Haunting Mars 2: Vaarallinen työ


<-- Haunting Mars 1: Fukumitsu Aya - Haunting Mars 3: Jos voisit tehdä mitä tahansa -->

Fukumitsu Aya, kokoushuone, maaliskuu 2147 CE / 13 AF


 (image: https://posthuman.karmavector.org/images/hm_02_meeting.jpg)

Oginga BirgenEnsimmäisen työpäivän aamupäivänä johtoryhmä arpoo tehtäviään. TX sabotoi valvonnan yhdestä pienemmistä kokoushuoneista, niin että yhtiö ei voisi tarkkailla mitä siellä tapahtuu. Kwame rakentaa ryhmälle täysin salatun verkkoliikennekaistan. Madison käy vilkaisemassa tuotantotiloja, ja ihailee siellä olevaa tonnien massaista kaivosmechaa. Hänen täällä ollessaan Oginga Birgen tulee juttelemaan hänelle, ja sanoo, että työntekijät haluaisivat, että firma printtaisi heille yhden tyhjiöpodin vapaa-ajalla käytettäväksi. Sellaisessa oleminen auttaisi jaksamaan paikan paineita, jatkuva synthmorfissa oleminen on rankkaa joillekin. Madison lupaa ottaa tämän harkintaan.
 (image: https://posthuman.karmavector.org/images/hm-02-mech.jpg)

Pauletta KalbCale tekee penetraatiotestausta Kwamen verkkoliikennekaistalle, kun hänelle tuleee privaviesti Pauletta Kolbin muusalta, Dodolta. Dodo sanoo, että hänen isäntänsä on sulkeutunut kaivokseen ja aikoo vahingoittaa itseään. Välittömästi Cale heittää viestin kaikille johtoryhmässä, ja ilmoittaa työntekijöiden kanavalle, että kaivoksen alue on suljettu vaaratilanteen vuoksi. Kartan mukaan lähimpänä ovat Madison ja TX, jotka ovat tuotantohallissa katsomassa mechaa ja massasinkoa, joten he singahtavat oitis kaivoksen ilmalukkoon ja sen kautta kaivokseen. Cale lähtee itsekin liikkeelle, mutta hän on tottunut parempiin morfeihin ja kovempaan painovoimaan, ja päätyy kimpoilemaan pitkin tukikohdan käytävää.

Madison ja TX ovat molemmat Marsin pinnalta, mutta molemmilla on mikropainovoimassa liikkumaan suunniteltu podikeho. Heidän allaan aukeaa parikymmentä metriä leveä ja satoja metrejä syvä kaivoskuilu, jonka reunassa kulkee huoltorimoja. TX juoksee niitä pitkin kuin tyhjää vaan, ja Madison, joka koettaa katsoa TX:n perään, menettää itse otteensa, ja lipuu harmillisen hitaasti kuilun toista reunaa kohti.

Kriisitoimintaa


Juokseminen saa TX:n taas tajuamaan, miten vieraassa kehossa hän on, ja hän saa dissosiatiivisen kokemuksen. Hänen mielensä vajoaa paniikkiin mutta hänen kehonsa jatkaa juoksemista; se puikahtaa viereiseen sivukäytävään, ja käpertyy sinne sikiöasentoon. Kun Madison pääsee hänen luokseen, TX:n muusa koettaa vain hätistellä tätä pois ja sanoo, että pomo ei nyt ota ketään vastaan. Madison kiskoo TX:n mukaansa puoliväkisin. TX kokee olevansa kuollut, ja kun kaksikko tunkeutuu syvempään, ruumisarkun muotoiseen käytävään, TX kommentoi olettaneensa, että hänet haudattaisiin vähemmän syvälle.

Cale on saavuttanut huoltotilan ilmalukon, kun sekä hän että Kwame muistavat, että heillä on päällikköinä valtuudet sammuttaa mikä tahansa työntekijän morfi. Nopean yksityisyydensuojaboilerplaten sivuutettuaan Kwame saa itselleen Paulettan näkökentän. Paulettalla on käsissään laite, joka tunnistetaan suunnatuksi kaivosräjähteeksi. Cale komentaa morfin jähmettymään.

Madison kytkee radioyhteyden Paulettaan. Tämä huutaa ja kertoo olevansa helvetissä tai pahassa unessa, tämä ei ole hänen kehonsa vaan jonkinlainen nukke, ja hän haluaa pois tai kuolla. Madison yrittää puhua Paulettalle rauhoittavasti, mutta tulokset ovat vähäisiä. TX:n ja Paulettan epävakaus koettaa tarttua mihinkin. Madisonia ärsyttää, että hän kokee jotain kehonvaihtodysforiaaa, mutta yhtä lailla ensimmäistä kertaa uudessa kehossa oleva Kwame kokee hetkellisen minuden jakaantumisen ja väittelee peilikuvansa kanssa. Kuitenkin jonkinlainen toimintakyky pysyy yllä.

Pauletta kuljetetaan ulos pääkuiluun, jossa räjähde deaktivoidaan ja otetaan pois. Cale saa hänet rauhoittumaan, ja puhumaan muutenkin kuin huutamalla. Pauletta oli lastensa kanssa Lubbockissa, Teksasin tasavallassa, kun Lankeemus lähti käyntiin. Uskonnollinen Pauletta oli rientänyt lastensa kanssa epäilyttävänä pidettyyn upload-fasiliteettiin, ja sitten subjektiivista hetkeä myöhemmin herännyt työhaastattelussa. Hän on selvästi shokissa useasta eri asiasta. Cale palauttaa kehon kontrollin Paulettalle, ja teksasilainen mekaanikko jää vain passiivisesti leijumaan paikalleen. Hänet viedään ylös morfikeskukseen, ja jätetään ALI-psykologin hoiviin.

TX, joka ei ole koskaan aiemmin vaihtanut kehoa, on selvästi kokenut tämän hyvin traumaattiseksi. Kwame, jonka tilanne on hieman samanlainen, jää juttelemaan muusikon kanssa. Cale ja Madison käyvät brieffaamassa työntekijöitä tapahtuneesta. Cale selittää diplomaattisesti, että kaivoksessa oli välikohtaus, mutta sen kokenut henkilö on nyt hoidettavana; hän myös toteaa, että Fukumitsu Aya on korkean stressin ympäristö ja monet täällä uudessa ja painostavassa tilanteessa. Apua on saatavilla ja sitä kannattaa hakea jos kokee mielensä alkavan murtua. Vaikka periaatteessa hän puhuu melkoista yhtiömaailman perussettiä, hänen olemuksensa on vaikuttava ja hän tuntuu todella olevan sanojensa takana.

Cale jää juttelemaan Oginga Birgenin kanssa hetkeksi infotilaisuuden jälkeen.

Työhön


Jagjit KarmenKwame raportoi myös huomanneensa raporteista, että kaksi työntekijää puuttuu. Hän välittää eteenpäin 10 päivää vanhan raportin, jossa kerrotaan, että Shyam Anikki ja Florinda Grigor, kaivoksen edelliset päälliköt, olivat käytävän räjähdyksessä ja sitä seuranneessa sortumassa. Tästä on täytetty todella kursorinen raportti, joka kertoo, että molemmat ovat ilmeisesti menehtyneet, eikä heidän kuorinippujaan ole saatu takaisin. Raportin on täyttänyt nimellisesti kaivoksesta vastuussa ollut Jagjit Karmen, jota ryhmä tuskin edes muistaa nähneensä. Ainakaan hän ei erikseen ole käynyt esittäytymässä.

TX tekee harjoitteita sopeutuakseen uuteen kehoonsa, ja Kwame osallistuu tähän toimintaan. Cale pyytää Phoebe-muusaansa tarkistamaan, onko hänen morfissaan mitään ylimääräisiä jekkuja. Phoebe löytää kognitiivisen modifikaation, joka aiheuttaa seurallisuutta sekä lievää aversiota yksinololle, muttei mitään vakavampaa.

TX oli aiemmin myös vilkaissut massasinkoa. Sillä pitäisi ampua lasti 30 vuorokauden välein. Seuraavaan laukaisuun on 4 vuorokautta, mutta minkäänlaisia ratalaskelmia ei ole edes aloitettu. Kwame tarttuu hommaan asenteella "kuinka vaikeaa se nyt voi muka olla", koska hän on kuitenkin matemaattinen nero ja fysiikkahan on vain sovellettua matematiikkaa.

Ariadna SzymanskaEnsimmäinen varsinainen työvuoro käynnistyy. Madison tarttuu heti kaivosmechan ohjaimiin. Hän ei suoraan siirrä egoaan mechaan, eikä nykyisessä morfissaan voi myöskään ohjata sitä sisältäpäin, mutta kauko-ohjaus toimii. Madisonilla on kokemusta kaikenlaisista työkoneista, ja vaikka mecha onkin uusi tuttavuus, se sopii hyvin mikropainovoimatoimintaan. Madison operoi laitetta varovasti, siis hitaasti, ja saa tästä kuittailuja Ariadna Szymanskalta. Joka tapauksessa kaivostoiminta etenee. Tunneliin rakennetaan painetasku, se täytetään inertillä kaasulla, sitten seurataan maametallisuonta ja painejärjestelmien avulla putsataan pois pölyä ja hiekkaa. Louhittu materiaali lähetetään putkea pitkin ylös tuotantotiloihin, joissa se menee jalostamojärjestelmään.

TX pyörittää nanofabrikaattorilla toimivaa huoltosirkusta. Kaivostoiminta on kovaa työvälineille, ja tavaraa menee purkajaan sekä kiskotaan ulos fabberista. Muutamasta raaka-aineesta on pula, joten näitä varten TX purkaa jotain turhia järjestelmiä kuten hissin äänentoiston. Ei siitä lähes-tyhjiössä mitään iloa olisikaan.

Cale pelaa muutaman vapaalla olevan duunarin kanssa pallopelejä isossa tilassa.

Julijana FranicKwame tulee siihen tulokseen, että kiertoratamekaniikka on hankalaa, ja vaikka hän ehkä voisikin opetella sen, olisi ehkä parempi saada joku muu fysiikasta perillä oleva mukaan tekemään laskelmia. Hän käy duunarien profiilit läpi, ja löytää Julijana Franic -nimisen ohjelmistokehittäjän, jolla on luonnontieteellistä osaamista. Julijana vaihtaa mielellään vuoron kaivoksessa aivotyöhön, ja vaikka fysiikka ei ole hänenkään erikoisalaansa, hän on kuitenkin lukenut sitä edes vähän. Muutamassa tunnissa kaksikko saa aikaan jonkinlaisia laskelmia, mutta luottamus niihin on matala.

Samalla Kwame juttelee Julijanan kanssa. Julijana sanoo, että aiemmin massasingon hoitivat juurikin kadonneet Anykki ja Grigor. Aiemmat pomot eivät olleet pidettyjä, eivätkä he oikein sietäneet toisiaankaan; he olivat kuitenkin ainoat, joilla oli aivan oikeasti kokemusta asteroidikaivostyöstä. Julijanan ymmärryksen mukaan kaksikko oli ollut tekemässä kahdestaan prospektointityötä, kuten he joskus tekivät, ja ilmeisesti heillä oli ollut säiliössä inertin kaasun sijasta happea, joka oli räjähtänyt. Räjähdys oli pakannut ison kasan irtomateriaalia tulpaksi käytävän tielle ja estänyt kuorinippujen hakemisen. Kuulostaa vähän epäilyttävältä, mutta Julijana on sitä mieltä, että ainakin hänelle vastaava voisi käydä pelottavan helposti.

Ennen tänne päätymistään Julijana oli ylisuoriutuva itsenäinen yrittäjä Kroatiasta, jolla oli oma firma 18-vuotiaana, ja 22-vuotiaana hän oli matkalla miljonääriksi. Suorittamisen ohella hän harrasti kestävyysjuoksua ja extreme-lajeja. Julijana on selvästi tosi fiksu, ja Kwame löytää hänessä jonkinlaisen sukulaissielun.

Cale on käynyt läpi operaation muuta toimintaa. Työntekijöistä tehdyt psykologiset evaluaatiot ovat täysin arvotonta roskaa, ja aiempien pomojen katoamisen jälkeen komennossa ollut Jagjit Karmen ei tosiasiassa ole kymmeneen päivään tehnyt muuta kuin perusduunejaan. Cale pohtii, onko kyseessä voinut olla murha, mutta helppoa ratkaisua ei tarjolla. Hän ei ole myöskään varma, kannattaako kuorinippuja välttämättä hakea tai asiasta edes kysellä kovin paljon.

Ariadana Szymanska kysyy jossain vaiheessa Madisonilta [GM: Olihan tää Madison? En ole ihan varma.]], mitä Pauletta Kalbin kanssa tapahtui. Madison antaa minimalistisen mutta totuudenmukaisen vastauksen. Ariadnan mielestä tämä kertoo, että Pauletta ei kestä tätä hommaa, ja hänet olisi parempi vain kenkiä ulos ja tilata tilalle toinen duunari. Planeettojen konsortion kylmävarastossa on kymmeniä miljoonia egoja, ja Ariadnan mielestä näistä varmasti ainakin puolet hanskaisivat asiat paremmin kuin Pauletta.

Kwame kysyy laskelmiinsa tukea Ariadnalta. Ariadna vilkaisee niitä kerran, ja toteaa että joo, sucks to be you, voisi olla parempi idea vaan tilata maksulliset laskelmat orbitaalivalvonnalta jos ei omiinsa luota.

Iltapalaveri


Työpäivä sujuu aivan kelvollisesti. Kaksi kuuden tunnin vuoroa suoritetaan, ja niiden jälkeen johtoryhmä pitää iltapalaverin suojatussa kokoushuoneessa. TX on saanut vahvistusta näkemyksille, että Anikki ja Grigor eivät olleet pidettyjä, eikä kukaan ihan hirveästi surrut kun kaksikko näytti räjäyttäneen itsensä.

Ehdotus tyhjiöpodin tuomisesta duunareiden käyttöön voisi olla hyvä, mutta raaka-aineita on vähän. Kuitenkin kaivoksella on yksi käyttämätön podi, joka on tarkoitettu arvokkaiden vieraiden käyttöön. Todetaan, että se voidaan siirtää virkistys- ja terapiamorfiksi; jos paikalle saapuu vieras, Madison sanoo, että hän voi vaikka siksi aikaa hypätä työntekijöiden käyttämään perussynthiin.

Kwame sanoo, että hänellä on jonkinlaiset kiertorataalaskelmat, mutta hän ei yhtään luota niihin. Laskelmien tilaaminen palveluna orbitaalivalvonnalta maksaisi 500 cr; koko laitoksen kassa on tällä hetkellä 5000. Todetaan, että ainakin tämän kerran laskelmien tilaaminen on hyvä ajatus.

Baruch MarkezinisPalaverissa pyöritellään arkisempia juttuja, kun työnjohdon kanavalle tulee ei-kriittineen välikohtausraportti Finnguala Sullivanilta. Kaivostyön touhuissa vastatullut Baruch Markezinis tyri kivisahan kanssa, ja leikkasi morfinsa pään suunnilleen . Morfi meni kierrätykseen, Baruch palautetaan kuorinipusta ja pannaan loppuvuoroksi jäähylle. Onnettomuusvideon katsominen herättää monenlaisia reaktioita: Cale ja Kwame lähinnä nauravat hysteerisesti, Madison on turhautunut moisesta haaskauksesta. Onnettomuuksia toki tapahtuu, ja Baruchin nippu on ehjä, mutta traumaterapiaa hän varmaan tarvitsee.

Ihmetellään yleisesti, miten täällä on näin kertakaikkisen osaamatonta porukkaa: varsinaisesta kaivostyöstä kokemusta on ollut kolmella, ja vastasaapuneista korkeintaan kahdella on relevantin oloisia taitoja. Calen mielestä tämä on normaalia hyperkorporaatiologiikkaa: maksimihyötyä minimipanostuksella. Kwame aikoo tehdä ylöspäin hierarkiassa valituksen havaitsemistaan epäkohdista. Raportti Anikkin ja Grigorin kohtalosta on lähetetty eteenpäin aiemmin, mutta se on haudattu rutiiniraporttien sekaan, ja epäillään, että kukaan korkeammalla Licorne de l'Ouestissa ei ole edes lukenut sitä.

TX pohtii, miten kauan ryhmän pitää oikeasti täällä olla, ennen kuin Yunus Bank ottaa heihin yhteyttä, ja miten showta pitäisi siihen saakka pyörittää. Veikataan, että ainakin kuukausi on syytä antaa, ja siihen saakka operoida kaivosta parhaiden taitojen mukaan. Firma saattaa olettaakin, että jotkut työntekijät paiskataan pellolle alisuorittavina, neljän päivän kuluttua lähtee kaivoslasti ja siinä vaiheessa paikka on nykyisellään toiminut kolme kuukautta --

-- ja tässä kohdassa Cale tajuaa, että kolme kuukautta on yksi kvartaali, ja että työnjohdolta odotetaan luultavasti kvartaaliraporttia muutaman päivän päästä.

Pelinjohtajan kommentteja


Hieno toinen pelisessio! Pelin genren on tosiaan tarkoitus olla poliittinen jännäri, mutta sivuraiteet satiiriseen mustaan komediaan yrityselämässtä ovat välttämättömiä. Sisältö oli silti kovasti ainakin minulle mieleen: oli juoksemista ja huutamista, oli arvoituksia, sosiaalisia suhteita, ja hieman kauhuelementtejäkin. Lisäksi pelin lopetus oli aivan täydellinen.

Ensi peliä varten väsään sosiaalikaavion Fukumitsu Ayan työntekijöistä, näiden osaamisista ja piirteistä. Tässä olisi aiheesta jo googledokkari: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1qdgFzg1KLkAGCPyzB60hA12uOesndrBNx3xiQeHhP-I/edit?usp=sharing<-- Haunting Mars 1: Fukumitsu Aya - Haunting Mars 3: Jos voisit tehdä mitä tahansa -->CategoryHauntingMars - CategoryPelit
There are no comments on this page.
Perustuu Eclipse Phase -roolipelin, CC-NC-SA Posthuman Studios, 2008-. Pelijärjestelmänä GURPS.
Kampanja ja kuvitus CC-BY Dare Talvitie, 2015 - 2020 (paitsi jos muuta sanotaan):: Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki