Revision history for Gerdr


Revision [1013]

Last edited on 2019-06-01 12:48:17 by AdminDare [kieli korjattu]
Additions:
Kielet: Skandinaavi, englanti, espanja
Deletions:
Kielet: Norja, englanti, espanja


Revision [1012]

Edited on 2019-06-01 12:38:38 by AdminDare [kulttuurikappale lisätty]
Additions:
//Kuoppa// - kraatterin keskuskuopanulkoalueet, sisältää avaruussataman, Tasavallan sotilaskasarmin ja vähän infrastruktuuria, muttei oikeastaan muuta.
===Kulttuuri===
Ger∂rin juuret ovat skandinaavisessa hyvinvointivaltiossa ja sosiaalidemokratiassa, ja nämä piirteet näkyvät siinä edelleen. Se on yhä itsenäinen kaupunkivaltio jossa terveydenhuolto on ilmaista, syrjäytyneistä pyritään pitämään huolta, äänioikeuden saa pelkästään täysi-ikäisyydellä ja sosiaalinen luottamus toisiin on vahva. Tuloerot eivät ole suunnattoman suuret, eikä varsinaisia slummeja ole. Skandinaavi on virallinen kieli, mutta kaikki puhuvat myös espanjaa ja useimmat englantiakin.
Skandinaavit ja uusskandinaavit muodostavat melko yhtenäisen kulttuuriblokin, joka tosin on saanut vaikutteita afrikkalaisesta integraatiosta. He ovat tapaprotestantteja, tosin tapamuslimeja löytyy myös hyvin paljon. Suurin vähemmistö on latinot, jotka ovat katolisia ja joilla on oma kielensä ja kulttuurinsa - heillä on myös monesti läheisiä suhteita Tasavaltaan ja he ovat taipuvaisia kuulumaan ylempiin sosiaaliluokkiin. Anglot ovat toinen iso vähemmistöblokki, yleensä työväenluokkaisempia mutta kulttuurillisesti hyvin lähellä skandinaaveja. Näkyvin oikeasti pieni vähemmistö on baltialaiset, koska stereotyyppisesti Ger∂rillä heitä pidetään laiskoina ja rikollisina. Laki kuitenkin kieltää kaikenlaisen syrjinnän.
Kuten muutkin 2100-luvun ihmiskunnan osat, Ger∂r on sukupuolisesti ja seksuaalisesti tasa-arvoinen ja syrjintä näiden piirteiden perusteella on kaukaista historiaa. Raskaus tapahtuu yleensä eksokohduissa (koska matalassa painovoimassa normaali raskaus epäonnistuu lähes järjestään).
Ger∂rin yliopisto on monitieteellinen, muttei vertailuissa supermaineikas. Todella kunnianhimoiset lähtevät opiskelemaan Tasavaltaan, mutta tämä on kallista ja melkein edellyttää kansalaisuutta.
Ger∂r tuottaa omaa musiikkia ja kirjallisuutta ja hitusen myös audiovisuaalista viihdettä, mutta suurin osa elokuvista ja sarjoista on tuontitavaraa Tasavallasta. Suosituin penkkiurheilulaji on jääkiekko; habin joukkue on Gerdrisk Draker. Jos klaustrofobia uhkaa, 70 km leveässä Tindrin kraatterissa voi retkeillä kävellen tai ajoneuvoilla. Yksityisyyttä kaipaaville telttailu Kalliston pinnalla on tärkeä harrastus. Hurjemmat reippailevat jopa kraatterin reunan vuoristossa, joka yltää jyrkkänä kolmen kilometrin korkeuteen. Vuoriston maa-aines on kuitenkin löyhää ja liikkuminen muualla kuin poluilla on vaarallista.
Yhteiskunnassa tärkeät arvot ovat yhteisöllisyys, vastuullisuus ja toisten yksityisyyden kunnioittaminen - näkyvästi ei ole sopivaa olla liian erilainen. Jotkut kokevat tämän ahdistavaksi. Omaa poliisia ei ole - Tasavallan CDC huolehtii lainvalvonnasta, joskin käytännössä kaikki siinä palvelevat ovat gerdriläisiä. Tärkein päihde on alkoholi, jota kuluu paljon. Toisin kuin monissa muissa paikoissa, tupakointi (lähinnä sähkötupakalla) ei ole täysin kiellettyä.
Deletions:
//Kuoppa// - kraatterin ulkoalueet, sisältää avaruussataman, Tasavallan sotilaskasarmin ja vähän infrastruktuuria, muttei oikeastaan muuta.


Revision [618]

Edited on 2017-08-06 09:59:37 by AdminDare [Typoja]
Additions:
Etniset ryhmät: Skandinaavit (65%), uusskandinaavit (20%), latinot (12%), britit (2%), muut (1%)
Deletions:
Etniset ryhmät: Kantaskandinaavit (65%), uusskandinaavit (20%), latinot (12%), britit (2%), muut (1%)


Revision [491]

Edited on 2016-12-03 12:50:06 by AdminDare [Typoja]
Additions:
//Kuoppa// - kraatterin ulkoalueet, sisältää avaruussataman, Tasavallan sotilaskasarmin ja vähän infrastruktuuria, muttei oikeastaan muuta.
Kalliston maa-aines on edelleen löyhää ja sortuma-altista, mutta vettä riittää. Ger∂rin tunnelit on vahvistettu betonilla.
Energiaa kaupungille tuottaa fuusioreaktori, joka käyttää polttoaineenaan deuteriumia. Deuteriumia taas ekstraktoidaan vedestä ja jäästä. Reaktorin teho on 100 GW (??), ja polttoainetta sillä on runsaasti. Tehoa ei voi kuitenkaan kasvattaa aivan rajattomasti, mutta pääasiassa energia on kohtalaisen halpaa.
Deletions:
//Kuoppa// - kraatterin ulkoalueet, sisältää avaruussataman, Tasavallan sotilaskasarmin ja vähän infrastruktuuria, muttei oikeastaan muuta. Tärkeitä kohteita:
Kalliston maa-aines on edelleen löyhää ja sortuma-altista, mutta vettä riittää. Ger∂rin tunnelit ovatkin tämän johdosta vahvistettu betonilla.
Energiaa kaupungille tuottaa fuusioreaktori, joka käyttää polttoaineenaan deuteriumia. Deuteriumia taas ekstraktoidaan vedestä ja jäästä. Reaktorin teho on 100 GW, ja polttoainetta sillä riittää. Tehoa ei voi kuitenkaan kasvattaa aivan rajattomasti, mutta pääasiassa energia on kohtalaisen halpaa.


Revision [490]

Edited on 2016-12-03 12:44:25 by AdminDare [Typoja]
Additions:
{{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=jGlQzic8RUI" width="800"}}
Deletions:
{{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=jGlQzic8RUI" width="640"}}


Revision [489]

Edited on 2016-12-03 12:41:52 by AdminDare [video lisätty]
Additions:
{{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=jGlQzic8RUI" width="640"}}


Revision [488]

Edited on 2016-12-03 12:15:49 by AdminDare [video lisätty]
Additions:
Etniset ryhmät: Kantaskandinaavit (65%), uusskandinaavit (20%), latinot (12%), britit (2%), muut (1%)
Deletions:
Etniset ryhmät: Skandinaavit (85%), latinot (12%), britit (2%), muut (1%)


Revision [487]

Edited on 2016-12-03 12:11:56 by AdminDare [video lisätty]
Additions:
Väkiluku: 200 000
Ger∂rin väkiluku oli jo 150 000 Romahduksen tapahtuessa. Miliisi kävi rajun taistelun koneälyjen saastuttamia ihmisiä ja laitteita vastaan, ja onnistui estämään tilannetta muuttumasta katastrofaaliseksi. Elintärkeä infrastruktuuri ei vahingoittunut eikä siviilejä menehtynyt kuin kourallinen. Jälkeenpäin on arveltu, että paniikki romahduksesta Ger∂rillä oli suurempi vaara kuin varsinaiset koneälyjen saastuttamat järjestelmät.
Kuten myös Jupiterin tasavalta, Ger∂r otti Romahduksen jälkeen vastaan valtavasti pakolaisia. Se oli kuitenkin varsin epäseksikäs kohde, ja jossain vaiheessa se tylysti sulki ovensa useammilta pakolaisilta, toisin kuin Jupiterin tasavalta muutoin, joka otti vastaan valtavasti ihmisiä. Joka tapauksessa Romahduksen päätyttyä Ger∂rin väkiluku tasaantui 200 000:een.
Romahduksen jälkeen aiemmista arvokonservatiiveista tuli ensin keskustaa, mutta sittemmin poliittinen yleissuuntaus on heilahdellut. Tasavaltaan Ger∂r ei suorastaan halunnut liittyä - sen oma arvopohja oli aika kaukana tasavallan amerikkalaisesta kapitalismista, mutta puolustusyhteistyötä se jatkoi.
===Selenografia===
Tindrin kraatteri on halkaisijaltaan 70 kilometriä. Tämä kraatteri muodostaa Ger∂rin kaupunkivaltion uloimman rajan. Kuitenkin käytännössä itse kaupunki sijaitsee keskuskuopassa, joka on suunnilleen T-kirjaimen muotoinen, 8km x 6km, ja noin 2km syvä.
Kallistolla ei ole magneettikenttää. Planeetan päivä kestää 16,7 standardivuorokautta, Tindr on miltei päiväntasaajalla, joten kuopan pohjalle aurinko paistaa 11 päivää ja 3 tuntia. Sen jälkeen on 22 ja risat vuorokautta pimeyttä. Aurinko on 5.46 AU:n päässä, joten kirkkaus on 3,3% siitä, mitä se on Maapallolla. Kaasukehää ei käytännössä ole, joten keskipäivällä on hyvin kirkasta.
Pinnalla saatava säteily on Kalliston Jupiterista katsoen pimeällä puolella vähäinen - 0.1 mSv päivässä. Päivällä lämpötila kuopassa on n. -120°C, yöllä n. -170°C.
===Kaupunkirakenne===
Tindrin keskuskuopan pohjalla on avaruussatama, ja siitä lähtevät kaivostunnelit. Kuopan seinissä on asuinkennostoa.
Ger∂r koostuu virallisesti 7 alueesta, joista kukin jakautuu vielä pienempiin kaupunginosiin. Suunnilleen seuraavia yleistyksiä voi tehdä:
//Kuoppa// - kraatterin ulkoalueet, sisältää avaruussataman, Tasavallan sotilaskasarmin ja vähän infrastruktuuria, muttei oikeastaan muuta. Tärkeitä kohteita:
//Calleslokka// - liikekeskusta. Sijaitsee Kuopan alapuolella. Täällä asuu vain vähän ihmisiä, mutta mm. Mackwaren tavaratalo, pormestarin ja keskuskomitean toimistot ovat täällä, samoin kuin Tasavallan ja Hyodenin konsulit.
//Gammelgruve// - Calleslokan alapuolella oleva vanha kaivos, joka on sittemmin muutettu teollisuus- ja asuinalueeksi. Täältä löytyy mm. kaupungin fuusioreaktori, logistiikkakeskus, paljon jalostamoja, rikollis- ja työväenluokkaista asumista. Gammelgruve kurottaa itään, jossa on massasingon lähtöalusta.
//Nygruve// - Uudet, toiminnassa olevat syvät kaivokset.
//Östra Vägg// - Itäseinään rakennettu Calleslokkan laajennus. Täällä sijaitsee Ger∂rin yliopisto, monia asuinalueita ja katolinen kirkko.
//Pikku-Islanti// - Alunperin islantilaissektorina alkanut asuinalue länsimuurissa. Kallis ja valoisa.
//Basalt// - Kuopan pohjoiseen haaraan kaivettu asuinalue, kaupungin uusin ja yhä laajentuva. Basalt on käytännössä kokonaan kaivettu Romahduksen jälkeen, ja se on hyvin kirjava täkki pienempiä alueita. Paikoitellen meno siellä on suorastaan slummiutunutta, mutta ger∂riläinen yhteiskunta on varsin resistantti tällaiselle. Basaltista löytyy kuitenkin myös muutamia varakkaita osia, eikä niitä ole mitenkään eristetty köyhemmistä. Kaupungin nykyinen pormestari asuu Basaltissa, ja täällä sijaitsevat myös Majakka-säätiön tilat.
Varsinaisen kaupungin ulkopuolella on pari hassua rakennusta, joko keskuskuopan seinissä tai muualla Tindrin kraatterissa.
===Infrastruktuuria===
Kalliston maa-aines on edelleen löyhää ja sortuma-altista, mutta vettä riittää. Ger∂rin tunnelit ovatkin tämän johdosta vahvistettu betonilla.
Energiaa kaupungille tuottaa fuusioreaktori, joka käyttää polttoaineenaan deuteriumia. Deuteriumia taas ekstraktoidaan vedestä ja jäästä. Reaktorin teho on 100 GW, ja polttoainetta sillä riittää. Tehoa ei voi kuitenkaan kasvattaa aivan rajattomasti, mutta pääasiassa energia on kohtalaisen halpaa.
Ruuantuotanto Ger∂rillä perustuu pääasiassa vesiviljelyyn: geneettisesti muokatut leväkasvustot muodostavat asukkaiden ruokavaliosta valtaosan. Bulkkilevää täydennetään mausteilla ja kasviksilla. Synteettinen kasviproteiini toimii lihan korvikkeena, aito liha on superkallis ylellisyystuote ja tuontitavaraa. Levä kasvatetaan farmeissa, kuljetetaan ruokatehtaille prosessoitavaksi ja vähittäiskauppoihin myytäväksi. Vähittäiskauppiaat myyvät myös tuontitavaroita. Pari paikkaa Ger∂rillä kasvattaa kasvihuoneissa oikeita kasveja, mutta nämä ovat mielettömän kalliita ja niitä tuotetaan vähän jotta hinnat eivät romahtaisi. Kasvihuoneen alkupääoma ja osaamistarve on melko huikea, ja myynti tapahtuu tilaamalla vähintään päivää ja luultavasti viikkoa etukäteen.
Kaupunginosien välinen liikkuvuus tapahtuu pääasiassa maanalaisen avulla. Yksityisajoneuvot kaupungin sisällä ovat tuntemattomia; jos tahtoo liikkua vikkelämmin, voi juosta tai pyöräillä. Julkinen liikenne koostuu ympyräradasta sekä ristikkäisradoista, ja ratojen päässä hisseistä. 0,126 G:n painovoimassa pyöräily on suosittu liikkumistapa, ja pyöräreittejä kulkee kaikkialla. Jos pyöriä ei halua, myös segwayn tapaisia skootereita on.
Tavarakuljetus tapahtuu alueittain tunnelipostia käyttämällä: tarvikkeet kulkevat paikallisiin logistiikkakeskuksiin, joiden yhteydessä kaupat tavallisesti ovat. Jos joku on tilannut jotain, jota ei jostain syystä uskalla tai tahdo viedä logistiikkakeskukseen (esim. kuriirirahtia, joka tuodaan suoraan avaruussatamaan) ja se on oikeasti suurta, kuljetus tapahtuu luultavasti huoltokärryllä. Ahtaimpiin osiin Gammelgruvea ja Basaltia on vaikea oikeasti roudata mitään runkopatjaa suurempaa.
===Politiikka===
Gerdrillä on kolme selkeää poliittista suuntausta, joilla luonnollisesti on kasapäin alasuuntauksia. Keskeisin poliittinen kysymys on suhde Tasavaltaan, ja tämän kanssa käsi kädessä kulkee suhtautuminen vapaampaan markkinatalouteen.
//Tasavaltalaiset// (suunnilleen oikeisto) kannattaa Tasavallan jäsenyyden hakemista, ja kaikkea siitä seuraavaa tiukempaa integraatiota. Tätä kannattavat katsovat sen etujen olevan parempi turvallisuus etenkin paikallistasolla (Kallistolla on myös habitaatteja, joita ei pidetä ystävällismielisinä), verojen lasku ja sitä kautta elintason nousu, yrittämisen ja kaupankäynnin helpottuminen sekä takapajuisuuden purkautuminen. Vastustajat ovat sitä mieltä, että tämä johtaa kielipoliittiseen sortoon, sosiaalisten turvaverkkojen hajoamiseen, olennaisen paikallistason autonomian menettämiseen, militarisoitumiseen sekä syrjäseutuisuuden korostumiseen. Tasavaltalaisilla on tällä hetkellä lievä enemmistö paikallishallinnossa.
//Skandinaavidemokraatit// (keskusta-vasemmisto) kannattaa protektoraattiaseman säilyttämistä ja suurten puolustuslinjojen koordinointia tasavallan kanssa, mutta Ger∂rin itsehallinnosta kiinni pitämistä, tasavallan kansalaisaseman suomien etuoikeuksien suitsimista, sosiaalisia turvaverkkoja sekä tyypillisesti skandinaavisen identiteetin arvoja. Tämän kannattajat näkevät etuina vakauden, tasa-arvon, huolenpidon sekä sisäisen luottamuksen säilymisen. Haittoina pidetään haavoittuvuutta, suurista kuvioista syrjäytymistä, köyhyyttä, kankeaa ja byrokraattista hallintoa sekä sisäänpäinkääntyneisyyttä. Skandinaavidemokraatit ovat olleet lievässä mutta tasaisessa laskussa viimeiset viisi vuotta. Tyypillisesti skandinaavidemokratiaan liitetään arvokonservatiivisuus, protestanttisuus (tosin katolilaisuuskin käy) ja edistyskriittisyys.
//Riippumattomat// (radikaali oikeisto tai vasemmisto?) kannattaa eroamista Tasavallan kanssa tehtävästä yhteistyöstä ja Ger∂rin täydellistä itsehallintoa samaan tapaan kuin pari muuta Kalliston habitaattia. Tämä on hyvin hajanainen faktio, ja sen kannattajilta löytyy vahvasti toisistaan eroavia näkemyksiä: jotkut haluavat sotilaallista ja taloudellista riippumattomuutta, toiset lähempää yhteistyötä muiden kallistolaisten itsenäisten habitaattien kanssa. Yleisesti sen haittoina pidetään turvattomuutta ja eristävyyttä, ja tyypillinen näkemys on, että täysi itsenäisyys jättäisi Ger∂rin suojattomaksi vihamielisten naapureiden tai koneälyjen taholta, ja tekisi kaupankäynnistä entistä vaikeampaa. Toisaalta kauppakumppanuus Hyodenin suuntaan helpottuisi, ja on selvää, että Hyoden kävisi mielellään laajempaakin kauppaa Ger∂rin kanssa.
Ger∂rin hallintoa johtaa 30-henkinen keskuskomitea, ja tätä johtaa pormestari, tällä hetkellä Kerstin Vorhoeg. Äänioikeus komitean jäsenten vaaleissa on kaikilla täysi-ikäisillä (18 täyttäneillä); tätä ei ole sidottu mihinkään kansalaispalvelukseen. Mikäli Ger∂r päätyisi Tasavallan jäseneksi, äänioikeus sidottaisiin Tasavallan kansalaisuuteen eli käytännössä suoritettuun sotilaspalvelukseen.
Deletions:
Väkiluku: 200,000
Poliittisesti Ger∂rin nousu oli kuitenkin haurasta, ja kaupunkivaltio koki alati brain drainia muualle Jupiterin seudulle. Sen oma varovaisen konservatiivinen ajattelutapa ei suinkaan vähentänyt tätä.
Ger∂rin väkiluku oli jo 150000 Romahduksen tapahtuessa. Miliisi kävi rajun taistelun koneälyjen saastuttamia ihmisiä ja laitteita vastaan, ja onnistui estämään tilannetta muuttumasta katastrofaaliseksi. Elintärkeä infrastruktuuri ei vahingoittunut eikä siviilejä menehtynyt kuin kourallinen. Jälkeenpäin on arveltu, että paniikki romahduksesta Ger∂rillä oli suurempi vaara kuin varsinaiset koneälyjen saastuttamat järjestelmät.
Kuten myös Jupiterin tasavalta, Ger∂r otti Romahduksen jälkeen vastaan valtavasti pakolaisia. Se oli kuitenkin varsin epäseksikäs kohde, ja jossain vaiheessa se tylysti sulki ovensa useammilta pakolaisilta, toisin kuin Jupiterin tasavalta muutoin, joka otti vastaan valtavasti ihmisiä. Joka tapauksessa Romahduksen päätyttyä Ger∂rin väkiluku tasaantui 200000:een.
Romahduksen jälkeen aiemmista arvokonservatiiveista tuli ensin keskustaa, mutta vähitellen liukuma on mennyt toiseen suuntaan. Tasavaltaan Ger∂r ei suorastaan halunnut liittyä - sen oma arvopohja oli aika kaukana tasavallan amerikkalaisesta kapitalismista, mutta puolustusyhteistyötä se jatkoi.


Revision [486]

The oldest known version of this page was created on 2016-12-03 12:02:52 by AdminDare [video lisätty]
Perustuu Eclipse Phase -roolipelin, CC-NC-SA Posthuman Studios, 2008-. Pelijärjestelmänä GURPS.
Kampanja ja kuvitus CC-BY Dare Talvitie, 2015 - 2020 (paitsi jos muuta sanotaan):: Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki