Out There 2: Neljä valotuntia


<--: 1: 14 vuotta - Viisi alusta -->


"Enkö voi saada kahta minuuttia omaa rauhaa?"
- Berin

 


FTV Bromo, jossain syvässä avaruudessa


Altair (keltainen), Berin (punainen) ja Fajar (harmaa)

Mielen siirtäminen tuntuu kestävän ikuisuuden, varmasti ainakin 15 minuuttia. Sitten siirto on valmis, ja Kriang Krai kytkee Altairin uuden kehon päälle. Hetken kuluttua Altairin lähetyts alkaa kuulua siitä. Ensin se jatkaa samaa kirkumista kuin aiemminkin, mutta sitten se rauhoittuu. Uusi robottimorfi alkaa verkalleen liikkua. Berin kysyy, kuuleeko Altair muita, ja tämä vastaa myöntävästi. Kehonsiirto näyttää onnistuneen.

 (image: https://posthuman.karmavector.org/images/bromo_plan.png) Kriang Krai siirtää Altairin vanhan kehon syrjään, ja jää tutkimaan joitakin Pikiranin kaappeja. Kolme muuta toteavat, että on ehkä hyvä ajatus yrittää tehdä jotain, ja he lähtevät käymään läpi niitä rahtikontteja, joissa eivät aiemmin olleet käyneet. He löytävät maatalouseläinten alkioita (nyt elinkelvottomia), jotka ovat olleet matkalla farmeihin, sekä eräässsä seinässä olevan 2m x 2m paikkauspaneelin, joka on kiinnitetty tahnalla ja hitsaamalla. Ehkä se paikkaa rungossa olevaa suurempaa aukkoa? 5-kannen kontissa on henkilökohtaisia matkatavaroita, sekä yhden kontin, joka on sinetöity ja jonka ovessa analoginen mittari kertoo, että sen toisella puolella on yhden ilmakehän paine. Sinetin voisi kyllä murtaa ja oven avata, mutta sitten ilmakehä pakenisi -- ja entä jos toisella puolella on jotain elävää tai edes elinkelpoista?

Kolmikko siirtyy aluksen rahtikuplaan koettamaan saada rahtihallintajärjestelmästä jotain tolkkua. Yllättäen tämä laite on ehjä ja huoltorobottien tunnuskoodeilla pääsee sisään lukutilaan. Sinetöidyn kontin 510 sisällöstä ei löydy tarkempaa tietoa, ainoastaan että se tulee toimittaa avaamattomana kuljetusfirmalle perillä Marsissa. Muita kontteja tutkitaan myös; dataa on paljon ja useimpien rahtimanifestit ovat varsin tarkkoja. 6-kannen kontit ovat sisältäneet metallivetyä reaktiomassaksi ja reaktoripolttoaineeksi, mutta nyt ne ovat enimmäkseen tyhjiä. Käy ilmi, että erästä keulan pään konttia (100) ei vielä tarkistettu, ja rahtimanifesti sanoo sen kuuluvan Pikiranille. Sisältö: 4000 tallennettua egoa.

Kriang Krai liittyy muiden seuraan juuri parahiksi kuulemaan tästä. Hän on yhtä yllättynyt kuin muutkin. Miksi ihmeessä Pikiran oli lähettänyt 4000 tallennettua mieltä Marsiin? Oltiinko niitä myymässä tietotyöläisorjiksi jonnekin? Ryhmästä ainoa, joka on koskaan käynyt Marsissa on Altair, ja hänkin on vieraillut siellä töidensä puolesta. Altair kertoo olevansa ammatiltaan sopeuttajalääkäri, tehtävänä auttaa ihmisiä, joilla on pulmia sopeutua elämään siirtokunnissa. Berin oli tutkija, jonka oli määrä lähteä Jupiterin kuille, mutta hän on aiemmin käynyt vain kiertoradalla. Kriang Krai ja Fajar eivät ole koskaan poistuneet Maapallolta. Fajar ehdottaa, että ehkä nelikolla on ajallinen yhteys, ja tämä tuntuu pitävän paikkansa: kaikkien varmuuskopiot otettiin huhtikuussa 2133, vain neljän päivän päässä toisistaan.

Tietokoneet kertovat


Rahtijärjestelmien parista siirrytään alusjärjestelmäkonttiin, jossa saadaan käyntiin huoltojärjestelmäkonsoli. Aluksen keskustietokone ja varatietokone ovat rikki, joten huoltojärjestelmä on perinyt päävastuun aluksen toiminnasta. Se pystyy kertomaan, mitkä järjestelmät ovat rikki (elämän ylläpito, päätietokoneet) ja mitkä toimivat (energiahallinta, tosin fuusioreaktori on rikki, ja osittain sensoritkin).
Huoltolokin ajankohtia:
06/2133: Alus lähtee Maan kiertoradalta kohti Marsia. Kurssi muuttuu.
08/2133: Kiihdytys päättyy. Tasainen eteneminen alkaa
17.8.2133: Valtavasti vahinkoraportteja eri puolelta aluksia. Runkovika kontissa 400. Päätietokoneet vioittuvat.
05/2140: Mikrometeoroidiosuma konttiin 100
12/2146: Irrallaan leijuvia kiintolevyjä toimitetaan Pikiranin konttiin 101.
02/2147: Pikiranin järjestelmien vaatimuksesta huoltojärjestelmä toimittaa konttiin 101 neljä huoltobottimorfia


Huoltojärjestelmän lokit osaavat antaa aikajanaa tapahtuneille asioille. Lokeja on valtavasti, eikä ihan täyttä kuvaa tilanteesta vielä synny, mutta pääkohdat havaitaan. Kuitenkin keskustietokoneen dataan ei päästä käsiksi, joten näkökulma on huolto-orientoitunut. Fajar käy läpi sensoreiden tietoa. Ne kertovat, että alus on ensin kiihdyttänyt tasaisesti ja sitten kruisannut. Sensorit osaavat kertoa tämänhetkisen etäisyyden Aurinkoon - 29 AU, tai 4 valotuntia, ratatason ulkopuolella. Alus loittonee edelleen auringosta 10 km/s nopeudella. Berin tajuaa, että he ovat kaikki todella, todella kaukana mistään, ja että tätä alusta ei millään saa vietyä takaisin minnekään järkeville seuduille. Järkytys ajaa hänet hiljaiseksi.

Energiahallintajärjestelmä kertoo Bromon aurinkopaneelien tuottavan 185 W tehoa. Vaikka fuusioreaktori onkin sammutettu, akuissa on tehoa, joka riittää vielä ainakin viideksi vuodeksi nykykulutuksella. Sensoreilla saadaan myös kuva ulkona havaitusta toisesta kappaleesta. Se on selvästi toinen avaruusalus, hieman pienempi ja jotenkin militaristisemman oloinen. Se pyörii hitaasti akselinsa ympäri, muttei loittone tai lähene merkittävästi. Mitään valoja siinä ei ole havaittavissa.

Kontti 701 on aluksen miehistön asuinkontti. Siellä käydään vilkaisemassa paikkoja. Tila on tyhjä ja sotkuinen, sen asukit ovat poistuneet siivoamatta. Pieni modulaarinen ilmalukko on tilan oven sisäpuolella, siten että täällä voisi olla painetta silloinkin kun rahtikäytävä on paineistamaton. 8 vapaapudotuspunkkaa reunustaa tilan seiniä, ja tyhjyydessä leijuu vaatteita, henkilökohtaisia esineitä, shakkinappuloita ja sen sellaista. Merkkejä väkivallasta ei näy. Punkissa on niiden käyttäjien nimet. Eräs punkista kuuluu kapteenille, mutta se erottuu vaan lähinnä pienestä arvomerkistä. Bromon 8 hengen miehistö on elänyt aika tasa-arvoisissa oloissa.

Berin ei suostu tulemaan sisään miehistökonttiin, ja Altair huolestuu hänestä. Hän koettaa tavoittaa Beriniä, mutta Berin kivahtaa tahtovansa olla yksin, eikä oikein vastaa kysymyksiin. Miehistökontista tarttuu mukaan lähinnä jonkun datapadi, mutta se ei herää henkiin ladattunakaan.

Tajunnan pulmia


Kontissa 100 vieraillaan myös. Hyllyillä on vahvasti pehmustetuja laatikoita Pikiranin leimalla. Jokaisessa laatikossa on datalevy -- jokaisella levyllä on tallennettu mielen varmuuskopio. 4000 mieltä. Berin sanoo, että nämä on kaikki otettava mukaan jos täältä lähdetään. Kriang Krai ei ole alkuunkaan niin varma. Hän sanoo, että Maassa jokainen heistä on jatkanut omaa elämäänsä -- jatkaa varmaan edelleen -- ja he itse ovat vain forkkeja, joiden ei pitäisi olla edes olemassa. Forkki, aktiivinen kaksoiskappale olemassaolevasta mielestä, on lainsäädännöllinen ongelma, ja käytännössä kaikkialla on kieltoja sellaisten tekemiselle. Jos sellainen on syntynyt, ei ole mitään hyvää ratkaisua sille, mitä pitäisi tehdä; karuin ratkaisu on, että toinen pitää hävittää, mutta kumpi -- ja eikö se ole kuitenkin olemassaolevan tietoisuuden murhaamista? Altair tietää kirjallisuudesta, että joskus forkkeja on sulautettu alkuperäisiin mieliin, mutta tyypillisesti tämä onnistuu, jos nämä ovat olleet erillisinä vain tunteja tai korkeintaan pari päivää. Pidempiaikainen on johtanut täyteen sotkuun, eikä syntyvä mieli ole välttämättä ollut millään tavalla toimiva mieli - ei edes sairas tai vioittunut mieli, vaan yksinkertaisesti mieli joka ei pysy koossa.

Kriang Krain mielestä nelikon olisi ehkä parasta vain lakata olemasta. Muut eivät ole tästä samaa mieltä; Altair (joka tuntuu parantuneen dementiastaan morfin vaihdon myötä) sanoo heidän kaikkien olevan kuitenkin tiedostavia olentoja, ja Fajar sanoo olevansa liian nuori kuolemaan. Berin sanoo, ettei hän ainakaan ole Pikiranin omaisuutta. Kriang Krai toteaa, ettei hänkään ole, vaikka firma ehkä niin toivoisikin.

Pikiranin toimenpidekontissa Kriang Krai vilkaisee kahta egolevyä. Ne antavat tietoina vain koodinumeron, tallennusajankohdan (muutaman päivän päässä nelikon päivistä) ja egon nimen - ei ammattia, ei ikää, ei kansalaisuutta. Toinen nimi on vietnamilainen, toinen kiinalainen. Egoja voisi sukittaa robottikehoihin -- yksi käyttämätön toimivaksi oletettu Sei-Epsonin huoltomorfi on vielä olemassa -- mutta halutaanko ketään muuta herättää? Selvästi jos joku inkarnoitaisiin, häntä ei voisi panna enää takaisin varastoon -- hän olisi samalla tavalla elossa kuin nelikko nyt on, vaikkei tällä hetkellä ehkä olekaan. Ainakin toistaiseksi tämä jätetään tekemättä.

Sen sijaan avaruudessa leijunut toinen alus saattaisi olla keino palata kotiin. Kehitetään suunnitelma sen tutkimiseksi.

Kaapelin varassa


Rahtikontista löytyy kilometrikaupalla kaapelia, jota viedään rungolle. Samalla manifesti kertoo, että siellä on myös keskiraskas rahdinkäsittelymorfi, mallia xu fu. Hetken aikaa pohditaan, haluaisiko joku ehkä vaihtaa Sei-Epsonin kehonsa tuollaiseen, mutta kukaan ei lopulta tartu tähän. Joka tapauksessa pienet morfit ovat käteviä liikkumiseen. Kriang Krailla ja Fajarilla on eniten kokemusta käytännön työstä, joten he huolehtivat kaapelin kiinnitysmekanismista. Syntyy yli kilometrin pituinen kaapeli, joka kiinnitetään huolellisesti Bromon kylkeen, ja jolla on tarkoitus päästä toisen aluksen luokse.

Muutaman tunnin työn jälkeen kaapeli on suunnilleen valmis. Kaikki neljä kuitenkin tajuavat olevansa henkisesti vähän lopussa. Altair muistaa, että robottikehoonkin sijoitettuna ihmismallinen kognitio vaatii yleensä latautumishetkiä -- unianalogiaa, jonka aikana mieli voi siivota itseään. Huoltorobotin morfissa on asetus tähän. Altair kokeilee, ja toteaa tilan muistuttavan unta: siitä voi herätä kesken, ja herätettynä olo on pöhnäinen. Koko ryhmä vetäytyy alustekniseen kuplaan ja päättää pistää itsensä kahdeksaksi tunniksi lepotilaan. Heräämisherkkyys asetetaan kunkin oman preferenssin mukaan. Nukahtaminen on lähes automaattista.

Täyden yön ajan koko nelikko näkee unia. Unet ovat arkisia ja tavallisia, ja he ovat tosiaan niissä omat itsensä vanhoissa kehoissaan. Joku näkee kavereita, joku näkee surrealistisia visioita -- mutta kun heräämisrutiini käynnistyy, kaikki ovat vähän virkeämpiä. Toisaalta, heräämisen jälkeinen todellisuus lyö aika kovaa. Uni oli tarjonnut hetken pakopaikan tilanteen synkeydestä, mutta sen jälkeen paluu robottimorfiin valotuntien päähän kotoa on karu kokemus. Aamu on hiljainen, Fajar päättää parantaa tunnelmaa musiikilla. Hän laulaa ja soittaa pirteää peltotyölaulua kotisaareltaan, ja robottien yhteinen radiokanava täyttyy musiikista.

Vaikka robotit eivät tarvitse ruokaa ja juomaa, inhimillinen kaipuu tee- tai kahvikupilliseen, croissantiin tai riisipalloon ei ole kadonnut mihinkään, ja sen puute kalvaa. Aamutoimet ovat yksinkertainen latausjohdon irrotus. Sen jälkeen ryhmä suuntaa Bromon pinnalle. Toinen alus on noin puolentoista kilometrin päässä.

 (image: https://posthuman.karmavector.org/images/bromo_and_ship_1.jpg)
Käyttämällä propulsiojärjestelmiään nelikko vetää paksua kaapelia tyhjyyteen. Eteneminen on hidasta, koska kukaan ei halua tehdä mitään hallitsemattomia liikkeitä. Vapaapudotuskokemusta on ainoastaan Berinillä ja Altairilla, mutta kummallakaan ei kovin paljon. Joka tapauksessa kaapelijärjestelmä toimii varsin hyvin.

Berin ei ole koskaan varsinaisesti pitänyt korkeista paikoista. Avaruus ei sinänsä tunnu häntä vaivaavan, mutta kun hän erehtyy kilometrin taivallettuaan katsomaan takakamerastaan, hänen hahmotuksensa kertoo hänelle yhtäkkiä, että hän on kilometrin korkeudessa Bromon päällä, ohuen tangon varassa. Hän sammuttaa kameransa ja puristaa kaapelia kovemmin.

 (image: https://posthuman.karmavector.org/images/bots_to_aj.jpg) Lopulta nelikko vetää kaapelin pisteeseen, jossa se on niin lähellä pyörivää alusta kuin sen uskaltaa viedä. Sitä ei voi kiinnittää toiseen alukseen, koska pyöriminen katkaisisi sen. Niinpä robot vain yksi kerrallaan hyppäävät viimeisen muutaman metrin pyörivälle alukselle. Pyöriessä aluksesta on tullut näkyviin lisää detaljia: se on sävyltään tummanharmaa, ja tuo ehdottomasti mieleen jonkinlaisen sota-aluksen. Lähellä sen perää on suuri reikä, joka näyttää aiheutuneen sisäisestä räjähdyksestä. Yksi kerrallaan robot liukuvat pois kaapelin päästä ja pudottautuvat rungolle, Berin ensimmäisenä. Pyörimisliike aiheuttaa aluksen rungolla pienen keskipakoisvoiman, mutta robottien raajojen magneetit pitävät ne kiinni.

Rungossa olevasta aukosta livahdetaan sisään kylmään ja autioon alukseen. On vaikea sanoa, mikä räjähdyksen on aiheuttanut, mutta rikkoutunut osa näyttää olevan ruuman luukku. Aluksen kyljissä kulkee perästä keulaan koko pituinen rahtitila, ja tämän ruuman peräosa on räjähdyksen jäljiltä täynnä sotkua, jonka kiertopainovoima on painanut ulkolaipiota vasten. Robottien pienet lamput kiertävät pimeää aluetta, ja sitten Kriang Krai osuu ihmishahmoon - tai ihmishahmon puolikkaaseen. Se on avaruuspuvun yläosa, torso, kädet ja pää, ja sen jalat ovat kadonneet jonnekin. Välitön kammoreaktio kulkee ryhmän läpi. Altair hivuttautuu hahmon luo, ja kääntää sen ympäri. Puvun sisällä on tosiaankin vainaja, karrelle palanut, ja puvun leikkausjälki näyttää räjähdyksen sirpaleiden tekemältä. Avaruuspuvun olkavarressa on Australian lippu, sekä jonkin sotilasosaston tunnus. Rintapielessä lukee vainajan nimi: UNGER

ASFS Albert Jacka


Rahtitilassa on kuusikulmaisia rahtikontteja, joiden manifesteja käydään läpi. Lähimmät ovat sisältäneet metallivetyä, ja niistä on vedetty kuljetusputkia perässä olevan reaktorin suuntaan. Putkea seuraamalla näyttää siltä, että yksi sellainen on räjähtänyt, ja tämä räjähdys on rikkonut ruuman oven, surmannut sotilas Ungerin, sekä puskenut valtaosan metallivedystä tyhjiöön. (Onneksi, sillä metallivety on yleistiedon mukaan paitsi hyvää reaktoripolttoainetta ja reaktiomassaa, myös erittäin tiiviisti pakattua räjähdettä.)

Ruumasta ryhmä löytää oven aluksen keskivaiheilla sijaitseville miehistökansille. Alus osoittautuu sotilaskorvetiksi, ja sen nimeksi paljastuu Albert Jacka. Se on Australian avaruuslaivaston alus, miehistöä ehkä 20-30. Sen sisätilat ovat siistit mutta autiot. Messikannella ei ole aterioita kesken, lääkinnässä kaapeissa on tarvikkeita, majoituksessa punkat on pedattu, ilmalukkokannelta löytyy muutama avaruuspuku. Ainoastaan toinen rahtitiloista on kokenut pahoja vaurioita, ja komentosilta näyttää kokonaan uudelleen johdotetulta. Aluksen varsinaiset tietokoneet on sivuutettu, ja kenttäliitoksin tehtyjä kaapelointeja kiemurtelee pitkin lattiaa, kattoa ja seiniä. Vaikutelma on, että komentokeskuksessa on ollut jotain vikaa, ja aluksen miehistö on pyrkinyt korjaamaan sitä.

Ryhmä penkoo miehistön majoitustiloja
Miehistökannen henkilökohtaiista varustelokeroista osa on tyhjennetty, osaa ei. Tyhjentämättömistä lokeroista löytyy henkilökohtaisia esineitä: vaatteita, valokuvia, pelikortteja, datapadeja, Raamattuja ja sen sellaista. Mistään ei heti käy ilmi, mitä oikein on tapahtunut. Toisin kuin Bromolla, Albert Jackalla edes akuissa ei ole yhtään virtaa, vaikka alus muuten vaikuttaa ehjemmältä. Tavallisten mikropainovoimapunkkien lisäksi täältä löytyy kuusi seisomakammiota. Altair tietää näiden olevan synteettisten humanoidimorfien lataus- ja nukkumiskammiota. Aluksella on tästä päätellen ollut ainakin kuusi humanoidirobottia. Niitä ei ainakaan vielä ole tullut vastaan, mutta Albert Jacka on kuitenkin kohtalaisen suuri, ja sen tarkkaan tutkimiseen kuluisi kymmeniä tunteja.

Aluksesta löytyy kuvia, ja eräästä niistä sen aurinkopaneelit ja jäähdyttimet ovat auki. Kuvat kertovat, missä kohdassa runkoa aurinkopaneelit ovat. Ne voisi luultavasti avata käsivoimin, ja siten saada aluksen akut edes vähän latautumaan. Ilmalukon kautta ryhmä palaa Albert Jackan ulkopinnalle, ja turvakaapeleita hyödyntäen taivaltaa paneelien luo. Kolme niistä ainakin näyttää ehjiltä ja ne voisi avata, mutta avaaminen pelkästään pienten huoltorobottien voimin olisi valtava uroteko. Bromolla kuitenkin olisi järeämpi xu fu -rahtimorfi.

Muutaman minuutin pähkäilyn jälkeen Berin toteaa, että hän voisi vaihtaa kehoa xu fuun. Kriang Krai suostuu tulemaan auttamaan häntä tässä toimenpiteessä. Berin hyppää AJ:n rungolta kaapeliin, jonka päässä on verkko tällaista varten. Kaapeli lähtee Berinin massasta liikkeelle, ja Kriang Krain hyppy ei osukaan verkkoon. Hän syöksyy syvään avaruuteen, mutta Berin aktivoi propulsiojärjestelmänsä, ja taitavalla kiepautuksella nappaa teknikon kiinni. Sitten molemmat ovat turvallisesti kaapelissa, ja palaavat Bromolle.

 (image: https://posthuman.karmavector.org/images/berin_xufu.jpg)

Raskaampaa kalustoa

Xu Fu Medium Cargo Morph

• Massa 250 kg, hiilikuiturunko
• korkeus 1.6 m, jalat täysin kurotettuina 2.1m
• 9 raajaa (6 jalkaa, 3 tarttumaraajaa), kaikki raajat toimivat myös jäähdyttiminä ja pystyvät kurottumaan pitkälle.
o Pyörät
o magneetit, 650 N per jalkaraaja
o sähköadheesio, 100N per jalkaraaja
• 10 kg akku, 100 kWh
• voimankulutus 170 W
• kylmäkaasuprojektori, ∆v 3m/s
• 60m 8mm kaapeli, laukaisunopeus 2m/s
• Aistit:
o laajaspektrinäkö, 360° näkökenttä, lisäksi kamerat raajoissa. Näkötarkkuus teleskooppinen ja mikroskooppinen.
o Kuulo: ihmistä tarkempi
o Hajuaisti: alkeellinen
o Tuntoaisti: alkeellinen, sormissa ihmistasoinen tarkkuus
o ilmapainesensori
o lämpötilasensori
o säteilysensori
o pienhiukkassensori
o Laaajaspektrin radiovastaanotin, ml. verkko
o Lidar, sonar, terahertsiskanneri
o Kiihtyvyysanturikompassi
• Viestintäjärjestelmät
o kaiutin
o perusradiosignaalilähetin
o verkkolähetin
o viestintälaser, paikallinen kantama

 

Berin löytää xu fun rahtihuoltotilasta, ja avaa sen laatikon. Xu fu on ihmisen kokoinen, 250 kg massainen moniraajainen huoltorobotti, järeämpää tekoa kuin pikkuiset Sei-Epsonit. Berin hyppää sen selkään, kiinnittää siihen verkkokaapelin ja käynnistää robotin. Kaapelihallinnan avulla hän ohjaa xu-fun ulkokautta Pikiranin konttiin, jossa Kriang Krai on valmistellut kehonsiirron. Toisin kuin Altair aiemmin, Berin pystyy itse sammuttamaan oman tajuntansa: epäröimättä hän kytkee robotin tietoisuuden pois päältä, ja lakkaa olemasta.

Kriang Krai kytkee egosillan robotteihin. Xu fu on todettu ennestään tyhjäksi egosta, joten hän siirtää Berinin mielen siihen. Siirtoon kuluu liki puoli tuntia.

Tällä välin Albert Jackalle jääneet Fajar ja Altair käyvät alusta läpi. Rahtitiloista löytyy sotilasaluksen normaalia kalustoa: purkkimuonaa, varavaatteita, ammuksia -- sekä muutamia täydessä iskussa olevia akkuja. Ainakaan aivan salamannopeasti ei ole vaaraa, että robottien oma virta loppuisi. Lääkintätilassa on jo aiemmin havaittu olleen hieman yksinkertaisempi tallennus- ja kehonsiirtolaitteisto, tosin ei niin laadukas kuin Pikiranin kontin järjestelmä, eikä varmaankaan kykenevä käsittelemään biologisia morfeja. Havaitaan myös, että osa aluksen ruumissäkeistä puuttuu. Mitään vainajia Ungerin lisäksi ei kuitenkaan ole tullut vastaan.

Bromolla xu fu morfin kamera aktivoituu, ja Berinin ääni alkaa puhua radiokanavalla. Kriang Krai kysyy, onko Berin kunnossa, ja Berin sanoo olevansa erinomaisessa kunnossa. Hän oli aiemmin lukenut xu fun speksejä: se on paitsi huomattavasti vahvempi kuin Sei-Epsonit, sen kyberaivot ovat parempaa mallia. Tosiaan aiemmin vaivannut hienoinen mielisumu on väistynyt Berinin päästä, ja hän ei ole enää aivan yhtä pahasti kahvin tarpeessa. Hän sanoo, että voisi vaikka tehdä ristisanoja tai sudokuja.

Kaksikko palaa kaapelia pitkin Albert Jackalle. Berinin uusi morfi kohoaa pikkuisten huoltorobojen ylle kuin kolossi. Ryhmä siirtyy aurinkopaneelien luo ja alkaa avata niiden kiinnityksiä manuaalisesti.
 (image: https://posthuman.karmavector.org/images/aj_solar_panel.jpg)

Ilman xu fu -morfia aurinkopaneelien virittämiseen kuluisi vuorokausi. Rahtimorfin avulla selvitään kuudessa tunnissa. Paneelien suojakilvet avataan, tolpat kohotetaan rungosta, levyt aukaistaan ja käännetään aurinkoa kohti. Jokaisen paneelin nostamisen myötä juureen syttyy pieni valo, joka ilmoittaa, että paneeli on toiminnassa. Kolmella paneelillakaan virtaa ei näin kaukana synny valtavasti, mutta yhteensä noin 600 W teho pitäisi saavuttaa.

Samalla kun paneelien parissa työskennellään, Berin kokeilee muutenkin uuden morfinsa kykyjä. Hänen olonsa on energisoitunut, xu fu on yleensäkin paljon parempaa teknologiaa kuin Sei-Epsonit ja sillä on kasapäin aisteja, joita muilla ei ole. Ympäristöä skannaamalla Berin tajuaa, että kohinasta erottuu radiosignaaleja, ja hän pystyy tarkentamaan niihin. Hän jakaa löytönsä muiden kanssa. Xu fun antennin avulla kuuluu ensin vähän musiikkia, ja sitten pätkä kiinankielistä uutislähetystä.
"Radennitian vastavalittu edustaja Sary Sawataka ei aio erota tehtävästään tai nimittää sijaista rikostutkinnan ajaksi. Sawatakaa syytetään vaalijärjestelmän manipuloinnista edustamallaan Hellas Plaintian alueella. Sawataka on antanut ymmärtäviä lausuntoja Barsoomin liikkeestä ja hänen mitattu suosionsa vaalipiirissä on tällä hetkellä alle 20%. Sawataka itse sanoo, että kyseessä on hyperkorporaatioiden yritys mustamaalata häntä ja että vaalimanipulointiväitteet ovat tekaistuja."

Uutislähetys tulee ilmeisesti Marsista. Se on etäsyyden perusteella noin neljä tuntia vanha. Berin käy läpi muitakin kanavia, ja löytää useita erikielisiä lähetyksiä: musiikkia, uutisia, satunnaista viihdeohjelmaa. Yhtäkkiä ryhmä on saanut edes jonkinlaisen kontaktin muuhun ihmiskuntaan, vaikkakin vain yksisuuntaisen. Lähettämiseen ei morfin teho millään riitä, ja on epäselvää, riittääkö edes Albert Jackan. Berin tallentaa parikymmentä äänikanavaa myöhempää lähempää tutustumista varten.

Kun paneelit ovat pystyssä, kaikki alkavat olla aika väsyneitä. Nelikko päättää, että tämän päivän työt olivat tässä, ja on aika siirtyä vapaalle.

Pelinjohtajan kommentteja


Vaihteeksi ei täysin kelvoton toinen pelisessio! Kuten pelissäkin sanoin, ei minulla ole tässä keinoja tai aikomusta potkia hahmoja mihinkään tiettyyn suuntaan: jos pelaajat haluavat käyttää vaikka viikkoja siten, että hahmot vain puhuvat filosofiasta, ei tähän ole esteitä. Koin myös hyvin palkitsevaksi sen, että jo tässä vaiheessa tuotiin esiin suunnitelma, jossa kaikki vain lopettavat itsensä. Tämä on kauhupeleissä aina hyvä optio!

Toivon mukaan tässä myös pienoishiekkalaatikon hiekkalaatikkomaisuus kävi selväksi: on paljon asioita, joita voi tehdä, ja niistä jotkut saattavat jopa onnistua. En ollut itse edes tajunnut, että Albert Jackankin aurinkopaneelit voisi pystyttää.

Albert Jacka on Mako-luokan korvetti, jollaisia on nähty myös Devil and the Deep Black Skyssa, mutta ei ihan näin läheltä. Niitä näkyy mm. tässä kuvassa jaksosta 30.

<--: 1: 14 vuotta - Viisi alusta -->CategoryPelit - CategoryOutThere
There are no comments on this page.
Perustuu Eclipse Phase -roolipelin, CC-NC-SA Posthuman Studios, 2008-. Pelijärjestelmänä GURPS.
Kampanja ja kuvitus CC-BY Dare Talvitie, 2015 - 2020 (paitsi jos muuta sanotaan):: Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki