Wiki source for OutThere5


Show raw source

====Out There 5: Kaksi reittiä====

[[OutThere4|<--: 4: Kolme kuorinippua]] - [[OutThere6|6: Kymmenen tuntia -->]]

<<//"Hankkikaa minulle morfi."
- Kapteeni Ash ""McGill""//<<
::c::
===Bromon komentokupla, 4.3. 2147, kello 15 aluksen aikaa===

{{image url="images/outthere_flotilla.png" width="800"}}

Kaapeli-inventaarion myötä koetetaan selvittää, onko aluksilla riittävästi kaapelia kantamaan Tanya Gomezilta Nagasawalle. Puhellaan myös varmuuskopioinnista. Ryhmä tajuaa, että Pikiranin kontin avulla he voivat ottaa nykyisistäkin mielistään varmuuskopioita, ja kaikki paitsi Kriang Krai päätyvät tekemäänkin näin. Fajar antaa uuden varmuuskopion pyyhkiä ylitse version, joka oli otettu Maapallolla 13 vuotta sitten, Altair ja Berin tekevät vain uudet versiot itsestään. Varmistukset jätetään ulkoisille levyille Pikiranin kontin hyllyihin. Keskustellaan vähän identiteetistä.

15 kilometristä löytyy Bromon ja Tanya Gomezin varastoista ehkä 6 kilometriä. Kuitenkin suurin rahtialus on Waitui Tolu, ja sen kolmesta valtavasta ruumasta yksi on vielä kokonaan tutkimatta. Mutta viime kerralla kun siellä käytiin, jouduttiin taistelurobotin kynsiin. Uskaltaako alukselle mennä enää uudelleen?

Joku keksii, että Sei-Epsonin huoltorobotteja voi myös kauko-ohjata. Altairin aiempi robotti, jonka keskusyksikössä on pahoja häiriöitä, olisi ehkä käytettävissä kauko-ohjattavana tiedustelulaitteena. Testimielessä Bromon huoltojärjestelmän annetaan ohjata kahta ehjää Sei-Epsonin pikkuroboa, ja määrätään niitä tekemään inventaario rahdista keulasta perään. Sitten Kriang Krai päätyy ohjaamaan Altairin aiempaa morfia, jonka ryhmä lähettää Waitui Toluun tutkimaan. Robo hyppää Bromolta Waitui Tolulle, ja jättää jälkeensä radiomajakoita, jotta signaali kulkisi aluksen rungon läpikin. Robo menee sisään miehistötilojen aukosta, kulkee niiden läpi rahtikannelle, ja astuu eteläiseen ruumaan. Siellä on suuria rahtikontteja, joiden manifesteja luetaan. Ensimmäinen kontti sisältää siemenviljaa tai jotain muuta epäkiintoisaa, mutta seuraava on täynnä metallivetyä - ja seuraava, ja sitä seuraava. Täällä on valtavat määrät reaktoripolttoainetta ja reaktiomassaa.

Sitten robotti näkee takakamerastaan liikettä. Kulman takaa ilmestyy nopeasti liikkuva humanoidihahmo, jolla on jotain pitkänomaista käsissään. Kriang Krai yrittää piiloutua, mutta humanoidi on nopeampi. Sen käsissä on kivääri, jolla se ampuu -- ja sitten signaali etärobottiin katkeaa.

Robo oli jättänyt radiomajakoiden lisäksi jälkeensä pieniä kameroita, ja niissä näkyy pian liikettä. Kolme kivääriä kantavaa humanoidirobottia, käsivarsissaan Fijin lipputunnus, liikkuu epäinhimillisellä täsmällisyydellä ja päättäväisyydellä Waitui Tolun halki, kohti rungossa olevaa repeämää josta ryhmän robotti oli tullut sisään. Ne nousevat Waitui Tolun rungolle, tekevät nopean tilanneanalyysin, ja loikkaavat sitten kohti Bromoa.

===Linnoittamista===

{{image url="images/fiji_bots_bromo.png" width="400" class="right"}}Bromolla nelikko tajuaa, että heidän on suojauduttava. Alukseen johtaa kaksi ilmalukkoa, ja ne ovat turvallista mallia, mikä tarkoittaa että vaikka ne eivät ole lukittavissa, hydrauliikka estää ulompien ovien avautumisen jos sisempi ovi on auki. Fajar ja Altair rientävät aluksen keulan ilmalukolle Bromon keskiosassa yhä olevan tukoksen läpi, Berin otttaa peräosan ilmalukon. Ilmalukkojen sisemmät ovat teljetään täysin auki. Kriang Krai katsoo rungon kameroista, kun kolme taistelurobottia lähestyy alusta. Hän yrittää viestittää niille, mutta ne joko eivät kuule tai eivät vaivaudu vastaamaan. Ne laskeutuvat Bromon rungolle ja asettuvat heti taistelumuodostelmaan. Siltä varalta että ne pääsevät sisään, Kriang Krai livahtaa varastoon, ja ilmoittaa sammuttavansa itsensä ja naamioituvansa varaosiksi. Jos humanoidit tuhoavat kaiken muun, Kriang Krai voi sitten palauttaa muut varmuuskopioista.

Robottien liikkeet ovat nopeita ja epäröimättömiä, ja vaikutelma on, että niissä ei ole mitään inhimillistä ohjaamassa. Rungon Waitui Tolun puolelle jätetyt kamerat näkevät ne jonkin aikaa, mutta sitten ne siirtyvät katveeseen. Tovia myöhemmin ne kiertävät aluksen toiselle puolelle, ilmalukkojen luo, ja yrittävät avata ensin yhtä, sitten toista. Koska sisempi ovi on teljetty auki, ulompi ei aukea.

Seuraava reitti sisään olisi ruumassa 300 oleva 20-senttinen reikä. Se on sellaisenaan liian pieni humanoidirobottien tunkeutumiselle, mutta sen kautta voi tehdä muuta harmillista. Todettuaan että ilmalukot pitävät, nelikko siirtyy raivaamaan ruuman 300 ovea vapaaksi voidakseen sulkea sen. Edelleen ruumasta keskuskäytävään levinnyt sotku on paikallaan, ja sitä aletaan polttoleikata. Jossain vaiheeessa ryhmä tajuaa, että humanoidirobotit ovat ulkopuolella, ja lopettavat leikkaamisen ja keskittyvät olemaan huomaamattomia. Tunkeutujat lähettävät rungon aukosta sisään optista kuitua, mutta lopulta vetävät sen pois, ja pudottavat sisään pari pientä esinettä - ilmeisesti valvontakameroita. Ne tarttuvat magneeteilla kiinni ruuman 300 seinään.

Minuuttien kuluttua arvellaan, että humanoidit ovat menneet pois, joten Altair leijuu sisään ruumaan ja käy rikkomassa niiden jättämät kamerat. Niissä ei onneksi ole ansoja. Pikainen vilkaisu ulos havaitsee siellä magneetilla runkoon kiinnitetyn majakan, samantyylisen joita Kriang Krai käytti viedessään kauko-ohjattua dronea sisään Waitui Toluun.

===Kamppailua===

Humanoidit eivät pääse sisään, joten Kriang Krai herätetään. Robottien ei ole nähty palaavan Waitui Tolulle. Hermostuneena mietitään, mitä niille pitäisi tehdä. Niiden akut eivät riitä loputtomiin, joten niiden on varmaan palattava Waitui Tolulle lataamaan -- mutta Bromonkin rungossa on latauspisteitä. Huoltojärjestelmän kautta ne disabloidaan. Joitakin minuutteja myöhemmin huoltojärjestelmä ilmoittaa, että rungon latauspisteitä yritetään käyttää. Hetken tyydytys vaihtuu harmistukseksi, kun huoltojärjestelmä ilmoittaa, että aurinkopaneelit vahingoittuivat. Eräästä Waitui Tolun puolen kamerasta näkyy, kuinka yksi humanoidirobotti on kiivennyt aurinkopaneelin varteen, ja järjestelmällisesti rikkoo paneeleita.

Kun sen partneri lähtee kiipeämään toiseen aurinkopaneeliin, Fajar ja Altair ovat löytäneet toiminnon, jolla aurinkopaneelin voi irrottaa. Humanoidin saavuttaessa aurinkopaneelin huipun paneeli laukaistaan maksimivoimalla irti. Irronnut paneelisto lentää erään kameran ohi. Humanoidirobotti skannaa ympäristöään, ja sitten ponnistaa irti paneelista ... kohti Albert Jackaa. Siihen suuntaan ei ole kameroita, joten on mahdotonta sanoa, osuiko se.

Jäljellä olevat aurinkopaneelit jätetään rauhaan, ja kaksi robottia loikkaa takaisin Waitui Tolun suuntaan. Mutta kolmas saattaa olla nyt Albert Jackalla, mikä tarkoittaa, että Bromolla oleva nelikko on loukussa kahden vihamielisiä järjestelmiä sisältävän aluksen välissä.

Eräs pyöritelty suunnitelma oli ollut käydä Albert Jackalla nyt kun sen akut ovat saaneet latautua, ja katsoa saisiko sen viestintälaitteiston toimimaan. Tällä hetkellä tämä on vaikeaa. Ja vaikka periaatteessa Tanya Gomezille pystyisi hyppäämään Albert Jackan ohikin, matka olisi pitkä, ja AJ:lle mahdollisesti päätynyt taistelurobotti saattaa ampua ohi lentäviä.

Pohditaan, mitä seuraavaksi pitäisi tehdä. Kuinka monta humanoidirobottia Waitui Tolulla on, ja onko niillä mahdollisesti aseita, jotka purevat Bromon runkoon? Ja mitä niille voisi tehdä? Bromolla ei ole minkäänlaisia aseita ja ainoa ryhmästä joka pystyy mihinkään taistelutyyliseen on Berin rahtimorfissaan. Happisäiliöitä voisi toki käyttää räjähteinä, mutta mitään nalleja ei ole. Monimutkaisin rakennettava ase on jonkinlainen ritsa. Mietitään Bromon rungon ansoittamista, mutta runko on suuri ja ansat hankalia toteuttaa.

Pohditaan kapteeni ""McGillin"" uudelleenkäynnistämistä. Epäilemättä kapteeni olisi tässä tilanteessa hyödyllinen liittolainen, mutta antamatta hänelle morfia ei hänestä välttämättä olisi paljon iloa - ja arvellaan, että morfissa hän olisi vaarallinen. Lisäksi pidetään jokseenkin epäeettisenä aina käynnistää uusi versio hänestä, ja sitten pyyhkiä se kun sitä on käytetty hyödyksi. Lopulta kuitenkin pragmatiikka voittaa. Tällä kertaa Kriang Krai on vastassa kapteenia fantasiamaailmassa, ja esiintyy pursimies Takanona. Esitys tuntuu ainakin aluksi menevän läpi kapteenille, kun Kriang Krai antaa hänelle raporttia alaisensa roolissa. Hän pysyy mahdollisimman paljon totuudessa, ja kertoo, että fijiläiset taistelurobotit uhkaavat aluksia. Hän pyytää koodeja Albert Jackan järjestelmiin, koska hänen omansa eivät enää toimi. Kapteeni sanoo, että niitä on vaikea luovuttaa ja että hän tarvitsee kehon. Pyydettäessä taktisia neuvoja hän toteaa, että fijiläiset robotit itsestään ovat yksinkertaisia, ja niiden huomio on helppo saada kiinnittymään hämäyksiin. Kriang Krai poistuu, ja sammuttaa kapteenin lähdettyään, sekä pyyhkii tämän version hänestä.

===Vaikeuksia hakemaan===

Vaikka suoraa apua ei saatukaan, robottien hämäämistä pidetään hyödyllisenä ajatuksena. Seuraamalla Albert Jackalta tulevia signaaleja käy ilmi, että aluksen aurinkopaneeleita ja antenneja on jossain vaiheessa käännetty, mikä viittaa siihen, että fijiläinen robotti todella on päätynyt sinne. Voisiko yksi robotti olla voitettavissa?

Ryhmä pohtii käytössä olevia välineitään. Berinin xu fu -morfi on järeämpi kuin mikään humanoidirobotti, ja luultavasti kestää hetken jopa sen aseistusta. Suorassa lähitaistelussa xu fu varmaan pärjäisi humanoidille. Sen ja Sei-Epson -robojen heikkoja kohtia voi hieman panssaroida, siten, että sen projektiiliase (oletettavasti magneettikivääri) ei aivan heti leikkaa ketään palasiksi. Varastosta löytyy valmiiksi xu fu:n sensoreita suojaamaan tarkoitettu levy, ja pienien huoltorobottien eturaajoja suojaamaan leikataan metallilevystä ohuet kilvet.

Jonkinlainen suunnitelma Albert Jackalle tunkeutumisesta kehitetään. Kriang Krai jää Bromolle siltä varalta, että suunnitelma epäonnistuu: hän voi tarvittaessa palauttaa toverinsa varmuuskopioista. Sitten muu ryhmä avaa toisen ilmalukon, jonka Kriang Krai telkeää heidän perässään, ja ryhmä laskeutuu kaapelia pitkin Albert Jackalle. Hitaasti pyörivällä aluksella ei näy minkäänlaista liikettä.

Kolmikko livahtaa sisään Albert Jackan revenneestä rahtiruumasta, ja siirtyy ruuman kautta keulan rahtikannelle. Se näyttää muuttumattomalta. Ryhmä kylvää radiomajakoita, jotta Kriang Krai näkisi mitä tapahtuu. Rahtikannelta alaspäin tunkeutuminen on Berinille vaikeaa: xu fu -morfin änkeytyminen ihmiskokoisista tikaskuiluista on aina melkoista raajatetristä. Rahtikannen alapuolella sijaitseva verstas- ja huoltokansi on niinikään entisensä. Kaksi tikapuukuilua johtaa aluksen halki, niiden päässä on komentosilta (ja sen takana vielä reaktorin konehuone). Kuilut ovat inhottavan ahtaita, ja on helppo kuvitella, että niiden päähän ilmestyy yhtäkkiä robotti kiväärin kanssa.

Ryhmä etenee hiljaa: vaikka Albert Jacka onkin paineistamaton, runko kantaa värähtelyitä ja ääniä. Pienet Sei-Epson -huoltobotit kulkevat täällä ketterästi. Altair ja Fajar puikkivat kansille kuilujen välissä, ja silmäilevät paikkoja. Jotkut kannet ovat avaria, kuten messikansi, toiset taas ahtaita, kuten oletettu asejärjestelmäkansi. Ne ovat kaikki tyhjiä.

Mikäli robotti huomaa ryhmän kuilussa, tunkeutujat ovat alakynnessä. Parasta olisi houkutella se jonnekin, jossa sillä ei olisi tilaa ampua, mutta jossa Berin saisi kuitenkin taklattua sen. Tällaiseksi paikaksi valitaan messikansi: se on avoin, ja tikapuukuilusta tulevaan pääsee helposti käsiksi. Berin jää sinne odottamaan, Fajar ja Altair jatkavat tiedustelua kuilussa.
{{image url="images/aj_mess_deck.png" width="800" title="Albert Jackan messikansi"}}
{{image url="images/fijibot-on-bridge-cam.jpg" width="400" class="right"}}Kaksikolla on mukana pieniä kameroita, ja ne heitetään kuilua pitkin eteenpäin. Kamerat kuvaavat reittiään, ja kun ne lentävät komentosillan läpi, kuvassa näkyy humanoidirobotti, joka on aluksen tietokoneiden ääressä. Se ei huomaa pieniä kameroita lainkaan, toisin kuin oli melkeinpä odotettu. Fajar leijuu ylemmälle upseerikannelle, ja heittää vinottain vielä yhden kameran, tarkoituksenaan jättää se kuvaamaan komentosiltaa.

Kamera osuu seinään kuten on suunniteltu -- mutta nyt humanoidirobotin pää kääntyy ja hetkeäkään empimättä se ampaisee liikkeelle. Fajar pakenee kuilussa ylemmälle kannelle ja koettaa livahtaa miehistökannen sokkeloon, mutta hänen kilvellä varustettu etujalkansa jää kiinni tikkaaseen. Sitten humanoidirobotti on kuilun alapäässä, ja ampuu hetkeäkään empimättä lyhyen sarjan magneettikiväärillään. Virheilmoitukset täyttävät Fajarin näkökentän, kun ammukset osuvat hänen jalkansa niveliin ja katkaisevat sen. Kolmella jalalla hän ponkaisee miehistökannelle. Hän on niin kauhuissaan kuin robottikehossa vaan voi olla, ja mutkittelee vuodelaatikoiden välissä kohti toista kuilua. Fijiläinen taistelurobotti tulee perässä.

Kuilun pohjalle jäänyt kamera on jäänyt kuvaamaan ylöspäin, ja siitä näkyy, kuinka robotti ponkaisee ylöspäin ja syöksyy miehistökannelle. Tässä vaiheessa toisessa kuilussa ollut Altair saavuttaa messikannen ja asettuu suojaan juoma-automaatin viereen. Berin pyörittelee jännittyneenä kolmen tarttumaraajansa sormia.

Fajar puikkelehtii miehistökannen läpi, nousee ylöspäin ja pakenee seuraavan kannen läpi. Hän ei uskalla jäädä piiloutumaan, vaan vilistää tikapuukuiluja ja kansia käyttäen ylös messikannelle. Altair laskee optisen kaapelin toiseen tikapuukuiluun. Fijiläinen robotti tuntuu käyvän huolellisesti läpi kaikkia kansia, ja päätyy messikannen alapuolella olevalle oletetulle asejärjestelmäkannelle. Berin arvaa sen jatkavan samanlaista kuviota, ja päättelee sen tulevan kohta tyyrpuurin puolen tikapuukuilusta. Hän asettuu valmiiksi sen lähelle. Fajar ja Altair piiloutuvat. Fajar on kauhusta lähes lamautunut.

{{image url="images/berin_vs_fijibot.jpg" width="500" class="left"}}Kun robotin pää kohoaa näkyviin tikapuukuilusta, Berin ampaisee sitä kohti. Kuilu on hitusen ahdas kiväärille, mutta robotti ehtii silti ampua lyhyen sarjan, ja osuu yhteen Berinin jaloista, joka lamautuu. Mutta jalkoja on kuusi ja rahtimorfi on tehty kestämään. Berin onnistuu saamaan humanoidin puristuksiin itsensä ja laipion väliin. Sen kivääri osoittaa kattoon, jolloin robotti vetää pistoolin ja ampuu sillä kosketusetäisyydeltä Beriniä. Vauriot ovat vähäisiä. Altair loikkaa esiin piilostaan ja suuntaa kohti robotin päätä, hitsausliekki täysillä. Fajar hyppää kiinni robotin kivääriin, ja koettaa vääntää sitä irti. Berin saa kolmannella kädellään pistoolin irti humanoidilta, ja vaikka tämä yrittää työntää rahtimorfin pois päältään, 250-kiloinen ja magneeteilla lattiaan kiinnittynyt xu fu on sille liikaa. Altairin hitsausliekki kärventää robotin pään vasemman puolen, ja se menettää kiväärinsäkin. Tämän jälkeen se painitaan maahan, ja sen kaikki raajat kiinnitetään järeillä nippusiteillä. Sitten se sidotaan kiinni pöytään. Missään vaiheessa se ei varsinaisesti lopeta rimpuilua, mutta kasa järeitä nippusiteitä estää sitä tekemästä oikeastaan mitään.

===Kontrollissa===

Synteettiset kehot eivät tuota adrenaliinia, mutta taistelun jälkeinen kognitiivinen kuorma on melkoinen. Fajar vetäytyy palloksi ja hymisee, ja Altair yrittää tavoitta häntä. Berin avaa työkaluillaan humanoidirobotin selkäpaneelin (ja panee samalla merkille, että robotin niskassa on paikka kuorinipulle; epäilemättä robotissa voisi ajaa ihmisen egoa). Sen alta löytyy pääkytkin, josta robotin saa sammumaan. Robotin keskusyksikkö on suojassa sen rintakehän sisällä ja oletettavasti ehjä; lähinnä robotti on saanut pintavaurioita ja sen toinen silmä on sokea. Joka tapauksessa ryhmässä on nyt oletettavasti käyttökelpoinen ja melko ehjä humanoidimorfi.

Sammutettuaan koneen Berin on hiljaa paikallaan. Altair ja Kriang Krai koettavat puhua hänelle, ja Kriang Krai sanoo, että robotissa on säädöt, joilla voi kytkeä ei-toivotut tuntemukset pois päältä. Berin kivahtaa, että hän ei ole mikään kone ja hän toivottaa tuntemukset tervetulleeksi.

Ryhmä käy sillalla vilkaisemassa, mitä robotti oikein oli ollut tekemässä. Sen jäljiltä eräs sillan tietokoneista on auki, ja viestintäkonsoli on auki. Robotti oli käyttänyt akkujen lähetystehoa ja lähettänyt koodatun viestin Maan suuntaan. On epäselvää, onko kukaan voinut vastaanottaa sitä.

>>//SOS FTV Bromo, FL Tanya Gomez, ASFS Albert Jacka, RFNS Waitui Tolu, Nagasawa
Siviiliegoja herännyt
28 AU ekliptikan yläpuolella
Pyydämme vastausta
SOS//>>Kuitenkin lähetysteho näyttää olevan kohdallaan ja Albert Jackan viestintäantennit ovat ehjiä. Ryhmä toteaa, että nyt kun radiohiljaisuus on rikottu, on parasta varmaankin lähettää ihan virallinenkin avunpyyntö. Mietitään hetki, mitä sanoa, mutta todetaan, että minimalistinen viesti on aluksi paras. Se lähetetään kryptaamattomana, ja suunnataan yleisellä hätäkanavalla Marsin ja sisempien planeettojen suuntaan. Päätetään, että vastausta odotetaan ainakin kymmenen tuntia, ja sen jälkeen voidaan lähettää seuraava viesti Jupiterin suuntaan.

Altair ja Fajar palaavat Bromolle. Fajarille löytyy varaosavarastosta uusi jalka. Albert Jackalle jäänyt Berin joutuu irrottamaan oman rikkinäisen jalkansa: sotilasaluksella ei ole hänelle sopivia varaosia.

===Pelinjohtajan kommentteja===

Peli, joka meni täysin toisin kuin olin suunnitellut, koskapa hahmot päättivät käydä härnäämässä Waitui Tolun automaattijärjestelmiä. Tämä ei varsinaisesti ollut viisas siirto, mutta lopulta fijiläisten robottien erottaminen toisistaan johti hyviin tuloksiin.

Vihdoinkin myös hahmot tajusivat ottaa varmuuskopiot egoistaan. Olisi ollut vähän tympeää, jos joku olisi kuollut, ja jos hänet olisi palautettu, olisi pelaajan pitänyt yrittää unohtaa kaikki tähän saakka pelattu. Tämä on Eclipse Phase -pelien ongelma, johon en ole ainakaan vielä keksinyt tyydyttävää ratkaisua.

[[OutThere4|<--: 4: Kolme kuorinippua]] - [[OutThere6|6: Kymmenen tuntia -->]]

----
CategoryPelit - CategoryOutThere
Perustuu Eclipse Phase -roolipelin, CC-NC-SA Posthuman Studios, 2008-. Pelijärjestelmänä GURPS.
Kampanja ja kuvitus CC-BY Dare Talvitie, 2015 - 2020 (paitsi jos muuta sanotaan):: Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki