Revision [269]
This is an old revision of DeepBlackSky01 made by AdminDare on 2015-11-23 16:46:35.
Devil and the Deep Black Sky 1: Ihmiskunnan nuoret toivot
<-- 0: Taustaa - 2: Lähetys vapaasta maailmasta -->
"Toivon, että tuotte apua viipymättä. Meidän tilanteemme on todella huono."
- Saint Paulan viestintäupseeri
- Saint Paulan viestintäupseeri
Tammikuun alku, 2144: Saapuminen
Vaihtelevan krapulainen 20 juuri sotilasvalan vannoneen tasavallan sotilaan joukko kuljetetaan sukkulalla Calliston avaruussatamasta ensin kiertorata-asemalle ja sieltä fregatti JRNV Saint Sunnivalle. Matkalla he näkevät vastakkaiseen suuntaan tulevan sukkulan, joka tuo juuri palveluksensa päättäviä sotilaita pois fregatilta. Telakoitumisen jälkeen siirrytään fregatin halliin, jossa kapteeni Skarsgard ottaa tulokkaat vastaan ja esittelee aluksen kantahenkilökunnan. Sen jälkeen saapumiserän ylimatruuseiksi nimitetään Falk ja Iglesias, ja heille annetaan tehtäväksi paimentaa nuoret majoitustiloihin. Siellä vallitsee kaaos: näyttää siltä, että poistuvat sotilaat ovat vetäneet kaapeista kaiken ja jättäneet sen leijumaan mikropainovoimaan.
Mikropainovoimassa tapahtuvan ruokailun yhteydessä Acosta juttelee Perrigosin kanssa, Falk hakee Mackaylle särkylääkkeitä ja Coleman vilkaisee miehistökannen viihdemahdollisuuksia. Ruuan jälkeen muutamia sotilaita käsketään tehtäviin aluksen liikkeellelähdössä. Alusoperaatiokannella Coleman laukaisee epähuomiossa upseerikannen WC:n magneettisulun, mikä johtaa WC-pussin räjähtämiseen ja leijuvaan ulostepulmaan; hän lähtee siivoamaan sitä Astridsdottirin kanssa. Reaktoreita käynnistämään lähetetty Acosta kohtaa reaktoriosaston pelleilyn: aluksen uudet reaktorit ovat lempinimeltään Pyhä Maria ja Pyhä Pietari, ja molempien ohjauspaneeleissa on todella rienaavia pornografisia kuvia.
Saint Sunniva lähtee liikkeelle 30 sekunnin 1G:n kovalla poltolla, ja sen jälkeen se tasoittuu fuusioraketin tuottamaan 0,05 G:n kiihdytykseen. Fregatin kurssi on kohti pikkuista Leda-kuuta, jossa ei tiettävästi ole minkäänlaista pysyvää asutusta.
Matka kestää kolme päivää. Niiden aikana tulokkaat alkavat sopeutua elämänmenoon fregatilla. Vanhemmat matruusit ottavat tulokkaat vastaan enimmäkseen ilman suurempaa kiusaamista. Coleman saa korttipelin ääressä kuulla mielipiteitä aliupseereista. Acosta kertoo reaktorissa olevista kuvista puosu Ayezille, joka saa konsevatiivisena katolisena hirvittävän raivokohtauksen, ja määrää reaktorimiehistön siivoamaan nämä pois sekä puunaamaan reaktoriosastoa kunnes se kiiltää. Iglesias suorittaa ylimatruusitehtäviään vaivattomasti, Falkille komentoasema ei tule aivan yhtä luontevasti. Päivät kuluvat erikoiskoulutusjaksojen johdannoissa: kukaan ei ole vielä erikoistumassa mihinkään, kaikille opetetaan reaktorin, siltatoiminnan, valtauksen ja muiden koulutushaarojen olennaiset perusteet. Koulutuksen lisäksi Saint Sunnivan siltavahdit ja muu rutiinityö pitää sotilaat kiireisinä.
Muut saapumiserän sotilaat ovat enimmäkseen tuttuja peruskoulutusjakson ajalta, mutta poikkeus on aivan koulutuksen lopussa saapunut de Vooght -niminen nuori mies. Hän on lähes naurettavan komea, valtavan hyvä kaikessa, näennäisesti immuuni krapulalle ja muutenkin ei aivan perustasoinen ihminen. Hän on myös selvästi ylimielinen, eikä tunnu hakevan juuri mitään kontaktia palvelustovereihinsa. Acosta ottaa lopulta häneen yhteyttä, ja saa selville hänen saapuneen Extropian itsenäiseltä asteroidihabitaatilta, Tasavallan ulkopuolelta. Koska hän tuntuu halveksivan kaikkia tapaamiaan ihmisiä, ja valittaa tasavallan elävän "pronssikautta", on epäselvää miksi hän on yleensä saapunut tänne; Tasavalta toki on luvannut muutto-oikeuden ja kansalaisuuden kaikille aurinkokunnan alueella oleville ihmisille jotka ovat alkuperäisissä kehoissaan, mutta kovin monet eivät tätä käytä.
Leda: Saint Paula
Ledaa lähestyttäessä Saint Sunnivan valmiustila nousee. Pian käy ilmi, että pikkuisen kuun kiertoradalle on asettunut toinen tasavallan sota-alus, taisteluristeilijä Saint Paula. Se on lähes kaksi kertaa Saint Sunnivan kokoinen, sen kotisatama on Liberty, siinä on 90 hengen miehistö ja antimateriareaktori. Se on myös todella pahoin vahingoittunut, ja pyytää radiolla apua. On epäselvää, mitä tarkalleen on tapahtunut: ainakaan mikään uutislähde ei ole kertonut yhteenotosta.
Saint Sunniva asettuu läheiselle radalle, ja lähtee kuljettamaan alukselle lääkintä- sekä huoltotarvikkeita. Falk ja Coleman päätyvät ensimmäisessä ryhmässä Saint Paulalle. Sen sukkulahangaari on palasina, tyhjiössä ja tietenkin mikropainovoimassa; rojua leijuu kaikkialla, ja näyttää siltä, että sekä aluksen ulko- että sisäpuolelta on kohdistunut runkoon kovia iskuja. Falk vie lääkintätarvikkeita aluksen sairaalaan, joka näyttää olevan aivan täynnä haavoittuneita; Coleman taas kuljettaa huoltotarvikkeita alusjärjestelmien tukikohtaan. Saint Paulan elossaoleva miehistö näyttää valvoneen vuorokausia, mutta mikään akuutti vaara ei tunnu tällä hetkellä uhkaavan. Heti kun välittömät toimenpiteet saadaan hoidettua, saintpaulalaisilta kysytään mitä on tapahtunut. Hävityksen on aiheuttanut koneälyjen hyökkäys.
Pidempikin tarina kerrotaan. Joitain päiviä sitten Saint Paula oli ottanut yhteyttä Jupiterin alueella olevaan luvattomaan pikkuhabitaattiin ja ilmoittanut tekevänsä sinne tarkistuksen. Vastauksena habitaatti oli avannut tulen, joten Saint Paula oli hävittänyt sen. Raunioista ei ollut löytynyt mitään merkittävää, mutta 30 tuntia myöhemmin risteilijän kimppuun oli ilmestynyt kuin tyhjästä koneälyjä - parvi muutaman kuutiometrin kokoisia taistelukoneita. Ne olivat porautuneet sisään alukseen ja alkaneet systemaattisesti tuhota sitä sekä sen miehistöä. Seuranneessa tunteja kestäneessä taistelussa 12 miehistön jäsentä oli menehtynyt, 3 kadonnut ja yli 20 haavoittunut. Lopulta Saint Paula oli saanut taistelurobotit tuhottua, mutta alus itse oli lähes toimintakyvytön. Se on onnistunut muutamassa päivässä nilkuttamaan Ledan kiertoradalle - ratalaskelmat on täytynyt tehdä käsin, koska koneälyjen iskun jälkeen tietotekniikkaan ei ole voinut luottaa.
Reaktio on järkyttynyt. Kaikki aluksen elektroniikka tai niihin koskettaneet laitteet ovat käytännössä karanteenissa - Saint Paula täytyy toimittaa telakalle, jossa asiantuntijat käyvät sen läpi, tuhoavat kaiken koneälykomponenttien saastuttaman, ja rakentavat risteilijän uudelleen. Alus ei kuitenkaan pysty tähän juuri nyt, vaan vaatii paljon korjausta.
Iglesias toimii siltamiehistössä ja käy läpi raportteja koneälyjen hyökkäyksestä. Ehkä hämmentävintä siinä on, että taistelurobotit todella onnistuivat ilmestymään yllättäen - normaalisti avaruustaistelussa yllätys on käytännössä mahdotonta. Arvio on, että robotit olisi pitänyt laukausta kuukautta aiemmin jotta niiden polttoa ei olisi huomattu, eikä olisi ollut mitään keinoa ennakoida Saint Paulan sijaintia tuolloin. De Vooght on järkyttynyt siitä, että naapurissa on koneälyjen iskun kohteeksi joutunut alus, ja on sitä mieltä, että se pitäisi steriloida välittömästi. Hän tosin myöntää, että Tasavallan yksinkertaiset ja robustit teknologiset ratkaisut ovat melko hyvin suojattuja koneälyjen toiminnalta, mutta hänellä itsellään on päässä mm. ei-aktiivinen verkkoliitäntä, ja hän pelkää, että se altistaa hänet koneälyjen mesh-hyökkäyksille.
Kapteeni Skarsgard käy Saint Paulalla, ja ottaa saattajiksi Acostan ja Mackayn sotilaspanssareissa. Saint Paulan kapteeni Gutierre ottaa hänet vastaan omassa hytissään. Falk lähetetään viemään päälliköille kahvia, ja hän kuulee palan näiden keskustelusta: Gutierrella on vankina kappale koneälyä, ja hän haluaisi lähettää sen tutkittavaksi. Skarsgardin mielestä tämä on ajatuksenakin vastuutonta, koneälyt ovat valtavan vaarallisia ja pitäisi suoraan tuhota.
Falk palaa Saint Sunnivalle, ja jakaa kuulemansa Iglesiasin kanssa. Samoihin aikoihin Saint Paulalla todetaan, että aluksen kunnostamiseksi pitäisi korjata sen pitkän rahtitilan voimansyöttö, niin että alus voisi avata lämpöpaneelit pitkin pituuttaan ja kyetä haihduttamaan pääreaktorin tuottaman lämmön. Ongelma on, että rahtitilaa ei ole käyty huolellisesti läpi. Saint Paulan alusjärjestelmä-AU Cortas on sitä mieltä, että tila on lähes täysin varmasti turvallinen - edellisestä kontaktista koneälyihin on 60 tuntia. Kuitenkin pieni mahdollisuus vihollisen läsnäoloon on yhä olemassa.
Huoltoryhmäksi lähtee Cortas, Coleman, sotilas Astridsdottir sekä Valchak. Heitä suojaamaan lähtee valtauspanssareihin pukeutuneet kersantti Astridsdottir, Acosta ja Mackay. Kaikki kantavat aseita - huoltoryhmä raidehaulikkoja, suojaryhmä raidekiväärejä.
Rahtitila on tyhjiössä ja vailla virransyöttöä. Mikropainovoimassa siellä leijailee kaikenlaista romua, ja terahertsiskannerien avulla kärjessä liikkuva kolmikko koettaa nähdä mahdolliset uhkat ennenkuin ne ovat kosketusetäisyydellä. Rikottujen virtakaapeleiden luo päästään, ja niitä aletaan hitsata kuntoon.
Sitten Coleman tajuaa, että rahtikontti jonka vieressä hän on on pari astetta lämpimämpi kuin sen ympäristö. Kontti on kuitenkin eristetty sähköjärjestelmistä, ja johdot sen vieressä on sinetöity. Kersantti Astridsdottir pyytää lisäohjeita, ja saa ainoastaan kehotuksen pysyä kaukana kontista. Ryhmä jatkaa eteenpäin.
Saint Sunnivalla Falk, Iglesias ja de Vooght herätetään, kun asejärjestelmä-AU Douglas saapuu hakemaan kolmea sotilasta tehtävälle Saint Paulalla. De Vooght ei innostu ajatuksesta käydä aluksella, mutta käsky on käsky. Yhteyssukkulalla siirrytään risteilijälle, jossa Douglas jakaa kaikille raidehaulikot ja kertoo, että viereisen ruuman kontissa on kappale koneälyä, ja tehtävä on vartioida sitä. Tämä säikäyttää de Vooghtin perinpohjin, ja Douglasille kerrotaan hänen alttiudestaan koneälyjen verkkohyökkäyksille. Douglas ei onnistu saamaan lisäohjeita ylempää, joten de Vooght määrätään jäämään ruuman ulkopuolelle ja sisään ruumaan hän vie ainoastaan Falkin ja Iglesiasin. Kolmikko jää vartioimaan konttia, rintamasuunta ulospäin. Ilmeisesti huolta ei niinkään kanneta siitä, että jotain murtautuisi ulos, vaan siitä, että jokin yrittäisi päästä sisään. Ruuman toisessa päässä liikkuu valoja korjausryhmän edetessä pidemmälle.
Rahtiruuman keulan tuntumassa on huoltokeskus, joka tarkistetaan. Huoltokeskus itsessään on tyhjä ja siisti, mutta sen varustekomero on kaaoksessa. Kun kärkiryhmä koettaa arvioida sen turvallisuutta, sieltä hyökkää heidän kimppuunsa jotain. Valtavalla nopeudella liikkuva hahmo tarttuu kersantti Astridsdottirin kivääriin, muttei saa sitä vietyä pois. Se onnistuu väistämään raidekiväärien ja -haulikoiden laukaukset, ja se on tunnistettavissa humanoidiksi, joka ponkaisee ryhmän keskelle ja pakenee huoltokomeron ovista. Acosta on ensimmäisenä sen perässä, onnistuu paikantamaan sen rahtitilassa, ja osumaan siihen sarjalla. Hahmosta purskahtaa verta ja sen määrätietoinen liike loppuu.
Menehtynyt hahmo todetaan ihmiseksi eksoottisessa kameleonttityhjiöpuvussa - se ei ole kukaan Saint Paulan kadonneista miehistön jäsenistä. Pikainen skannaus kertoo, että hyökkääjällä on kehonsisäisiä modifikaatioita. De Vooght tuodaan paikalle antamaan mielipiteitä, ja hän vahvistaa, että kyseessä näyttää olevan asteroidiasujien käyttämä tyhjiöpuku. Hahmon päässä oli samanlainen verkkoyhteysjärjestelmä kuin hänellä, samoin kuin useita muita kyberneettisiä istukkaita. Douglas käskee de Vooghtia selittämään selväkielisesti mitä tämä tarkoittaa. De Vooght ärsyyntyy ja alkaa vittuilla kersantille, joka ei ota tätä lainkaan hyvin. Kuitenkin arvio on, että jos tällä tavoin varusteltu henkilö oli paikalla koneälyjen hyökätessä, hän olisi voinut olla hyvin altis näiden tekemille verkkohyökkäyksille, pahimmillaan joutunut niiden possessoimaksi. Veikataan, että kyseessä on salamatkustaja, joka livahti Saint Paulalle asteroidihabitaatin tuhoamisen jälkeen.
Jälkipuinti
Paria tuntia myöhemmin kontin vartijat vapautetaan, ja vartiointi päätetään tarpeettomana. Saint Paulan voimansiirto saadaan muutaman tunnin kuluttua kuntoon, risteilijä levittää lämpöpaneelinsa ja käynnistää antimateriareaktorinsa. Saint Sunnivalla Acosta, Coleman, Falk ja Iglesias vaihtavat tietoja ja pohtivat, mitä oikein tapahtui. Falk on hyvin huolestunut siitä, että konttia jonka sisällä koneäly oli vartioitiin nimenomaan ulkopuolisten uhkien varalta, ja epäilee, että kyseessä oli nimenomaan epäily siitä, että joku laivaston sisällä voisi haluta kontista jotain. Kapteenit ovat kuitenkin ratkaisseet erimielisyytensä, koska sillalta palaava Ishaq Alghani kertoo, että Saint Paula ejektoi ruumastaan ulos rahtikontin, jonka Saint Sunniva sitten tuhosi ohjuksella. Myöhemmin Saint Sunnivan miehistölle kerrotaan, että Saint Paulalla oli jäljellä vielä koneälyteknologian kappale, joka tuhottiin, ilmeisesti yhteisymmärryksessä.
Saint Paula aloittaa raahautumisen kohti telakkaa lähempänä Jupiteria. Taisteluun osallistuneet debrieffataan, ja Ayez kutsuu Acostan lyhyeen erilliseen keskusteluun - tämä kuitenkin juuri ampui ihmisen. Ayezin näkemys tosin on, että kyseinen ihminen oli lähes varmasti koneälyjen possessoima, eikä hänessä ollut enää jäljellä paljonkaan inhimillisyyttä.
Acostan osoittama aseenkäsittelytaito johtaa myös siihen, että asejärjestelmäupseeri Jaramillo tiedustelee, tahtoisiko hän siirtyä valtausosaston koulutusohjelmaan saman tien. Acosta vastaa myöntävästi.
Pelinjohtajan kommentit
En ole liki 20 vuoteen pelauttanut avaruusscifiä, mikä ainakin itselläni näkyi selvästi; olin hienosti mukavuusalueeni ulkopuolella suuren osan ajasta. Mutta eiköhän tämä tästä lähde kulkemaan. Kiitoksia joka tapauksessa pelaajille kiltistä suhtautumisesta vähän sekavaan pelinjohtoon.
Muutamia huomioita:
Habitaatin tuhoaminen: Joidenkin mielestä tämä on varmasti äärimmäisen vastenmielinen toimenpide, mutta virallinen linja tosiaan on, että jos tasavallan sota-alusta alkaa ampua, voi syyttää vain itseään siitä mitä tapahtuu. Mukana kulkee kyllä jonkinlainen suhteellisuudentaju: jos Avaruusjoukot pyyhkisi olemattomiin tuhannen asukkaan habitaatin vain koska joku sieltä ampui alusta kevyellä hiukkastykillä, tämä herättäisi paheksuntaa ja sillä voisi olla seurauksia komentajalle. Toisaalta, ei aivan harvinainen näkemys tasavallassa on, että useimmat aurinkokunnasta löytyvät ihmisen näköiset olennot eivät ole todellisuudessa ihmisiä, vaan ihmisinä esiintyviä koneälyjen etäpesäkkeitä. Vaikka tämä näkemys on perusteiltaan uskonnollinen, se ei ole aivan kokonaan vailla tieteellistäkään pohjaa.
<-- 0: Taustaa - 2: Lähetys vapaasta maailmasta -->
CategoryDeepBlack - CategoryPelit