Devil and the Deep Black Sky 35: Virheitä ja typeryyksiä


<-- 34: Taistelu reaktorissa - 36: Urasuunnitelmat -->

"Pidättäkää aliluutnantti Valchak!"
- Falk

 


Saint Eskil, Tane-Roren lähiavaruus, helmikuun alku, 2146


Iglesias ja Falk ovat lukeneet taisteluristeilijän miehistön tietoja tuloksetta. Datavuori on valtava, jokainen on epäilyttävä jostain syystä eikä mitään selviä johtolankoja siihen, kuka olisi voinut vuotaa tietoja viholliselle löydy. Operaatio jätetään sillensä. Kersantti Boca on hieman hämmästynyt siitä, että yhteenveto on pelkästään "ei huomioita"; CDC:llä ylemmät vaativat aina jotain nimiä ja epäilyksiä. Laivastossa asiat ovat kuitenkin toisin.

Tane-Rorella reaktoritaistelu on voitettu, ja haavoittuneet Olano ja Sokolov evakuoidaan sukkulalla Saint Eskilille. Iglesias ottaa nämä vastaan, ja sukkulaa lentävä Bogedal toimittaa hänelle sinetöidyn laatikon sekä saateviestin. Laatikko on Colemanilta, ja sisältää vanhan simulaatiolaitteen sekä reaktorissa vangiksi otetun vihollisen pääinsinöörin. Mukana on kuulustelupöytäkirja. Nähtävästi matruusi Nytorpin saatua vihollisen androidin pää ehjänä ryhmä oli siirtänyt sen mielen reaktorissa olleeseen tietokoneeseen ja kuulustellut sitä. Vanki on nimeltään Jeremy, kapteeni Adagion pääinsinööri, ja kuulusteluissa on jo kertonut Adagion aikeet (viedä taideaarteita) sekä vahvuuden (4 mieltä, parisataa morfia).

Iglesias juttelee Falkin kanssa vangitun egon oikeuksista. Tasavallan silmissä tämä ei ole alkuunkaan ihminen vaan tietokoneoohjelma, eikä sellaisella ole mitään sisäsyntyisiä oikeuksia. Luultavasti ego vain pyyhitään kun siitä on saatu kaikki irti. Normaalisti upseeri voi harkita, mitä tietoja vie ylöspäin - kapteenia varmasti kiinnostavat kuulustelun tulokset, ei niinkään itse kuulustelu - mutta huomioiden olosuhteet, joissa Jaramillo menetti kapteenin luottamuksen olisi hyvin epäviisasta olla raportoimatta koko tilannetta ylemmille.

Iglesias kuittaa tarvikevarastosta levyn, ja ottaa sille kopion Jeremyn egosta. Hän kätkee levyn huoltovarastoon. Sitten hän raportoi XO Qassimille, ja pyytää lupaa jatkaa kuulusteluja. Qassim sanoo, että tämä käy kyllä. Laite ja sen sisällä oleva mieli annetaan Falkille. (Laittessa ei ole mitään ulkopuolisia kytkentöjä; Coleman on pitänyt huolta tästä jo Tane-Rorella.) Samoihin aikoihin renkaalta tulee viesti kapteeni Adagiolta. Hän ei suoranaisesti myönnä tappiotaan vaan sanoo, että taidaarteiden jakamisesta pitäisi nyt neuvotella; hän varoittaa, että ennemmin kuin lähtee tyhjin käsin hän on valmis polttamaan koko museon ja kaiken mitä siellä on. Qassim jättää Iglesiasin sillan komentoon, ja menee herättämään kapteeeni Halkenhvadin.

Falk hylkää miehistön tietojen penkomisen, vie simulaattorin hyttiinsä, pukeutuu AR-laseihin ja hyppää simulaatioon. Se on karkeampi kuin aiemmin koettu vastaava ja esittää kerrostaloasuntoa Vanhalla Maapallolla. Jeremy ja Falk istuvat olohuoneessa; Falk esittäytyy ja kyselee asioita. Hän aloittaa varmistamalla pöytäkirjan seikat, ja sitten tiedustelee tarkemmin rikollisten yhteyksistä Saint Eskiliin. Varmistuu, että he ovat epäilleet Saint Eskilin saapumista jo 10 päivää ja valmistautuneet siihen viikon; he tietävät aluksen miehistökoostumuksen ainakin upseeritasolle asti. Heidän alkuperäinen suunnitelmansa oli kaapata maihinlaskuryhmä, mutta tämä epäonnistui. Jeremy itse vaikuttaa yhteistyöhaluiselta ja tahtovan vain egocastin kotiinsa; häntä ei ihan pohjattomasti tunnu lohduttavan tieto siitä, että hänet on varmuuskopioitu joskus.

Kyselyssä Falk on aluksi selvästi niskan päällä, mutta jostain Falkin kommenteista Jeremy päättelee, että hän on Saint Eskilillä, ja kysyy onko näin. Hän tuntuu olevan hyvillään tästä. Falk keskeyttää kuulustelun ja asettaa simulaattorin pauselle miettiäkseeen hetken. Sitten kapteeni kutsuu johtoryhmän hereillä olevat jäsenet kokoustilaan, jos näillä ei ole jotain tärkeää kesken.

Kokoustilassa kapteeni brieffaa kaikkia Adagion vaatimuksista, ja kysyy mielipiteitä. Käytännössä kaikki ovat sitä mieltä, että on parempi päästä sopimukseen Adagion kanssa: ei ole epäilyksiä siitä, etteikö tämä pystyisi halutessaan tuhoamaan museota, ja ilmeisesti Tasavallan aluksen on kuitenkin mahdotonta pysyvästi uhata muuallekin varmuuskopioitua neomiekkavalasta. Falk tuo kokoukseen myös Jeremyn kuulustelussa paljastuneita seikkoja siitä, että Adagio on tosiaan täällä vain hakemassa voittoa ja varmaan kelpuuttaa pienemmänkin voiton sen sijaan, että lähtisi tyhjin käsin. Halkenhvad kohottaa hieman kulmakarvaansa kuulustelulle; Qassim toteaa että hän oli antanut tähän luvan.

Falk sanoo epäilevänsä Jeremyn olevan jotenkin hyvillään siitä, että hän on Saint Eskilillä, mutta syytä tähän ei keksitä. Transhumanistirikollisen arvoa pohditaan. Kun kokous hajaantuu, Iglesais käy kysymässä de Vooghtin mielipidettä vangitun egon arvosta. De Vooghtin mielestä Night Cartel tuskin arvostaa yhtä jäsentään kovin korkealle, varsinkin kun heillä varmaan on tästä varmuuskopio. Lisäksi ei ole keinoa varmistua, etteikö Tasavalta olisi tehnyt mielestä itselleen jo kopiota.

Konflikti aluksella


Falk palaa hyttiin kuulustelemaan Jeremyä. Iglesias saapuu juttelemaan hänen kanssaan. Pohditaan, mitkä olisivat seuraavat siirrot Jeremyn suhteen ja mitä tältä voisi vielä kysyä. Aliluutnantti Valchak pingaa Falkia ja kysyy tämän sijaintia, sitten sanoo tulevansa hyttiin.

 (image: https://posthuman.karmavector.org/images/valchak_ens.jpg) Valchak saapuu pian paikalle ja ilmoittaa, että kapteeni on käskenyt hänet ottamaan simulaattorin ja Jeremyn egon ja viemään ne varastoon. Mistä tämä nyt tuli? Voisiko AR-kontakti vangittuun egoon olla jotenkin vaarallista? Falk suhtautuu Valchakin käskyyn epäluuloisesti, ja ottaa korvanapilla ja ektolla yhteyden kapteeniin. Hän pyytää varmistusta käskylle, ja kapteeni sanoo, ettei ole antanut mitään sellaista käskyä. Falk käskee Valchakin pidätettäväksi, jolloin tämä tempaisee laukustaan esiin pienen pistoolin ja osoittaa sillä Falkia.

Sekä Falk että Iglesias tarttuvat Valchakin asekäteen. Ase laukeaa, mutta keneenkään ei osu. Seuraa lyhyt erä mikropainovoimapainia, mutta vaikka kukaan kolmikosta ei ole erityisen kunnostautunut lähitaistelija, on Valchak kolmikosta pienin ja hänet saadaan aisoihin. Ase päätyy Iglesiasille.

Seuraavaksi upseerihytin ulkopuolisesta olohuoneesta kuuluu magneettikenkien töminää. Kersantti Astridsdottirin ääni ilmoittaa, että aseet tulee heittää ulos hytistä tai hän päästää sinne kyynelkaasua. Iglesias miettii hetken vastustamista ja kaasunaamariin tarttumista, mutta tajuaa sen huonoksi ajatukseksi. Hän luopuu aseestaan. Astridsdottir kysyy, keitä hytissä on, ja sitten sanoo tulevansa sisään. Liki kaksimetrinen valtauskersantti, joka on kaulasta alaspäin järeää turvapodia, on pelottava näky. Hän jää oviaukkoon ja sanoo, että kaikki ottavat nyt aivan rauhallisesti. Hän viestii kapteenin kanssa hetken, ja pelätään biologista tai viestinnällistä kontaminaatiota. Kansi eristetään ja Astridsdottir ottaa kaikilta kolmelta nopasti lausunnot. Nenä verta vuotaen Valchak sanoo saaneensa kapteenilta käskyn viedä simulaattori varastoon, ja paria tuntia aiemmin saaneensa käskyn varustautua pistoolilla.

 (image: https://posthuman.karmavector.org/images/kersantit.jpg) Muutaman minuutin kuluttua suojapukuihin pukeutuneeet lääkintäalik. Flores ja tietotekniikkakers. Boca saapuvat paikalle. Flores ottaa nopeat hengitys- ja verinäytteet varmistaakseen, ettei mitään biologista agenttia ole liikkeellä. Boca taas ottaa kaikkien ektot. Minuutissa selviää, että Valchakin ekto on korruptoitunut ja ajaa vieraita ohjelmia. Ekto yritti tyhjentää itsensä, mutta Boca sai siitä levynkuvan talteen.

Tietotekninen hyökkäys saa kapteenin määräämään aluksen datapimentotilaan: sähköiseen viestintään ei luoteta, kaikki hoidetaan kuriireilla. Pursimies Ayez ottaa Valchakin mukaansa, Iglesias ja Falk saavat palata tehtäviensä pariin. Molemmilla on kuhmuja ja pieniä naarmuja matsista Valchakia vastaan, muttei mitään vakavaa.

Aluksella vaikuttaa selvästi vihamielinen taho, mutta kuka? Ja onko Valchak mukana juonessa vaiko vain petoksen uhri? Kapteenia brieffataan nopeasti. Sitten Iglesias käy juttelemassa Ayezin kanssa, joka on kuulustellut Valchakia. Puosu sanoo, että Valchakin ekto oli vaihdettu ja hän oli saanut tähän väärennettyjä viestejä kapteenilta. Kuitenkin ekton vaihto oli tehty fyysisesti, joka tarkoittaa, että joku oikeasti toimii Saint Eskilillä.

Falk käy siistiydyttyään ja vähän rauhoituttuaan jututtamassa Bocaa, joka penkoo tietotekniikkakeskuksessa teknologista jälkeä. Ekto on tosiaan vaihdettu, ja Boca sanoo pian tietävänsä kenen toimesta. Mackay logistiikasta tuo hänelle tarvikeluettelon, ja siitä selviää, että Valchakilla ollut saastunut ekto oli matruusi Yamuran kuittaama. Yamura oli yksi (monista) joiden tiedot olivat nousseet esiin henkilöstön asioiden penkomisessa aiemmin: hänellä on pikkurikollisuustaustaa ja ilmeisesti kohtalaisesti velkoja. Boca, kersantti Astridsdottir ja Falk lähtevät noutamaan Yamuraa.

 (image: https://posthuman.karmavector.org/images/yamura.jpg) Yamura löytyy miehistökannelta juttelemassa parin muun matruusin kanssa. Hänet kerätään talteen. Hän ei näytä tästä häkeltyvän, ja tiedustelee mistä on kyse. Hänetkin viedään kuulusteltavaksi. Voidaan aukottomasti osoittaa, että hän oli kuitannut ekton huoltotilasta ja myös että hän oli käynyt huoltamassa tämän jälkeen aliluutnantti Valchakin hyttiä termostaattihäiriön vuoksi. Tunnin jälkeen Yamura alkaa tunnustaa, ja tämän seurauksena pari muutakin matruusia käydään hakemassa kuultavaksi.

Kun Adagio oli alunperin lähettänyt tarjouksensa, tietotekniikkamatruusi Roa oli pohtinut ääneen keinoja, joilla kuka tahansa Saint Eskililtä voisi viestiä hänen kanssaan. Eräs keino olisi ajaa testiohjelmaa aluksen ulkopuolisessa puolustusdronessa; testilokeja kukaan ei yleensä tarkista, ja tällöin dronen laseria voisi käyttää useista pisteistä matalan kaistan kommunikaatiolaserina. Matruusit Yamura ja Zuabi olivat päättäneet jostain syystä kokeilla tätä Yamuran siltapäivystyksen aikana, ja saaneetkin yhteyden Adagioon. Adagio oli välittömästi alkanut tarjota heille pieniä rahasummia yksinkertaisista tiedoista ("kuka on kapteeeni", "onko aluksella siviilejä") ilmeisesti vain houkutellakseen heidät tekeemään asioita puolestaan. Joidenkin tuntien kuluttua Adagio oli jotenkin saanut pääteltyä Yamuran identiteeetin, ja oli uhannut tätä paljastamisella sekä tämän parivuotiasta veljenpoikaa rumalla kuolemalla. Hän oli myös luvannut suuria rahasummia Yamuralle jos tämä tottelisi. Mitään kovin pahaa ei tarvitsisi tehdä, ainoastaan kuitata tuore ekto, ladata siihen viestintälaserilla lähetettävä ohjelma, ja sitten vaihdettava se jonkun upseerin ektoon.

Yamura oli tehnyt kuten käskettiin. Sopivaa upseeria etsiessään hän oli päätynyt Valchakiin, joka nukkui hytissään. Yamura oli kääntänyt hytin termostaatin todella kuumalle ja sitten mennyt Jola Ravnin kanssa huoltamaan hyttiä. Kun Valchak oli herännyt hikisenä ja mennyt suihkuunsa, Yamura oli vaihtanut ektot. Valchak oli nähnyt ekton vain vaativan kirjautumista, ja ottanut sen käyttöönsä. Tämän jälkeen hänen ektonsa oli toiminut Adagiolle salakuuntelulaitteena, ja Adagio oli pystynyt lähettämään siihen tekaistuja viestejä. Syvemmälle aluksen järjestelmiin ei tätä kautta päässyt. Valchakin saama käsky aseistautua sekä käsky hakea laatikko varastoon olivat molemmat tulleet Adagiolta.

Seurauksia


Aluksen tietojärjestelmien tarkastus ei paljasta muuta tunkeutumista. Yamura ja Zuabi jäävät selleihin, Roaa kuulustellaan pitkään. Valchak palautetaan palvelukseen.

Huhumylly Saint Eskilillä pyörii villisti. Faktojakin kerrotaan, mutta kaikki eivät niitä usko. Jola Ravn käy täysin epäsopivasti halaamassa Falkia "kun tämä ei olekaan ammuttu". Kersantti Astridsdottir taas pyytää anteeksi määräilyään upseerihytissä: komentoketju on mikä on, ja vaikka hänellä olikin mandaatti toimia turvahenkilönä epäselvässä tilanteessa, hän kokee silti että tilanne vaatii pahoittelua ylemmiltä.

Falk on kohtalaisen järkyttynyt kokemastaan. Valchak on vielä pahemmin itsesyytösten ja masennuksen lamauttama. Iglesias tajuaa, että viholliselle tietojen antamisesta ja sabtaasista taisteluaikana on mahdollista saada kuolemanrangaistus, ja että Zuabi ja Yamura ovat saamassa teoistaan raskaita seurauksia.

Halkenhvad puhelee epämuodollisesti Falkin ja Iglesiasin kanssa Valchakista. Kapteeni ei vielä tiedä, mitä seuraamuksia Valchkille koituu; hänen pelkonsa on, että aliluutnantti oppii väärät läksyt virheistään. Yhtäältä sotilaalle on hyväksi kyetä noudattamaan vaikeitakin käskyjä, mutta käskyjen oikeellisuudesta pitää olla selvillä.

Iglesias käy juttelemassa Valchakin kanssa. Valchak sanoo mokanneensa kauheasti ja varmaan anovansa siirtoa. Hän selittää toimintansa syytä, ja Iglesiasin on aika helppoa asettua hänen asemaansa. Hänen toimintansa oli vastuutonta - epäselvät käskyt olisi kannattanut tarkistaa kasvokkain - mutta kapteeni oli hyvin kiireinen. Iglesias myös muistaa Valchakin olleen ihastunut Falkiin.

Valchak lähettää Falkille pitkän anteeksipyyntöviestin. Falk vastaa lyhyesti "ei haittaa, asia kunnossa." Guanchana määrätään siirtymään Valchakin hyttitoveriksi.

Falk haluaa puhua jonkun kanssa tapahtumista, mutta kapteeni tai Ayez eivät häntä miellytä. Lopulta hän päätyy juomaan alkoholitonta olutta XO Qassimin kanssa upseeritiloissa ja avautumaan kokemuksistaan. Qassim on yllättävänkin hyvä kuuntelija; turhia hienostelematon opistoupseeri jolla on hieman huvittuneen kyyninen suhtautuminen asevoimiin on hyvinkin samalla aaltopituudella Falkin kanssa.

Tane-Roren tilanne ratkeaa. Kapteeni käy pitkiä neuvotteluita Adagion kanssa, ja osoittautuu taitavaksi kaupankävijäksi. Lopulta Adagio saa pitää muutamia kontteja antiikkia, leijnanosa jää Tasavallalle. Massasingolla museolta pelastettuja esineitä lähetetään sisäjärjestelmään sekä Jupiterin kuiden suuntaan. Muutaman valitun kontillisen kapteeni antaa siirtää Saint Eskilille voidakseen itse luovuttaa ne suoraan paaville tai jollekulle.

Kun Tane-Rore on puhdistettu, Saint Eskil ottaa kurssin kohti Jupiterin kuita. Matkalla on tarkoitus käydä vielä Zuabin ja Yamuran sotaoikeudenkäynti. Tuomariston muodostavat ohjesäännön mukaan kapteeni (Halkenhvad), siltaupseeri (Iglesias), sekä kolme arvalla valittua miehistön edustajaa. Arvat osuvat matruusi Myrlandiin, alikersantti Norrhjelmiin, sekä matruusi Nsueen.

Pelinjohtajan kommentit


Errata! Saatoin pelissä puhua Yamuran pojasta, mutta oikeasti kyseessä on veljenpoika - käytännössä perheenjäsen kuitenkin.

Oikein onnistunut peli minusta: hahmolähtöinen tarina, jonka lopputulosta en ollenkaan osannut arvata ennalta. Jälkeenpäin olisi ehkä pitänyt tribunaaliin pistää enemmänkin pelaajahahmoja, mutta eh. Ei tässä mitään älyttömän pitkää oikeussalidraamaa jaksa pelauttaa.<-- 34: Taistelu reaktorissa - 36: Urasuunnitelmat -->CategoryPelit - CategoryDeepBlackMainStory - CategoryPelit2144 - CategoryDeepBlack - CategorySaintEskil
There are no comments on this page.
Perustuu Eclipse Phase -roolipelin, CC-NC-SA Posthuman Studios, 2008-. Pelijärjestelmänä GURPS.
Kampanja ja kuvitus CC-BY Dare Talvitie, 2015 - 2020 (paitsi jos muuta sanotaan):: Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki