Wiki source for Sanasto


Show raw source

**Aivokuorinippu** (cortical stack) (transh.): niskaan kiinnitettävä tallennusjärjestelmä, joka tekee tallennusta aivotoiminnasta myöhempää lukemista ja mahdollista mielikopion valmistusta varten.

**Ecto** // (External link)//: henkilökohtainen kommunikaattori / verkkoyhteyslaite, vrt. älypuhelin.

**Egocast** (transh.): Mielensiirto pitkiä matkoja laseria, radioaaltoja tai neutriinoviestintää käyttäen.

**Exarchia** - Autonomistohabitaatti Kreikkalaisten häntäpäässä. Tietotekniikan keskus. Exarchiassa rakennettiin sotilastietojärjestelmää, joka alkoi bootstrapata itseään kohti singulariteettia. Tasavallan Avaruusjoukot tuhosi Exarchian 11/2145.

**Extropia**: Äärilibertaarinen itsenäinen valtio ja habitatti Päävyöhykkeellä. Autoonomistiliiton toinen voimakas napa.

**Farcaster**: Neutrinokommunikaattori, yksi monista pitkän kantaman viestintään käytetyistä järjestelmistä. Vaatii paljon energiaa ja tilaa, mutta viestintä on mahdollista myös esteiden läpi.

**[[Habitaatti]]**:| Mikä tahansa inhimillinen pysyvä asutus Maapallon ulkopuolella - avaruusasema, kupolikaupunki, ontto asteroidi tms.

**Ihmisjäljitelmä**: Jupiterin tasavallan virallinen termi mille tahansa ihmistä muistuttavalle mielelle, joka on siirretty uuteen kehoon. Monia ei-virallisia haukkumasanoja on, kuten frankenfriikki, tango jne.

**Infomorfi** (transh.): Entinen ihmismieli, jolla ei ole käytössä ruumista vaan joka asuu tietokoneessa.

**JSFI**: Jovian Space Forces Intelligence, Tasavallan sotilastiedustelupalvelu

**Kuorinippu**: ks. aivokuorinippu

**Mahogany**: Uplift-habitaatti kaukana ulkojärjestelmässä

**Morfi** (transh.): Transihmistermi keholle.

**Muusa** (transh.): Henkilökohtainen pseudo-AI sihteeri, joka elää aivoimplantissa.

**Neokakadu**: Eräs neosiivekkäiden laji, suuria, upliftattuja, älykkäitä kakaduja

**Planeettojen konsortio:** Hyperyritysten yhteenliittymä sisemmässä järjestelmässä, äärikapitalistinen ja transnationalistinen.

**Podi**: Keinotekoinen, puoliksi biologinen, puoliksi koneellinen keho, joihin mieliä voidaan istuttaa. Jotkut kutsuvat kyborgejakin podeiksi.

**Roskaväki** (Scum): Nomadisia, pääsääntöisesti anarkistista politiikkaa tunnustavia harhailijoita, jotka kulkevat ympäri aurinkokuntaa vallatuilla romualuksilla. Pääasiassa ihmisjäljitelmiä, joukossa harvoja oikeita ihmisiä.

**Splicer**: Ihminen, jota on paranneltu jo ennen syntymää, ja joka on tämän johdosta vahvempi, kestävämpi ja/tai älykkäämpi kuin perusihminen, kuitenkin geneettisesti edelleen homo sapiens sapiens. Erottuvat suunnilleen silmämääräisesti lihaskuntonsa ja malli-ihonsa vuoksi perusihmisistä. Tasavallassa jotkut konservatiivisemmat piirit suhtautuvat näihin vihamielisesti.

**Sukittaa** (transh.; to sleeve): sijoittaa ihmistä jäljittelevä mieli uuteen kehoon, käytössä yhteiskunnissa jossa tämä on normaalia.

**Tharsis-liitto**: Marsia hallitseva liittovaltio, parlamentaarinen demokratia.

**TITAN** //(Total Information Tactical Awareness Network, titaani)//: Maapallolla kehitelty sotilaskoneäly, joiden kiihdytys kohti singulariteettia laukaisi Romahduksen 10 vuotta sitten. Titaanien katsotaan olevan vihamielisten koneälyjen ylin kaaderi.

**Titan**: Saturnuksen kuu, Titanin kansainyhteisön päämaailma ja Autonomistiliiton dominoiva valtio. Ei etymologista yhteyttä TITAN-koneälyihin, on varmasti silkkaa ironista sattumaa, että konepäätöksenteon, vapaan nanoteknologian ja aivomuuntelun pääadvokaatti aurinkokunnassa kantaa samaa nimeä kuin ihmiskunnan pahimmat viholliset.

**Ultimaatit**: Pieni transihmiskunnan individualistinen ideologinen faktio, joka tähtää täydellisyyteen, erityisesti sota- ja taistelutaidoissa. Maineikkaita palkkasotilaita ja henkivartijoita, joiden kanssa Tasavallalla ei normaalisti ole juuri mitään kontaktia; ultimaatteja näkyy lähinnä elokuvissa (yleensä cooleina pahiksina).

**Uplifti**: Maapallon eläinlajista geenimuuntelulla kehitetty älykkäämpi variantti. Tasavallassa harvinaisia ja vailla kansalaisoikeuksia, suhtautuminen vastaa suhtautumista arvokkaisiin eläimiin.

**Watts-""MacLeod"" -virus**: Koneälyjen valmistama virus, joka väitetysti antaa kantajalleen psionisia kykyjä. On epäselvää, onko WML vain urbaani legenda vai onko se oikeasti olemassa.


----
CategoryDeepBlack
Perustuu Eclipse Phase -roolipelin, CC-NC-SA Posthuman Studios, 2008-. Pelijärjestelmänä GURPS.
Kampanja ja kuvitus CC-BY Dare Talvitie, 2015 - 2020 (paitsi jos muuta sanotaan):: Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki