(image: https://posthuman.karmavector.org/images/saint_sunniva.png)

JRNV Saint Sunniva on Jupiterin tasavallan laivaston Hargrave-luokan fregatti (oikeasti iso korvetti). Se oli aiemmin Ger∂rin suurin sota-alus (tyypillisesti pyhimysten nimet on ainoastaan pääaluksilla tai taistelulaivoilla), kunnes Saint Eskil korvasi sen. Sen tehtävä on tullipartiointi sekä Jupiterin avaruuden saapumisvektoreiden valvonta. Se on osa 9. partiolaivuetta, joka puolestaan kuuluu Kalliston taistelulaivastoon (komentaja amiraali Cuneovidal, komentoalus Saint Maria Magdalena.) 9. partiolaivueen fregatit toimivat yleensä itsenäisesti; tämä pätee myös Saint Sunnivaan.

Miehistö: 57 henkeä (6 upseeria, 12 aliupseeria, 39 matruusia; 7 ammattisotilasta, 50 asevelvollista)
Komento: TBA
Massa: 4000 tonnia
Mitat: 100m x 15m x 19m
Reaktori: 80 GW fuusioreaktori
Päämoottori: Fuusioraketti; 0,05G kiihtyvyys
Ohjausraketit: Metallivetyraketit, 3G kiihtyvyys
∆v-totaali päämoottorilla: 300 km/s
Aseistus: Ohjuspatteri, raidetykki, lasereita, puoli-itsenäisiä droneja
Pienemmät alukset: 2 kpl kevyesti aseistettua valtaussukkulaa, kummallakin 20 hengen kapasiteetti
Valmistaja: Cruz-Kristol Shipyards, Io, Jupiterin tasavalta, 2139

Asejärjestelmät


Laser on pääasiassa lähipuolustusaseena käytetty (kohti tulevien ohjusten ja vastaavien torjuntaan), mutta sillä voi myös tehdä kirurgisia iskuja. Laserin etu on tarkkuus: sillä voi ampua tarkasti hyvin pieniä kohteita satojen ellei tuhannen kilometrien päässä, eikä sitä voi väistää muuten kuin liikkumalla arvaamattomasti. Sen heikkous on kantama: diffraktio hajottaa säteen siten, että yli 10000 km päässä oleva kohde ei kärsi kuin kosmeettisia vaurioita. Laserit ovat tykkitorneissa, joista voi ampua joka suuntaan.

Raidetykki ampuu 100km/s [tjsp] nopeudella kerrallaan joko yhden suuren luodin tai useita pieniä. Raidetykin laukausta vihollisen passiivisensorit eivät välttämättä havaitse, joten sitä voidaan käyttää hulppeilta kantamilta (tosin jos ammus havaitaan, se on helppo väistää). Raidetykin luoti on osuessaan käytännössä varma tuho komponentille, johon se osuu; pienet haulitkin läpäisevät panssarin ja rikkovat järjestelmiä. Raidetykin suurin rajoitus on, että sen putki kulkee koko aluksen läpi ja se voi siksi ampua vain suoraan eteenpäin.

Ohjukset ovat järeä asejärjestelmä. Pintamaaleja vastaan niissä on ydinkärki, aluksia vastaan yleensä kineettisiä sirpalekärkiä. Ohjuksia ammutaan hyvin pitkiltä kantamilta, siten että niiden lentoaika kohteeseen voi olla tunteja; kun ohjukset lähestyvät, ne alkavat väistellä puolustusjärjestelmien tulitusta. Suora osuma ohjuksesta on lähes poikkeuksetta täysi tuho alukselle kuin alukselle, ja puolustuslaserin tuhoamakin ohjus on vaarallinen, koska sen sirpaleet tulevat kohti hirveällä nopeudella (poikkeuksena antimateriakärki, joka räjähtää alkeishiukkasiksi pienestäkin osumasta).

Dronet ovat pieniä, lähes-itsenäisiä järjestelmiä jotka päästetään irti. Sopivalle etäisyydelle vihollisesta päästessään ne avaavat tulen. Ne ovat joko täysin itsenäisiä (jolloin niille annetaan etukäteen skenaario jota ne sokeasti toteuttavat) tai komentoalukselta ohjattavia (jolloin niitä voi käskeä lennosta). Kummallakin optiolla on heikkoutensa ja vahvuutensa. Asedroneja heitetään ulos kiihdytettäessä kohti oikeaa taistelua. (Lisäksi on olemassa sensoridroneja, joita käytetään aina kun tarvitaan.) Droneja ei yleensä yritetä kerätä talteen käytön jälkeen.

Verkkosodankäynti on vastustajan tietojärjestelmiä vastaan hyökkäämistä. Saint Sunnivalla on tähän varsin rajoittunut kapasiteetti: viestintälasereilla ja korkeatehoisilla radiosignaaleilla se voi koettaa nujertaa vastustajan sisäiset tai ulkoiset viestilinjat, mutta fregatilla ei ole tietotekniikkatehoa koettaa murtaa vahvasti suojattuja järjestelmiä.


Rakenne


Saint Sunnivan keula koostuu aseistuksesta ja peräosa fuusioraketista. Välissä on keulasta/ylhäältä katsoen silta, upseerikansi, miehistökansi (sis. messi, lääkintä, liikunta, vapaa-aika), huoltokannet (sis. sukkulan ja varastot), hyttikansi sekä konekansi. Saint Sunnivalla ei ole pyörivää osiota, joten normaalioloissa se on joko mikropainovoimassa tai päämoottorin työnnöstä aiheutuvassa 0.05G:n painovoimassa. Painovoima kohdistuu aluksen perään, joten "ylös" tarkoittaa aluksen keulaa kohti Alus ei pysty laskeutumaan pinnalle.

Kaikista pinnoista aukeaa valtavia lämpöpaneeleita aluksen käyttäessä reaktoriaan täydellä teholla. Kolmasosa [aluksen massasta mutta vain neljästoistaosa sen tilavuudesta) on reaktoria. SS:n säteilysuojaus mahdollistaa lyhyet oleskelut jopa Jupiterin sisempien renkaiden sisällä.Aluksen kannet


Alhaalta ylöspäin, Saint Sunnivan kannet

Konekansi (Engineering deck)
Reaktorimiehistön työpiste. Pursimies Vilénin ja kersantti Klebbin valtakunta. Reaktoriin mennään äärimmäisen harvoin - suurin osa huoltotyöstä tehdään roboteilla. Kuitenkin poikkeustilanteita varten täällä on myös pari järeää suojapukua, joiden kanssa voi urhoollisuusmitaleita tavoitteleva laskeutua fuusioreaktoriin huoltamaaan sitä.

Putka (Brig)
Sisältää varastotilaa, kuulusteluhuoneen ja pari koppia. Ayezilla on täällä hyvin pieni toimisto.

Majoituskannet (Quarters deck 3-1)
 (image: https://posthuman.karmavector.org/images/Kuvitus/ss_quarters_3.png)
 (image: https://posthuman.karmavector.org/images/Kuvitus/ss_quarters_2.jpg)
 (image: https://posthuman.karmavector.org/images/Kuvitus/ss_quarters_1.jpg)
Miehistön majoitustilat kuuden hengen hyteissä. Alimmalla kannella on tuorein saapumiserä. Ylimmällä kannella sijaitsee miehistön kuntosali. Hyttien punkissa on suljettavat verho, joiden takana saa tarvittaessa hieman yksityisyyttä ja äänieristystä.Logistiikkakansi
Alusjärjestelmien mekaaninen kansi, jossa on mm. työkaluvarasto, ruuanlaittoautomaatti ja rahtijärjestelmien operointi. Siellä on myös ilmalukko EVA-toimintaa varten.

Alusjärjestelmäkansi (Ship operations deck)
Aluksen tietokonekeskus sekä elämääylläpitävien järjestelmien valvonta. Tarvittaessa alusjärjestelmäkansi voi toimia varakomentosiltana.

Valtauskansi (Boarding ops deck)
Valtausryhmän varasto, pukuhuoneet ja harjoittelutila. Helvetisti aseita, panssareita ja testosteronia, sekä valtausryhmän erityisen kuntosalin. Käytännössä off-limits kaikille miehistön jäsenille, jotka eivät ole sukkulalentäjiä, valtausryhmäläisiä tai sellaisen mukana. Sisältää kulun sukkuloihin.

Rahtikansi (Cargo deck)
Rahtiluukut auki
Saint Sunnivan suuri rahtitila. Rahtikontteja, logistiikkavälineistöä, kätkettyjä pontikkapannuja, miehistön jäseniä kähmimässä toisiaan muka valvontakameroiden tavoittamattomissa.

Lääkintäkansi (Medical deck)
Lääkinnän toimisto sekä sairastupa. Täällä päivystää käytännössä aina joku lääkintämatruuseista, ja monesti muutkin hengaavat täällä pelaamassa korttia tai muuten vaan nakkisuojassa. Lääkinnällä on melkoisesti kiireitä, koska vammojen ja sairastumisen lisäksi heidän on valvottava kuntosalirekisteriä ja ravintokoostumusta.

Miehistökansi (Crew deck)
Ainoa kansi, joka on pyhitetty vapaa-ajan vietolle. Biljardia, limu- ja karkkiautomaatteja, iso näyttö ja äänentoisto. Miehistökannella pätevät hieman löyhemmät käytössäännöt: upseereita ei tarvitse tervehtiä, ja käytös voi olla hitusen epäsotilaallista. Univormua on silti käytettävä ellei poikkeuslupaa ole (esim. näytelmät tai vastaavat) eikä päihtyä saa.

Messi (Ready deck / Mess deck)
Ruokailua messikannella, normaalissa 0.05G painovoimassa
Ruokala ja auditorio. Täällä pidetään oppitunteja ja käskynjakoja ruoka-aikojen ulkopuolella. Kansi on harvoin tyhjänä, melkein aina joku ryhmä käyttää sitä johonkin viralliseen ohjelmaan.

Messikannen yläpuolella alkavat upseerikannet. Miehistö ei saa oleilla niillä ilman syytä. (Syyksi toki kelpaa siivoaminen tai työtehtävä, mutta niillä ei saa vaan hengata.)

Aliupseerikansi (NCO Deck)
 (image: https://posthuman.karmavector.org/images/ss_nco_deck.jpg)
Varusmiesaliupseerien tilat neljän hengen hyteissä. Aliupseerit siivoavat hyttinsä itse. Kansi on monesti aika meluisa koska messi on aivan vieressä, mutta hyttien äänieristys toimii kelvollisesti.


Upseerien keskikansi (Officers' middle deck)
Kantahenkilökunnan opistoupseerit sekä varusmiesupseerit majailevat täällä. Kantahenkilökunnalla on yksityiset hytit, varusmiehet jakavat hytin. Täällä on myös upseerien kuntosali, jonne miehistöllä ei ole asiaa (aliupseerit voivat sitä käyttää, kunhan poistuvat heti jos ylemmät tarvitsevat sitä).

Upseerikansi (Officers' deck)
Aluksen kantaupseerien hytit, sekä vierashytti. Täällä on myös upseerien vapaa-ajanviettotila, joka kuuluu ainoastaan kantahenkilökunnalle sekä varusmiesupseereille.

Kapteenin kansi (Captain's deck and bridge support)
Kapteenin sekä XO:n hytit, toimistot ja edustustila. Tarvittaessa toimii myös sillan ylivuototilana jos käynnissä on massiivinen kriisi.

Silta (Bridge)
 (image: https://posthuman.karmavector.org/images/Kuvitus/ss_bridge_model.png)
Aluksen hermokeskus. Sillalla päivystää jatkuvasti vähintään yksi henki, ja jos alus on missään muualla kuin parkkeerattuna suuren ja puolustuskykyisen habitaatin kiertoradalla, paikalla on myös päivystävä upseeri, aliupseeri tai siltamatruusi. Silta ja sen ylempi kansi ovat tiukasti off-limits ylimääräisille.

Asekontrolli (Gunnery operations)
Aseiden operointipiste. Yleensä kommunikoi jatkuvasti sillan kanssa, mutta pystyy myös toimimaan itsenäisesti.CategoryDeepBlack - CategoryAlukset
There are no comments on this page.
Perustuu Eclipse Phase -roolipelin, CC-NC-SA Posthuman Studios, 2008-. Pelijärjestelmänä GURPS.
Kampanja ja kuvitus CC-BY Dare Talvitie, 2015 - 2020 (paitsi jos muuta sanotaan):: Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki