoonaa. Kaikkia VNS:n varsinaisia kupoleita ympäröivät slummialueet -- joita nimitetään virallisesti souk-alueiksi, vaikkeivät ne ole basaaria nähneetkään -- ovat tiheimpiä ja surkeimpia Little Shanghain lähellä. Aivan kupolin tuntumassa sen ulkopuolinen rakentaminen on vielä jotenkin järkevää ja turvallista perusihmismallisille biomorfeillekin, mutta kauemmas edettäessä asujaimisto alkaa olla yksinomaan rustereissa, tyhjiöpodeissa tai konekehoissa.
Varsinainen Little Shanghai on ahdas. Asunnot ovat todella pieniä, ja koko kaupunki on pakattu moneen kerrokseen. Marsin pinnalla olevan kupolikaupungin nimellinen etu on, että kuvun läpi näkee taivaan ja sään, mutta tästä ei ole paljon iloa, jos asuu kupolin pohjalla 12 neliön mikroyksiössä, ja ikkunan läpi näkyvän taivaan sijasta pään päällä onkin seuraavan tason lattia. Ulkona kaduilla tungos on hellittämätön.
Little Shanghai on myös elävä. Kupolin ja ainakin lähimpien soukien asukkaat ovat Marsin pääkaupungin työväenluokka, joiden päivätyö vaihtelee jättiyhtiöiden puhelinvaihteista valtavien terraformauskoneiden rakentamiseen. Little Shanghai on duunareiden koti, mutta se on myös paikka, jossa he rentoutuvat, juhlivat ja riehuvat. Jotkut osat kupua ovat hiljaisia nukkumalähiöitä, toisissa laillisuuden rajalla olevia bileitä löytyy ympäri vuorokauden helposti jos vaan kysyy. Jotkut työttömät passivoituvat koppimaisiin asuntoihinsa, toiset aktivoituvat poliittisesti tai kulttuurillisesti. VR-maailmoihin koukuttunut perheenisä jonka keho ulosmitataan maksamattomien laskujen vuoksi on Little Shanghaita, mutta niin ovat myös spontaanit katubileet, valtavat graffititaideteokset jättiyhtiöiden mainostaulujen peittona, laittomat maanalaiset taisteluringit, meksikolais-tamililaisen kulttuurin fuusiot, mellakat konekehoissa oleviin kohdistuvaa syrjintää vastaan, miliisi hajottamassa luvattomia kokoontumisia...
Little Shanghai on monimuotoinen. Täällä kuulee jokseenkin jokaista kieltä, joka suinkin selvisi Lankeemuksesta. Podit ovat yleisin morfimuoto, mutta flättejä, splicereitä ja rustereita tulee myös vastaan. Halvimmat synteettiset harvoin asuvat LS:ssä, mutta niitä näkyy katukuvassa silti -- ostoksilla tai vain viettämässä aikaa. Muualta tulevia rikkaampia tyyppejä exalteissa tai muissa kalliissa biomorfeissa näkyy kaupoissa tai ajanvietetapahtumissa. Uplifteista neokädellisiä on tuhansia; läpitunkevan rasismin vuoksi ne liikkuvat tavallisesti porukoissa. Kupolin korkeimmalla tasolla elää tavallisten Maasta tuotujen lintujen lisäksi joitakin neovariksia, varmasti ainakin satoja, mutta tarkka määrä on harvojen tiedossa. Kulttuurit ja uskonnot ovat jatkuvassa sekoitustilassa. Simultaanitulkkauksen ansiosta kielierot eivät ole amanlainen blokkeri kuin aiemmin historiassa, ja niinpä jokaista etnisesti valikoitunutta naapurustoa kohti on pari, jotka ovat sekoitus mitä erilaisimpia kulttuuripiirejä. Aitomarsilaisia [Marsissa syntyneitä] täällä ovat lähinnä pienet lapset -- Little Shanghai on immigranttien kaupunki.
Kupolin sisällä tuloerot eivät ole räikeän suuret: ne, jotka jotenkin onnistuvat menestymään, muuttavat yleensä muualle. Kuitenkin ne ovat riittävät ruokkiakseen rikollisuutta. Monilla alueilla triadit tai muut rikollisorganisaatiot pitävät valtaa. Tämä ei yleensä kanavoidu räikeään väkivaltaisuuteen, koska VNS:n oikeat viranomaiset puuttuisivat siihen herkästi. Mutta jos rikolliset maksavat lahjukset oikeille tyypeille, he saavat kerätä suojelurahaa liikkeiltä ja pyörittää laittomia uhkapelitoimiaan vailla pelkoa siitä, että asiaan puututtaisiin.
Kadut ovat valtaosin kävelykatuja, eikä pyöräilemään mahdu. Maapallon kaltainen yksityisautoilu on Marsin kaupungeissa hyvin vähäistä: kaupunkeja ei ole rakennettu autoja varten. VNS:ssä yksityisautoilu on äärimmäisen harvinaista, Little Shanghaissa lähes olematonta. Kupolien välisiä teitä on, ja sisäisiäkin liikenneväyliä löytyy, mutta niitä on rajoitetusti. Little Shanghain reunaa kiertää yksi autotie, X:n malliset risteävät tiet halkaisee keskustan, mutta tärkein liikenneväline asukkaille on autotien alapuolella kulkeva metroverkko. Metroverkon kanssa samalla tasolla sijaitsee huoltotunneliverkosto, jossa liikkuvat pääasiassa kuljetusajoneuvot, miliisit, kunnallisteknikot ja urbex-harrastajat.
Morfit ja luokkayhteiskunta
Yhteiskuntaluokan nokkimisjärjestyksestä morfi kertoo paljon. Biomorfi, etenkin splicer, on selvä indikaatio siitä, että elämässä jotkut asiat ovat suunnilleen raiteillaan -- vaikka läheskään kaikki biomorfeissakaan olevat eivät omista kehoaan itse, monilla on vain hyvä velkaorjuusdiili, joka antaa heille käyttöön biomorfin. Flätit ovat yleensä vanhenevia Maan pakolaisia, joiden tärkeä prioriteetti on säästää uuteen morfiin vanhan hajotessa. Rusterit ovat halpa biologinen vaihtoehto niille, joiden edellinen morfi on hajonnut, tai jotka haaveilevat muuttamisesta erämaahan. Punaihoinen rusteri on kuitenkin yleensä enemmän landejen morfi.
Podi on yleisin keho Little Shanghain kupolissa. Podit voivat olla omistettuja, mutta yleisimmin niiden käyttäjillä on halvempi velkaorjuusdiili, eikä varaa parempaan. Juuri kukaan ei ole podissa vapaaehtoisesti: podia käytetään, koska varaa parempaan ei ole. Jos kybernetiikka miellyttää esteettisistä tai psykologisista syistä, yleensä vaihdetaan täyteen synteettiseen. Podiin vaihtaminen biomorfista ei ole yleisesti aivan niin traumaattista kuin synteettiseen: podilla kuitenkin on kasvot, ilmeet, ruuansulatus ja mahdollisesti jopa toimivat sukuelimet.
Synteettiset morfit ovat halvin ratkaisu. Sen ylläpitäminen ei vaadi kuin sähköä ja varaosia (tosin kuin podi, joka vaatii myös ruokaa ja ilmaa), joten kaiken menettäneet päätyvät niihin; niissä on myös suurin osa velkaorjista. Synteettisiä kehoja on paljon erilaisia, halvat casemorfit ovat tavallisimpia. Kalliimpi synteettinen keho on yleensä enemmänkin valinta biomorfin sijaan henkilöille, joita sellainen miellyttää, mutta monet pitävät näitä kummallisina. "Kolisevat massat" on yleinen termi konekehoissa oleville velkaorjaduunareille, sävyltään joskus halventava, mutta myös siihen kuuluvien itse omima. Koliseviin massoihin pudotaan, niihin ei liitytyä vapaaehtoisesti.
Infomorfit ovat arjessa näkymättömiä. AR-liittymässä on mahdotonta sanoa, onko kaupassa palveleva hologrammi oikeasti etätyössä oleva kehoon inkarnoitu tyyppi, vaiko jossain serverifarmin uumenissa majaileva puhtaana tietokoneohjelmana pyörivä ego. Little Shanghain alimpia kerroksia lämmittävät suuret serverifarmit, jotka pyörittävät satoja tuhansia egoja vaihtelevan tasoisissa virtuaalitodellisuuksissa. Infomorfeista valtaosa on niin pohjalla kuin mahdollista, vain puoli askelta ylempänä kylmävarastosta, ja melkein kaikki heistä ovat velkaorjia. Joitakin poikkeuksia löytyy -- henkilöitä, joiden perheellä ei ollut varaa ostaa minkäänlaista morfia, mutta jotka pystyvät pyörittämään läheistään VR:ssä, ja outolintuja, jotka eivät edes halua olla kehossa. Useimmille ihmisille infomorfina oleminen aiheuttaa nopeasti masennusta ja muita mielenterveyden ongelmia.
Upliftit tunnistaa aina morfista: lain mukaan upliftit eivät saa käyttää kuin lajinsa mukaista morfia (biologista tai synteettistä), ja vastaavasti nämä morfityypit eivät ole avoimia muille. Upliftit eivät ole täysivaltaisia. Vielä kehittymättömien kognitiivisten kykyjen vuoksi he ovat yhteiskunnassa holhouksen alaisia, mutta tämä asiaintila ei miellytä kaikkia. Neosimpanssien ja neovaristen etuja valvoo joukko yrityksiä tai organisaatioita, ja kauniista puheista huolimatta läheskään kaikilla näistä ei suinkaan ole edustamiensa etu mielessä. Laki takaa uplifteille valtaosan samoista perusoikeuksista kuin muillekin -- karkeasti voisi sanoa, että heidät rinnastetaan suunnilleen 16-vuotiaisiin ihmisiin -- mutta monesti upliftit kohtaavat rasismia ja syrjintää. Upliftit ovat ainoa ryhmä, johon halvimpaan casemorfiinkin inkarnoitu velkaorja voi kokea ylemmyyttä: velkaorjuus sentään loppuu joskus, ja mahdollisuus täyteen yhteiskunnan jäsenyyteen on olemassa.
Valles New Shanghai: muut kupolit
VNS:n osia yhdistää hyvä julkinen metroverkko, ja kaupungin sisällä liikkuminen ei ole kallista.
New Shanghai on vanhin ja varakkain osa kaupungista. Sieltä löytyy niin liikekeskusta kuin koko Tharsis-liiton hallinnollinen keskusta. Planeettojen konsortion ja muiden valtakuntien suurlähetystöt, Tharsis Terraforming Officen toimisto -- kaikki vaikutusvalta on keskittynyt tänne. Vallan keskukset ovat käytännössä suljettu yhteisö, jota tavalliset kansalaiset tai turistit pääsevät ihailemaan vain etäältä tai osana opastettua kiertokäyntiä. Muut osat New Shanghaista ovat kalliita asuinalueita, huolellisesti hoidettuja puistoja, jokirantaa keinotekoisen Ares-joen varrella, kupolin huipun yläpuolelle kohoavia torneja ja vastaavaa. Marsin yliopisto (joka nimestään huolimatta ei todellakaan ole ainoa yliopisto planeetalla) sijaitsee täällä, samoin korkeakulttuuria edustavat galleriat, teatterit, oopperatalot ja sen sellaiset. Arkkitehtuuri vaihtelee: kauneiden osien vastapainona muutamat alueet edustavat 21. vuosisadan kiinalaisbrutalismia, jonka rinnalla vanha neuvostoarkkitehtuuri näyttää suorastaan keijumaiselta. New Shanghaissa on aivan oikeita autoteitä, koska on mahdotonta olla vakavasti otettava oligarkki kartanossaan, jos pihalla ei ole räikeän väristä Hyundain urheiluautoa.
Valles Centre on steriili ja tylsä byrokratian keskus. Täällä ei juuri kukaan asu ja ruuhka-aikojen ulkopuolella kadut ovat melkeinpä autiot. Tänne tullaan tekemään töitä, nimenomaan sellaisia töitä, jotka vaativat turvallisuus- tai kontrollisyistä läsnäoloa työnantajan tiloissa. Pääasiassa tämä merkitsee ylemmän keskiluokkatason korporaattien hommia. Valles Centre on todella tiukkaan valvottu, ja täällä ei voi pudottaa edes roskaa kadulle ilman että poliisidrone tulee avautumaan asiasta.
New Pittsburgh on rakennettu amerikkalaisen nostalgian mukaan näyttämään lasiselta ja teräksiseltä 2000-luvun alun suurkaupungilta. Se on monimuotoinen miljoonalähiö, jossa rikkaat yhtiötornit ja työväenluokkaiset lätkäfanit voivat olla vieri vieressä jatkuvien sadekuurojen keskellä -- jostain syystä tämän kupolin ilmastokontrolli on säädetty vettähaaskaavan kosteaksi. Paikoitellen meno on yhtä villiä kuin Little Shanghaissa, ja periamerikkalaiseen tapaan täällä yksityisautoilu, niin pinnalla kuin katujen yläpuolella menevillä lentoreiteilläkin, on tavallista. Onnettomuusluvut ovat tämän mukaisia, mutta jotenkin kaupungin paikallishallinto ja asukkaat eivät siltikään halua kieltää ilma-autoilua kupolin sisällä. Burghin itäpuolella sijaitsee VNS Spaceport, kaupungin avaruussatama.
Nytrondheim oli alunperin eurooppalainen kupoli. Jos New Shanghai on yläluokkaa ja Little Shanghai alaluokkaa, Nytrondheim on nimbyilevää, etuoikeutettua keskiluokkaa joka paheksuu New Shanghain ylilyöntejä ja samalla salaa kadehtii niitä, yliymmärtää Little Shanghain vähäosaisia mutta samalla toivoo, että ne pysyisivät heistä mahdollisimman kaukana. Alue ei kuitenkaan ole samalla tavoin vihamielinen kuin vaikkapa Valles Centre, ja täältä löytyy hyvää ruokaa, viihdyttäviä musikaaleja ja eurooppalaisorgaanista arkkitehtuuria. Lisäksi Nytrondheimissa on varmaan VNS:n lempeimmin käyttäytyvä miliisi, joka ei juuri koskaan ammu varoittamatta.
Kupoleiden ulkopuolella on sokkeloinen souk-maailma. Suureen osaan siitä ei kannata harhailla jos ei tiedä täsmälleen mitä tekee, mutta sieltä löytyy myös aivan legittejä toimintoja: avaruussatama, suuri urheilustadioni, teollisuuslaitoksia ja sen sellaista. Julkinen liikenne vie ulkopuolella vain muutamaan paikkaan. Toisiin pääsee autoilla, mutta moniin ei mahdu mitään sähköpyörää suurempaa, ja rakennelmien välinen maa on niin epätasaista, että kävelyä pidetään viisaimpana liikkumismuotona. Huonoimmat osat soukkeja ovat käytännössä ulkoilmalle avoimia vanhoja rahtikontteja, ja niitä asuttavat halpoihin konekehoihin sukitetut hylkiöt. Ulkona melkein kaikki rakennukset ovat väriltään tummia, jotta heikko auringonvalo saataisiin lämmittäisi niitä edes vähän.
Valles New Shanghain ympäristössä Marsin terraformaus on pisimmällä, ja pinnalla elää sitkeitä jäkälälajeja ja muita varhaisia asuttajia. Kaupungin kupolit ovat ylängöllä, jonka alapuolella kaksi syvissä rotkoissa kulkevaa jokea yhdistyy Nanjing-joeksi. Lämpötilat ovat niin matalia, että jokien vesi on enimmäkseen jääpinnan alla. Pinnalle ei ole mitään asiaa ilman täyttä suojapukua tai morfia, joka kestää 40 asteen pakkasen, 0.2 ilmakehän paineen ja korkean hiilidioksidipitoisuuden.
Ulospäin
Jos jostain syystä on tarve lähteä pois Valles New Shanghaista, yleisin liikkumismuoto on maglev. Reittejä lähtee itään ja länteen. Myös autotiet sekä pinta- että lentäville autoille ovat tarjolla. Pidempiä matkoja varten VNS Spaceportista lähtee lentokoneita ja avaruusaluksia, ja jokaisessa kupolissa on joitakin egocastauspalveluita.
Länteen päin löytyy eksoottinen Calaiân kaupunki, enimmäkseen veden täyttämä tunneliverkosto, jonka asujaimisto koostuu isolta osin delfiini- ja valasuplifteista. Kauempana on Noctis-Qianjiao, Marsin toiseksi suurin kaupunki.
Itään pitkä rata kuljettaa Hellaksen tasangoille, jossa pienet terraformaus- ja viljelykylät toimivat Marsin vilja-aittana.
CategoryMaailma