Wiki source for DeepBlackSky37


Show raw source

====Devil and the Deep Black Sky 37: Basiliski====

[[DeepBlackSky36| <-- 36: Urasuunnitelmat]] - [[DeepBlackSky38| 38: Hyvästi, Saint Sunniva --> ]]
[[DeepBlackSky36a|<-- 36a: Vallankumouksen siemen]]


<<//"Sain raportin, että tähdet ovat kadonneet. Tarkistin, ja näin on."
- Falk//<<
::c::

===Liberty, Ganymede, toukokuun loppu 2146===

Acosta ja Lavezzi käyvät Ayezin luona. Lavezzi kertoo epäilynsä eräästä Saint Eskilin sotilaasta. Ayez vaatii tiukkaa faktaa, eikä katsele Lavezzin kiertelyä, mutta kun Acosta tukee alaistaan, hän suostuu tutkimaan vakavaa syytöstä. Myöhemmin Ayez kertoo Acostalle, mitä on tämän perusteella on saatu selville, ja että vaikka syytös näyttää perustellulta, toistaiseksi toimenpiteisiin ei ryhdytä.

Kesällä joukko ihmisiä päättää palveluksensa.
{{image url="images/poistuvat_2146.jpg" width="600"}}

===Saint Eskil, Kallisto, heinäkuun loppu, 2146===

Viiden viikon kesäloma on vietetty, enimmäkseen Ger∂rillä, ja sotilaat palaavat palvelukseen. Saint Eskil on siirtynyt puolivuosittaiseen sykliin uusien matruusien sisäänottamisessa, ja alukselle on taas saapunut setti uusia mortteja. Acosta, Coleman, Falk ja Iglesias eivät ryhdy näihin pahemmin tuttavuutta tekemään; he antavat aliupseeriensa hoitaa tulokkaiden integroinnin alukselle. Joukossa on vain yksi puolituttu, Luján V:n eloonjäänyt, 17-vuotias Maria Pilar Rey.

Olennaisempia uusia kasvoja ovat kaksi uutta ammattiupseeria: asejärjestelmiin saapuva kadetti Prak, ja siltaupseerin tehtävän ottanut yliluutnantti Laguri. Siltahenkilöstöstä Abelló on saanut ylennyksen aliluutnantiksi. Lavezzi tai Lindh sen sijaan eivät ole saaneet upseerin natsoja ja ovat edenneet vain kersantiksi.

{{image url="images/uudet_syys_2146.jpg" width="700" title="Syksyn uudet mortit ja ammattiupseerit"}}

{{image class="right" width="400" url="images/upskerho.png" title="Saint Eskilin upseerikerho"}}Vilén on ylennetty luutnantiksi, ja aluksen lähdettyä liikkeelle hän pitää upseerikerholla tämän kunniaksi juhlan. Valtaosa aluksen johtotason henkilöstöstä on paikalla. Laguri näyttää hieman kohottavan kulmakarvojaan sille, että paikalla on myös pahaisia ylikersantteja, tosin kun Acosta juttelee hänen kanssaan, hän kyllä käyttäytyy täysin asiallisesti. Laguri on nähty aiemminkin: hän oli lyhyen aikaa Saint Eskilillä [[DeepBlackSky29|Saint Genevieven tuhoutumisen jälkeen]] - hän oli aiemmin palvellut laivaston esikunnan turvapäällikkönä. Sitä ennen hän oli maihinlaskujoukoissa, ja on nähnyt melkoisesti toimintaa Tasavallan syntymän jälkeisinä vuosina, kun venäläis-kiinaliaisten joukkojen ja transhumanistien rippeitä siivottiin pois Jupiterin kuilta. Nyttemmin hän on kuitenkin siirtynyt urallaan sivuttain hallinnolliseen suuntaan. Acosta kertoo Lagurille myös tarinoita Saint Eskilin miehistön vaiheista osoittaakseen, ettei tässä ihan keltanokkia olla.

Uudet mortit sopeutuvat alukselle suht nopeasti, vaikka aika lapsia he ovat. Syyskauden alku menee sotaharjoituksessa, ja sen aikana ehditään hieman tutustua nykyisiin kuvioihin. Asekadetti Prak osoittautuu sosiaaliseksi ja fiksuksi nuoreksi tyypiksi jolla on kotona homopolyperhe ja joka on yhtä aikaa sekä sotilaallinen että hyvä ihmisten kanssa. Falkia, jonka palveluksen loppu on jo häämöttmässä, ei varsinaisesti sotilastouhu enää suuremmin nappaa, mutta Prak saa melkein huomaamatta hänet vielä pysymään kiinnostuneena mm. alikersantti Paraisonin kouluttamisesta mahdollista ylennystä silmälläpitäen.

===Henkilöstöjärjestelyjä===

{{image url="images/se_komentoketju_37.png" width="800" title="Saint Eskilin henkilöstö, syksy 2146"}}
Alustekniikassa ja infrajärjestelmissä tulee ylempää käsky, että aliluutnantti Webicaa aletaan perehdyttää myös tekniikan toimiin (reaktoriin ja tietotekniikkaan). Tämä siksi, että Colemanin palvelusta on jäljellä enää nelisen kuukautta, ja kun hän lopettaa, tekniikkaan jää osaamisvaje. Webica voisi tuolloin siirtyä tekniikkaupseeriksi. Tämä sopii kaikille asianosaisille. Mitään kiirettä siirtymiseen ei ole. Coleman spekuloi, että ennen joulua Valcuijan saattaa saada ylennyksen aliluutnantiksi: runkoalikersantti on palvellut nykyisessä asemassaan jo vuoden ja on osoittautunut huomattavan päteväksi, ja selvästi nykyään infrapuoleltakin on mahdollista saada ylennys.

Jos teknisellä puolella meno on leppoisaa, sillalla asiat ovat toisin. Kolme aliluutnanttia - Valchak, Iglesias ja Abelló - pystyvät pyörittämään siltaa helposti keskenäänkin, joten Lagurilla ei ole paljonkaan tekemistä. Yliluutnantti kutsuu sillan upseerit keskusteluun, ja sanoo, että aluksen miehistö on liiaksi yläpainoinen, ja tästä johtuen aluksen johtoryhmässä istuu ylikersantteja. Sillalla on neljä upseeria, valtauksessa ei yhtään, ja tämä tilanne on syytä korjata. Koska sekä Iglesias että Abelló ovat kunnostautuneet myös kenttätaistelutehtävissä, he voivat keskenään päättää, kumpi heistä ottaa valtausmestarin tehtävän itselleen. Acosta siirtyisi alaspäin operatiiviseksi komentajaksi.

Vaikka tätä ei Lagurille sanotakaan, kaikki jotka suunnitelmasta kuulevat ovat sitä mieltä, että ajatus on täysin älytön. Valtausporukka on joukko dysfunktionaalisia sekopäitä, ja heidän käsittelemisensä vaatii erikoista luonteenlaatua: Acosta on tällä hetkellä tarkalleen oikea henkilö oikealla paikalla. Abelló arvelee, ettei hänellä ole mitään kykyä komentaa tuota ryhmää, eikä Iglesias usko pärjäävänsä olennaisesti paremmin. Asiaa puidaan mm. Ayezin kanssa, joka on samaa mieltä siitä, ettei moinen siirto olisi alkuunkaan hyväksi ja sanoo omalla tahollaan koettavansa vakuuttaa Lagurin siitä, että tähän ei ryhdyttäisi.

Acostan ylentäminen aliluutnantiksi olisi yksi keino ratkaista tilanne, mutta tämä saattaisi pidentää Acostan palvelusaikaa. Acostalle tämä ei olisi mikään ongelma, mutta ylentäminenkään ei ole oikein mahdollista. XO Qassim osaa valaista vähän enemmän asioiden taustoja: Saint Eskilin miehistörakenne on vinoutunut, koska Mioryn kapinan jälkeen ylempää tuli melkeinpä käsky ylentää kaikki siinä sankaritekoja tehneet, mikä on jättänyt jälkeensä suuren määrän varusmiesupseereja vuoden 2144 saapumiserään. Nyt laivueen johto on katsonut paperilla aluksen palkkakuluja, on sitä mieltä, että ne näyttävät omituisilta ja haluaa niihin korjauksia - eikä ratkaisuksi voi oikein tarjota yhtä kallista varusmiesupseeria lisää. Asia hoitaa itse itsensä vuodenvaihteessa kun 2144 vuosikurssi pääsee kansalaisiksi, mutta Laguri haluaa sulan hattuunsa siitä, että hän järjestää asian jo ennen sitä. Lisäksi vanhana maihinlaskusotilaana Laguria mahdollisesti häiritsee, että hänen entistä haaraansa ei komenna upseeri, kuten muita haaroja. Käy myös ilmi, että Laguri on Halkenhvadin tavoin politiikaltaan sinivihreä, eikä tämä ainakaan Iglesiasille tule minkäänlaisena yllätyksenä.

Toisin sanoen, koko touhu on typerää sotilasbyrokratiaa ja pelleilyä. Huhut aikeista kantautuvat luonnollisesti miehistönkin korviin, ja valtausporukka käy vakuuttamassa Acostalle, että he ovat yhtenä sieluna hänen takanaan.

Näiden tapahtumien yhteydessä Acosta panee merkille Ayezin laihtuneen huomattavasti, ja tulleen kalpeammaksi. Juteltuaan Ayezin kanssa tämän sielunpaimenen ominaisuudessa hän kysyy, onko tällä kaikki kunnossa. Ayez vastaa ensin "riittävän kunnossa", mutta jatkaa sitten kertomalla, että hänellä on todettu lihaksiston ja luiden rappeuma, joiden vuoksi hänelle suositellaan aktiivipalveluksesta eläköitymistä ja pysyvää siirtymistä matalapainovoimahabiin. Ayezilla ei ole minkäänlaisia bioimplantteja, ja niinpä vuosien palvelus avaruudessa on jättänyt jälkensä hänen modifioimattomaan kehoonsa. Hän ei ole vielä päättänyt, mitä hän asian suhteen tekee, mutta selvästi implanttien ottaminen ei ole hänellä edes harkinnassa (sikäli kun se asiaa tässä vaiheessa edes auttaisi).

===Rutiinia===

Sotaharjoituksen jälkeen Saint Eskil aloittaa kierroksen partiolaivueen tukialuksena. Käytännössä sen tehtävä on avustaa partiofregatteja tehtävissä, joihin niiden oma kapasiteetti ei riitä. Ensimmäinen kiintoisa komennus tulee, kun sisäjärjestelmästä matkalla ollut rahtialus //Simon Says// pakenee tullitarkastusta, ja Saint Eskil pyydetään nopeampana aluksena ottamaan se kiinni. Seuraa hurjan jännittävä parin päivän takaa-ajo, jonka lopputuloksesta ei ole hetkeäkään epäilystä: Saint Eskil saa aluksen kiinni ja tekee sille tullitarkastuksen. Veteraaneille tehtävä on rutiinikauraa, eikä kellään vuosikurssin 2144 sotilaalla pulssi suuremmin edes nouse koko keikan aikana. Vastatulleille tehtävä sen sijaan on huiman jännittävä, ja vaikka laukaustakaan ei tarvitse ampua, Simon Says -alukseen nouseminen ja sen tullaaminen on uusien tulokkaiden jutuissa monta päivää. Acosta pyytää alikersanttejaan tarkistamaan hytit, ja takavarikoi Simon Saysilta mukaan otetut laittomat tavarat: joukossa ei ole mitään oikeasti vaarallista.

Partiofregattien tukialuksena toimiminen on enimmäkseen kuitenkin ikävystyttävää. Sotilaspalveluksen viimeiset kuukaudet johtavat siihen, että vuosikurssi 2144 alkaa kokonaisuudessaan olla vähän löysällä vaihteella. Matruusit ovat jo aivan retuperällä, ja kotiutumassa olevat aliupseeritkin hieman laiskottelevat. Upseerit ja ylikersantit jaksavat vielä pinnistää - Falk, koska Prak on hyvä keksimään kiintoisaa tekemistä, Iglesias ja Valchak, koska he eivät halua antaa Lagurille löysää kuvaa, Acosta, koska hän enemmän kammoaa kuin odottaa vapauttaan, ja Coleman, koska taikauskoisena hän on varma siitä, että jotain kauheaa vielä tapahtuu. (XO Qassim tosin huomauttaa tähän liittyen, että aluksella palvelee yksi senaattorin tytär ja toinen tärkeän lobbarin tytär: on epätodennäköistä, että Saint Eskiliä lähetetään mihinkään tiukkoihin paikkoihin niin kauan kuin nämä ovat mukana kuvioissa.)

Acostaa näkyvissä olevan loppupalveluksen tylsyys ahdistaa, ja hän haluaa keksiä siihen jotain parempaa sisältöä. Coleman tekee tilastollista analyysia menneistä välikohtauksista ja toteaa, että suurin osa miehistön kärsimistä tappioista on tullut aluksen sisällä tapahtuneista asioista. Tätä silmälläpitäen Acosta järjestää kaikille sisäisiä harjoituksia: panttivankitilanteita, tunkeilijoiden ulosheittämistä ja vastaavaa. Nämä eskaloituvat välillä melko villeiksi skenaarioiksi, joissa lähtövuorossa olevat matruusit esittävät mitä hurjempia maaliosastoja.

Kun kurssin 2144 palvelusta on jäljellä enää hieman yli sata päivää, Laguri kysyy Iglesiasilta, miten maihinlaskumestarin vaihtaminen etenee. Iglesias aloittaa myötäilevästi, mutta tajuaa sitten, että Lagurilla ei ole mitään halua kuulla hienovaraisuuksia, ja sanoo lopulta melko suoraan, että idea on huono. Iglesias on toki valmis siirtymään jos käsketään (ja mieluummin hän kuin Abelló), mutta siirto olisi pahaksi aluksen toiminnalle. Laguri kysyy, eikö Iglesias saisi pidettyä miehistöä kurissa, mutta diplomaattisen steppailun tuloksena Laguri ei vielä ainakaan puske suunnitelmaansa eteenpäin.

Saint Eskil ottaa vastaan vielä yhden avunpyynnön partiofregatilta. Pyynnön lähettäjä on itse asiassa Saint Sunniva, joka toimii edelleen samassa partiotehtävässä kuin aiemminkin. Se oli tullitarkastuksen jälkeen menettänyt suuren osan reaktiomassaansa toimintahäiriön tuloksena, ja tarvitsee tankkausta pystyäkseen jatkamaan. Halkenhvad vastaa vanhan aluksensa kutsuun, ja ilmoittaa, että Saint Eskil tulee tankkaamaan.

Saint Sunnivan luo lennetään parissa päivässä. Colemanilla on pahoja muistoja alukselta, ja hän on aivan varma, että sen kohtaaminen johtaa johonkin apokalyptiseen katastrofiin. Hän käy huolellisesti läpi kaikki vartiovuorot ja rutiinit ennen kohtaamista.

===Hyökkäys===

{{image url="images/bridge_37.png" width="700" title="Saint Eskilin sillalla. Kapteenina Halkenhvad, XO:n tuolissa Laguri, siltaupseerina Iglesias. Taustalla asekonsolissa Shepard, ohjaimissa Helgarsdottir, ja navissa Beebe. Kuvassa eivät näy Cochran (alusjärjestelmäkonsoli), Masoliver (sensorit), Nsue ja Grandalupo (viestintä)"}}
Saint Eskil kohtaa Saint Sunnivan, ja asettuu samalle radalle sen kanssa. Alukset ovat alle kilometrin päässä toisistaan, valmistautuakseen reaktiomassan siirtämiseen rahtikonttien välityksellä. Sitten tapahtuu jotakin.

Omituinen pulssi kulkee Saint Eskilin lävitse. Siltaupseerin vahdissa istuva Iglesias näkee näytöllään jotain merkillistä, ja vaistomaisesti sulkee silmänsä ja katsoo pois. Silti näyttöön katsominen tuntuu kuin joku olisi sohaissut häntä näköhermoon tikarilla. Hetkeksi ajan ja paikan taju katoaa häneltä täysin, ja kun hän saa ne takaisin, silta hänen ympärillään on pimeä ja siellä olleet ihmiset huutavat. Kaikki näytöt ja kaikki valot paitsi hätävalot ovat sammuneet. Hätävalon loisteessa Iglesias näkee, että kapteeni notkuu tuolissaan tajuttomana, ja XO:n paikalla ollut Laguri karjuu sekavia. Monet muutkin sillan sotilaat ovat samassa tilassa. Laguri huutaa, että aluksen kimppuun on hyökätty. Hän määrää matruusi Grandalupoa, joka näyttää olevan vielä jotenkin tajuissaan, laskeutumaan reaktoriin tarkistamaan sen toiminta ja varmistamaan mahdollisuus suorittaa itsetuho jos kyseessä on koneälykontaminaatio. Iglesias vetää turvaovet sulkevasta hätävivusta, ja ovet menevätkin kiinni kun vipuun kytketyt panokset laukeavat. Kuitenkin alus näyttää olevan tieto- ja sähköjärjestelmiltään täysin kuollut.

Acosta on keskuskuilussa ruuman kohdalla, kun valot yhtäkkiä sammuvat. Muutamaa sekuntia myöhemmin kirkuminen alkaa. Pari kantta Acostan alapuolella Myrland on menossa samaan suuntaan; Acosta komentaa tämän mukaansa ja lähtee pimeää kuilua pitkin takaisin keulan suuntaan, kohti valtausosaston tiloja. Ekto molempien ranteessa on niinikään täysin kuollut. Valtauksen tiloistakin kuuluu mekastusta, ja kun Acosta pääsee ryhmänsä kuntosaliin, hän näkee hätävalojen loisteessa tappelun. Scholl koettaa pitää kiinni alikersantti Duboisista, jota Vega on juuri pistänyt puukolla. Lavezzi on niinikään paikalla, ja näyttää vähän iskua ottaneelta. Lavezzi sanoo, että Dubois sekosi ja hyökkäsi hänen kimppuunsa, Scholl ja Vega tulivat apuun ja Vega oli hieman innokas toimissaan. Puukotttunakaan Dubois ei näytä rauhoittuneen: hänen suunsa on puristunut irvistykseen ja hänen silmänsä ovat villit. Hänen haavalleeen annetaan nopeaa ensiapua ja hänet sidotaan kiinni salilaitteisiin. Sitten Myrland lähetetään hyttikannelle herättämään univuorossa olleita ja tuomaan valtausmatruuseita ylös. Täällä sijaitsevat panssarit joihin pukeudutaan -- mutta Lavezzi sanoo, että mikä Duboisin pään sekoittikin, se tuli ruudusta jota hän katseli, ja valtauspanssareiden visorit ovat pelkkää ruutua. Huomattavalla varovaisuudella panssarien tietotekniikka sammutetaan, jonka jälkeen ne ovat kömpelöitä mutta edelleen vahvoja ja hyvin turvallisia. Lavezzi lähetetään hakemaan aseistusta kevytasevarastosta.

Punkassaan Coleman herää oivallukseen, että ilmastointi ei ole päällä. Ainoastaan hätävalo syttyy. Coleman poistuu punkastaan ja ottaa hätäpuvun otsavalon mukaansa. Mikään sähköjärjestelmä ei näytä toimivan, mutta selvästi reaktorin antimaterian hallintakenttä on yhä päällä, tai alus ei olisi enää tässä. Ektot ovat kuolleet. Coleman käy nopeasti naapurihyttejä läpi, ja löytää sieltä kouristelevan mutta tajuissaan olevan ja jokseenkin koherentin Mastermanin. Masterman sanoo, että hän oli lukenut ektostaan kenttämanuaalia, kun jotain oli tapahtunut -- kuin joku olisi kaatanut hapoa hänen silmiinsä.

Coleman tunnistaa oireyhtymän. On olemassa (spekulatiivinen) koneälyjen hyökkäys nimeltään //basilisk hack//, joka ylikuormittaa ihmisen näköhermon ja pitkään jatkuessaan pystyy kirjoittamaan sen kautta tämän persoonallisuuden täysin uudelleen. Basiliski hyökkää nimenomaan näyttöjen kautta. Tasavallan tietotekniikkaan on kuitenkin rakennettu tätä vastaan fyysinen turvakeino: koneilla on suurempi kapasiteetti kuin mitä ne oikeasti voivat käyttää, ja jos joku koettaa ylittää tämän esim. ajaakseen basiliskia, tietokone menee rikki. Ilmeisesti tämä turvakeino on rikkonut aluksen kaikki tietokoneet, mutta pelastanut luultavasti näyttöjä katsoneita miehistön jäseniä täydeltä tuhoutumiselta. Coleman auttaa Mastermanin ulos käytävään. Käytävässä kohdataan Falk sekä Webica. Falk on kiskomassa turvapaneelin takana ollutta Amaspec Skintight -tyhjiöpukua päälleen. Nopeasti tietoja vaihdetaan, ja todetaan, että on parasta jatkaa hätätilanneasemiin. Webicalle tämä tarkoittaa tekniikkakantta, Mastermanille siltaa, Falkille tulenjohtokeskusta ja Colemanille tietotekniikkakeskusta.

Sillalla Iglesias on huolestunut Lagurin kiihkoilusta. Hän on komentanut ilmeisesti yhä järjissään olevan Nsuen ja vain vähän vauhkoontuvan Grandalupon tarkistamaan reaktori, ja niinikään kunnossa olevan asematruusi Shepardin viemään tajuton kapteeni lääkintään. Neljä muuta tajutonta siltapäivystäjää saa odottaa hetken. Iglesias ottaa lääkekaapista taskulampun sekä morfiiniampullin. Hän tulee lopulta tulokseen, että Laguri on parasta vapauttaa komennosta. Iglesias lähestyy Laguria aikeenaan rauhoittaa tämä, mutta tämä huomaa hänen tulonsa eikä ota tätä hyvin. Syntyy lyhyt pystypainiottelu, jota kumpikaan ei voita; sitten Laguri saa kapteenin paikalta pistoolin ja vetää sen esiin. Hän tähtää sillä Iglesiasta ja vaatii tätä palaamaan paikalleen. Tässä vaiheessa Masterman saapuu sillalle, ja katsoo tilannetta häkeltyneenä.

Coleman on saavuttanut tietotekniikan ja poiminut matkalta mukaan matruusi Lewisin valtauksesta. Tuore valtausmatruusi ei ole yhtä monessa sopassa keitetty kuin Coleman, joten tämä pysyy pointtina. Kannella tuntuu raudan tuoksu ja mikropainovoimassa leijailee punainen pallo - verta. Veri on lähtöisin tietotekniikkapäivystäjän tuolissa retkottavasta matruusi Bintyarasta, jonka pää on lyöty konsoliin. Bintyara on elossa, mutta vakavasti vahingoittunut. Hänen kumppaniaan, matruusi Koroita ei näy missään. Coleman lähettää Lewisin viemään Bintyaraa lääkintään, ja tämän mukana viestin, että Koroi on mahdollisesti vihollisen puolella. Sitten hän jatkaa reaktoriin. Reaktorissa Vilén ja Sorensen päivystävät. Tilanne on kuten ennakoitu: antimaterian hallintakenttä on yhä päällä, koska se on erillinen kaikista muista järjestelmistä ja siinä on tusinan verran todella yksinkertaisia varajärjestelmiä. Aluksella on virtaa, eikä reaktori ole vaarassa tuhoutua, ainakaan niin kauan kuin kukaan ei sitä ala särkeä. Vilén ei ole hyvässä kunnossa, ja sanoo pystyvänsä juuri ja juuri päivystämään.

===Järjestäytyminen===
>>**Saint Eskilin kevyt aseistus**

24 kpl CTPR San Quintus -pukuja (18 valtauskannella, 4 EVA-kannella, 2 logistiikkakannella; +4 osissa varaosavarastossa.)
80 kpl Amaspec Skintight -pukuja (30 EVA-kannella, 1 per kansi muualla)
8 kpl Delos Tactical -panssariliivejä

36 kpl Mercer SN 2 -raiderynnäkkökivääreitä
24 kpl IWI Safed MK 7 -raidehaulikkoa
8+1 kpl IWI Jeriko -pistoolia (8 asevarastossa, 1 kapteenin työpisteellä)
24 kpl IWI Haifa - kevyttä raidekivääriä
3 kpl ""BelQ"" 120 - raidekonekivääri
2 kpl Mercer SARN 5 -tarkkuuskivääriä
>>
Falk on päässyt kevytasevarastolle juuri kun Lavezzi on onnistunut avaamaan sen. Muitakin ihmisiä jonottaa itselleen aseistusta, ja Lavezzi jakaa sitä harkiten. Kaikkien aseiden tietotekniikka sammutetaan - monet ovat tajunneet, että hyökkäys on tullut nimenomaan näyttöjen ja tietokoneiden kautta. Falk kuittaa pistoolin ja raidehaulikon, ja jatkaa sitten tulenjohtokeskukseen. Sen kaikki laitteisto on pimeänä, mutta sinne on kerääntynyt joukko kunnossa olevia sotilaita. Sen sijainti aluksen keskivaiheilla tekee siitä hyvän pisteen päivystää.

Nsue palaa sillalle ja kertoo reaktorin olevan kunnossa. Laguri tajuaa viimein, ettei ole aivan kunnossa, ja käskee Iglesiasia noutamaan XO Qassim sillalle. Iglesias nousee Qassimin hyttiin, ja löytää tämän tajuttomana: kapteeniluutnantti on lukenut vuoteessaan ektolta jotain, ja saanut basiliskihyökkäyksen. Iglesias raportoi asian Lagurille, joka toteaa lähtevänsä itse lääkintään, ja luovttaa sillan Iglesiasille. Iglesias istuu XO:n tuolille ja ottaa aluksen komentoonsa. Hän kerää saapuvia matruuseja, ja Coleman ilmestyy myös paikalle. Nopeasti pannaan pystyyn viestintäjärjestelmä kuilussa liikkuvilla kuriireilla, ja tajuttomia aletaan kuljettaa lääkintään. Nsue alkaa kerätä luetteloa toimintakykyisistä. Pikaisella arviolla ainakin 30 sotilasta on taistelukykyisiä, kenties enemmänkin. Huolena tällä hetkellä on infra: sen koko johto on teillä tietymättömillä.

Acosta on kulkenut aluksen halki. Hän on kerännyt aseistetun valtauspartion ja lähettänyt niitä vahtiin tärkeisiin paikkoihin. Hänkin pääsee sillalle, josta käsin aletaan koordinoida reaktiota. Haavoittuneita viedään lääkintään, sekavasti käyttäytyvät pannaan rautoihin, ja alusta ryhdytään käymään läpi. Basiliskin lisäksi muita merkkejä hyökkäyksestä ei ole tullut. Coleman lähetti pari matruusia ottamaan visuaalisen kuvan tilanteesta miehistökannen ilmalukon tähystysluukusta. Sieltä on raportoitu, että Saint Sunniva on näkyvissä 500 metrin päässä, kuten pitäisikin, mutta ulkona on "jotain outoa". Tarkempaa kuvausta ei ole tullut.

Lääkinnästä tulee sana, että sinne on tuotu paljon tajutttomia sekä haavoittuneita. Ei ole selvää kuvaa siitä, mitä on mahdollista tehdä basiliskin tainnuttamien hyväksi: edistyneempi lääkintälaitteisto on hyökkäyksen jäljiltä nurin, eikä varalaitteita uskalleta basiliskin varalta panna päälle. Monet miehistön jäsenet ovat vielä kateissa. Koroista ei ole näkynyt vilaustakaan. Alusta haravoivat valtaussotilaat etsivät häntä sekä muita puuttuvia. Saint Eskilin sukkuloiden tilanteesta on kannettu huolta: valtaus on käynyt tarkistamassa ne. Sukkulat ovat paikallaan, ja niitä huoltamassa olleet Hwang ja Bogedal hieman ravisteltuja, mutta enimmäkseen kunnossa.

Tulenjohdossa Falk on vetänyt omat epäilyksensä siitä mitä on saattanut käydä, ja haluaa valmistella aseet iskemään Saint Sunnivaan. Tätä varten hän tarvitsee visuaalisen raportin, joten hän lähettää alikersantti Paraisonin ottamaan mittauksia. Paraisonilta tulee pian hyvin outo viesti: ulkona ei näy lainkaan tähtiä. Falk käy itse ilmalukossa tarkistamassa, ja tämä näyttää pitävän paikkansa. Saint Sunniva leijuu avaruudessa jonkin matkan päässä, mutta sen takaa ei näy ensimmäistäkään tähteä, tai aurinkoa, tai planeettaa, tai mitään muutakaan. Falk vie tiedon tästä komentosillalle.

===Käsittämättömyyksiä===

{{image url="images/se_ja_ss.png" width="700" title="Saint Eskil, Saint Sunniva, ja tähdetön taivas."}}

Tähtien puuttumiselle ei ole mitään järjellistä syytä. Asiaan halutaan varmistus toiselta ilmalukolta, mutta käy ilmi, että sitä vartioi näennäisesti järjiltään mennyt matruusi Lopez järeässä taistelupanssarissa ja isolla jakoavaimella aseistautuneena. Valtaursyhmä lähtee taltuttamaan häntä.

Ammattisotilaista ja infran henkilöstöstä pursimies Quilleboeuf on paikannettu. Hän on alkanut korjata sähköjä sekä ilmanvaihtoa, mutta eteneminen on hidasta, koska Apanacatl ja Valcuijan ovat yhä kateissa. Tasavallan aluksella on kapasiteetti toimia ilman tietotekniikkaa tarvittaessa juuri tällaisten tilanteiden varalta, kestää vain hetki ottaa se käyttöön kun kaikki sähköjärjestelmät ovat sammuneet.

Falk on hankkinut valmiudet tarvittaessa ampua Saint Sunnivaa laserilla, jahka järjestelmiin saadaan virtaa. Seuraavaksi pohditaan muita optioita. Koska alusten etäisyys on vain 500 metriä, on mahdollista ottaa ohjuksen taistelukärki, ja käytännössä heittää sillä Saint Sunnivaa. Tällä tavoin perille saa sirpale-, ydin- tai antimaterialatauksen. Viimeksimainittu on hyvin huono ajatus, mutta taktinen ydinkärki saattaisi toimia. Falk antaa irrottaa tällaisen ja pitää sen valmiusasemissa.

Lopez on saatu taltutettua, joten myös EVA-kannelta on pystytty katsomaan ulos. Sieltä tulee vahvistus, että tähtiä ei ole näkyvissä. Iglesias kaipaa selitystä ilmiölle. Tiedeupseerin pätevyys olisi navigaattori pursimies Beebellä, mutta Beebe on tajuton basiliskin jäljiltä. Pilottien puolelta löytyy kuitenkion astrofysiikkaa osaava alikersantti Miguez, jolta Iglesias pyytää teorioita tähtien puuttumisesta. Miguez vastaa viileästi ja rauhallisesti. Yksinkertaisin on valtava kaasupilvi, villeimmästä päästä ovat siirtymiset ajassa tai avaruudessa käsittämättömän kauas. Tämän ei pitäisi olla mahdollista, mutta kyseessä on selvästi koneälyuhka, joten normaalit säännöt ovat lentäneet roskikseen. Tarvitaan keinoja selvittää, mitä on todella tapahtunut: Miguez ja Coleman määrätään kehittämään kokeita, joilla ympäristöä voidaan tutkia. Saint Sunnivalle koetetaan viestiä valomerkein, mutta vastausta ei tule ainakaan heti. Joku ilmalukosta katselleista on sanonut nähneensä jonkin asian lentävän Saint Eskililtä Saint Sunnivan suuntaan aiemmin, mutta on mahdotonta sanoa, mikä se oli.

Viimein aluksen henkilökunnasta saadaan vahvuuslaskenta. 93 hengen miehistöstä 2 on kateissa (matruusit Koroi ja Pombal), 4 on raivohulluja tai muuten vaarallisella tavalla sekaisin. 36 on toimintakyvyttömiä basiliskin tai raivohullujen miehistön jäsenten hyökkäysten jäljiltä. Loput 51 ovat enimmäkseen toimintakykyisiä; ne jotka nukkuivat hyökkäyksen läpi tai eivät olleet lähelläkään mitään näyttöä ovat täydessä kunnossa. Ammattisotilaista toimintakykyinen on ainoastaan infran pursimies Quillebeouf; luutnantti Vilén on puolikuntoinen, eikä katso kykenevänsä hoitamaan kuin yksinkertaista valvontaa; Ayez on samassa jamassa. Prak on psykosomaattisesti sokeutunut,. Korkea-arvoisimmat täysikykyiset henkilöt aluksella ovat tällä hetkellä Iglesias, Valchak ja Falk.

Lääkintäkersantti Flores brieffaa Iglesiasta siitä, että Koroilla oli päässään Tasavallan ulkopuolelta peräisin oleva tietotekninen verkkoliittymä - ja toinen samalla tavoin varusteltu on de Vooght. Iglesias kertoo tämän Acostalle. Todetaan, että parasta olisi sulkea de Vooght selliin. Acosta lähtee toteuttamaan tätä. Hän löytää de Vooghtin, ja kertoo, että tämän päässä oleva tietotekniikka vaarantaa tämän. De Vooght sanoo tietävänsä ja olevansa jokseenkin kauhuissaan, mutta ajatukselle selliin sulkemisesta hän ei lämpene yhtään. Hän ei tahdo olla avuton ja täysin muun miehistön oikkujen varassa. Acosta saa lopulta hänet puoliväkisin lukkojen taakse; de Vooght tajuaa, että hänet suljetaan luultavasti sinne pakolla jos hän ei vapaaehtoisesti mene. Avain jää ainoastaan Acostalle.

Floresilta on tullut muutakin informaatiota: alikersantti Valcuijan on pahoin vahingoittunut raivohullun matruusi Lopezin käytyä hänen kimppuunsa. Iglesias kertoo tämän Colemanille. Coleman jättää tiedeprojektin muille ja käy katsomassa melkein-tyttöystäväänsä lääkintäkannella. Valcuijan on tajuttomana lääkintäkaapissa, hänellä on kylkiluita poikki ja toinen käsi tohjona, ja hänelle annetaan puhdasta happea. Flores sanoo, että edistyneempiä hoitokeinoja ei voi oikein käyttää, eikä kannella ole vielä edes sähköä. Coleman käy raahaamassa lääkintään itse akkuja varaosavarastosta, jossa on näköjään tapeltu melkoisesti. Akkujen avulla lääkintä saa sentrifuginsa käyntiin ja pystyy sekoittamaan parempia lääkecocktaileja.

===Ulkona===

Puuttuvien tähtien tilanteeseen tarvitaan selvyyttä, joten Acosta lähetetään ulos. Hän ottaa Myrlandin ja Schollin mukaansa, ja poistuu rahtikannen ilmalukosta, vastakkaiselta puolelta Saint Sunnivaa. Ruuma on tyhjä ja pimeä, mutta ulkona on vielä pimeämpää. Ihan hitusen ambienttia valoa on havaittavissa, mutta sen suuntaa on vaikea arvioida. Varovasti ryhmä kulkee pitkin taisteluristeilijän runkoa. Mitään merkkejä vahingosta ei näy. Radiosignaaleja ei kuulu.

Lopulta uskaltaudutaan katsomaan Saint Sunnivaa. Se on enimmäkseen yhtä pimeä kuin Saint Eskil, eivätkä alukset liiku toisiinsa nähden. Jotain pieniä valoja palaa sen taustan puolella, mutta on vaikea sanoa, ovatko ne paria rungon hätävaloa kummempia. Yksinkertaisella kaukoputkella ei huomata mitään liikettä tai näkyviä vaurioita. Ulkona on aavemaista, muttei suorastaan vaarallista.

Seuraavaksi ulos tulee tiederyhmä, alikersantti Miguezin johdossa. Sillä on yksinkertaisia Colemanin ja muiden tekniikkaihmisten rakentamia mittauslaitteita: vanhoja säteilymittareita ja sen sellaista. Se jää keräämään dataa pariksi tunniksi. Sisällä sähköjärjestelmiä kytketään kansi kerrallaan päälle: ensin silta, reaktori ja lääkintä, sen jälkeen on vuorossa tulenjohto. Myös ilmanvaihto saadaan toimimaan.

Lääkintä ilmoittaa kadonneen matruusi Pombalin löytyneen: tämä oli itse asiassa lääkinnässä, mutta suljettuna erääseen lääkintäkaappiin. Pombal on huumattu, ja joku on leikannut hänen reidestään ison palasen ja sen jälkeen sulkenut haavan. Tämä kuulostaa hyvin huolestuttavalta. Acosta epäilee joskus lukeneensa tällaisesta, kenties raamatusta, ja käy kysymässä asiasta Ayezilta. Ayez on samaa mieltä, ja alkaa selata pyhää kirjaansa etsiäkseen viittausta.

Koroi puuttuu edelleen, samaten yksi kevyt tyhjiöpuku. Työhypoteesi on, että tämä on yksinkertaisesti hypännyt Saint Eskililtä Saint Sunnivalle. Puvun kanssa siihen menisi vain joitakin minuutteja.

Tutkimusryhmän tulokset käydään läpi. Ulkona taustasäteily on pelottavan heikkoa -- ehkä Saint Eskil todellakin on miljardeja vuosia tulevaisuudessa, aikakaudessa, jossa tähtiä ei enää ole? Ambientilla valolla on kuitenkin suunta, joka on suunnilleen se, jossa Aurinko olisi jos Saint Eskil olisi yhä samalla radalla. Asioita päätetään testata lisää. Coleman ottaa mikro-ohjuksia ja virittää niistä raketteja. Parin epäonnistumisen jälkeen hän saa joukon raketteja lähtemään mustuuteen. Muutaman minuutin kiihdytyksen jälkeen jokainen raketti katoaa yksi kerrallaan. Jokin 214 kilometrin päässä Saint Sunnivasta hävittää ne: ehkä ne osuvat johonkin kuplaan, joka aluksia ympäröi. Ehkä kuplan läpi on mahdollista mennä turvallisesti - tai ehkä se tuhoaa kaiken, mihin koskee.

Pystytetään analoginen hätäantenni, jolla aletaan lähettää tietoa tapahtuneesta siltä varalta, että ulkopuolella joku pystyy kuulemaan sen. Kuusi tuntia basiliskihyökkäyksen jälkeen tilanne on vakaa ja tarvittaessa reaktorista saadaan tehoa järjestelmiin, joita halutaan käyttää. Mutta mitä pitäisi tehdä? Olisiko syytä pyrkiä ulos kuplasta, vai pitäisikö Saint Sunnivan tilanne käydä katsomassa?

===Pelinjohtajan kommentteja===

Errata! Jonkinlaisen suuren tyhmyyden vuoksi unohdin pelin alussa korostaa poistuvia vanhoja sotilaita. Toisaalta näitä ei ollut kovin paljon, ja monien poistuminen oli käsitelty jo edellisessä pelissä. Toki jonkun Guanchanan ja Busquesin poistumisen olisi pitänyt ehkä käsitellä hieman. Roan lähtö saattoi hyvin olla ikäänkuin rangaistus tyypin tötöilystä kahden maanpetokseen syyllistyneen ääliön tapauksessa.

Toisaalta, kun katson pelimuistiinpanojani, ei ihme, että jotain unohtui. Tämä peli oli melkoinen logistinen painajainen, monimutkaisuudeltaan suoraan avaruusalustaisteluiden luokassa. Lukuunottamatta paria tapausta joiden tilan olin päättänyt (kapteeni, XO, Laguri) olin käynyt käsipelillä läpi jokaisen aluksen sotilaan tilanteen tapahtumien käynnistyessä, ja kartoittanut kansi kannelta, mitä missäkin on tekeillä. Pelkästään session raamitusdokumentti oli 12 A4-sivua pitkä (keskivertopituus tätä ennen on ollut 5 sivua) ja olin kirjoittanut sitä varmaan kuukauden. Hieman karkasi mopo lapasesta tässä, mutta omasta mielestäni lopputuloksen oli hyvin toimiva peli. Oli mainiota, että minulla oli esim. valmiina jokaisen hahmon hätätilanneasemapaikka, niin tiesin mihin kukin kaaoksessa yrittää mennä.

Nopat olivat tuottaneet hyvin dramaattisia tuloksia (mm. Valcuijanin haavoittuminen, Duboisin sekoilu valtauskannella, käytännössä koko infran johdon puuttuminen). Sessio oli minun vinkkelistäni onnistunut, mutta nyt kun tuota kuvausta luen, se vaikuttaa aika epätasaiselta. Päätän kuitenkin uskotella itselleni, että se on vain kirjoittamisharhaa ja oikeasti peli sujui hyvin!


[[DeepBlackSky36| <-- 36: Urasuunnitelmat]] - [[DeepBlackSky38| 38: Hyvästi, Saint Sunniva --> ]]
[[DeepBlackSky36a|<-- 36a: Vallankumouksen siemen]]


----
CategoryPelit - CategoryPelit2144 - CategoryDeepBlack - CategoryDeepBlackMainStory
Perustuu Eclipse Phase -roolipelin, CC-NC-SA Posthuman Studios, 2008-. Pelijärjestelmänä GURPS.
Kampanja ja kuvitus CC-BY Dare Talvitie, 2015 - 2020 (paitsi jos muuta sanotaan):: Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki