Devil and the Deep Black Sky 28: Laivaston esikunta<-- 27: Huutolaatikot - 29: Tikari selässä -->


"Miehitystä koskevat päätökset tein minä."
- Iglesias kommodori Bianchille ja tämän lautakunnalle

 


Casa Arturon lähiavaruus, lokakuu 2145


Kapteeni Halkenhvad myöntää Casa Arturon kapinan tapahtumien johdosta de Vooghtilla Cruz de la Servicio -mitalin sankariteoista vihollisen edessä. Kun morfikeskukseen oli hyökätty, de Vooght oli käytännössä aseistamattomana asettunut hyökkääjiä vastaan huomattavalla henkilökohtaisella riskillä.

Saint Eskil luovuttaa miehityksen seuraavalle alukselle, ja lähtee sitten kohti Ulompien kuiden laivaston komentopistettä. Laivaston päällikkö, amiraali Pires, on kutsunut miehityksen toimeenpanijat kuultavaksi. Tämä kalskahtaa hitusen pahaenteiseltä, ja ainakin Jaramillon mielestä syyllisten metsästäminen on ajanhukkaa: hänestä tärkeämpää olisi ryhtyä selvittämään, oliko Exarchia todella virushyökkäyksen takana. Kapteeni Halkenhvad toteaa, että käskyä täytyy totella.

Coleman vainuaa kuulemisessa syntipukin hakemisen, ja arvelee, että olisi ehkä hyödyllistä laatia arvio toimenpiteistä, joiden suorittaminen olisi johtanut siihen, että tilanne ei olisi levinnyt käsiin. Arviossa ei yritetä ottaa kantaa siihen, olisivatko toimenpiteet olleet realistisia tehdä, mutta oletus on, että rivien välistä käy ilmi, että olisi vaatinut yli-inhimillistä ennakointikykyä pystyä näiltä suojautumaan. Ajatusta pidetään hyvänä, ja arviota aletaan koota.

Halkenhvad kutsuu komentoryhmän parin tunnin kuluttua uudelleen koolle. Saint Eskilille tulee kurssimuutos. Kolme Tasavallan korvettia (Palo Alto, Uruapan sekä Rio Blanca), jotka ovat olleet sabotoimassa Autonomistiliiton kaivosoperaatioita, on jäämässä Eastwood-nimisen autonomistihävittäjän tulilinjalle. Saint Eskilin tulee mennä väliin. Oletus on, että taisteluristeilijän näyttäytyminen riittää ajamaan hävittäjän pois.

Näin ei kuitenkaan tapahdu. Vetäytymisen sijasta hävittäjä kiihdyttää, teholla, jonka ei pitäisi normaalien speksien mukaan olla mahdollinen. Ilmeisesti hävittäjä onkin ihan muuta kuin miltä näyttää. Jotta tuollainen kiihdytys olisi mahdollista, panssarin pitää olla paljon kevyempää, mutta näyttää siltä, ettei Saint Eskil ehdikään väliin ennen kuin se tavoittaa korvetit.

Taktiikoita pohditaan. Korvettilaivueen komentaja, kapteeni Green, ilmoittaa että hänen tehtävänsä on häiritä kaivostoimintaa, ja kun vetäytyminenkin tarkoittaisi yhdelle alukselle varmaa tuhoa, hän aikoo ennemmin koettaa nujertaa vihollisen. Colemanin arvioiden mukaan vihollisen aluksella on hyvin kevyt panssarointi, ja kun vihollisalus kiihdyttää ennestään, käy selväksi, ettei Saint Eskil ennätä edes kostamaan. Eastwood tulee lentämään korvettilaivueen läpi, mutta sen jälkeen on käytännössä poissa tästä sodasta; sen nopeus on niin suuri, ettei sillä enää riitä reaktiomassa kääntymiseen, ja seuraavan kerran se nähdään jossain Saturnuksen radalla paljon myöhemmin.

Saint Eskilin ainoa keino vaikuttaa asiaan on elektroninen sodankäynti. Todetaan, että Eastwoodin kevyt pansssarointi tekee sen alttiiksi ohjuksille, ja saturaatiohyökkäys on paras mahdollisuus päästä sen läpi. Etäältä Saint Eskil koettaa häiritä vihollisen ohjustunnistusjärjestelmiä.

Mackay toteaa Colemanille, että Rio Blanca on alus, jolla Saint Sunnivalla samaan aikaan aloittanut Dachoff nykyään palvelee.

Eastwoodin ja korvettilaivueen kohtaaminen on lyhyt ja tuhoisa. Kaksi korveteista tuhotaaan, mutta Eastwood saa osuman antimateriasäiliöönsä, ja hajoaa. Kapteeni Green menehtyy, ja ainoa mitenkään toimintakykyiseksi jäänyt korvetti on Rio Blanca. Sekin on menettänyt 90% taistelukyvystään sekä puolet miehistöstään.

Taistelu ei ollut kenellekään kovin voittoisa: autonomistien kevyesti panssaroidun hävittäjämallin kyvyt paljastuivat ja se tuhoutui, mutta toisaalta Tasavalta ei saanut häirittyä kaivostoimintaa, ja kaksi korvettia sekä 50 sotilasta menetettiin. Saint Eskilillä fiilikset ovat ristiriitaiset: kersantti Boca kokee epäonnistuneensa häirinnässä, eikä Colemanin lohdutus paina kovin paljoa. Aseistuksessa ja valtauksessa suhtautuminen on etäisempi, mutta selvästi läheltä nähty korvettien kohtalo on kylmäävä muistutus kaikille siitä, että sota on hyvin vaarallista. Vaikka Saint Eskil onkin taisteluristeilijänä suuri ja kestävä alus, on vihollisella sitäkin vielä suurempia aluksia, joita se ei haluaisi kohdata suoraan.

Pääalukselle


Faiza FarajSaint Eskil saattaa Daniela Valcuijannilkuttavaa Rio Blancaa kohti komentoalusta. Matka kestää nelisen päivää. Sen aikana todetaan, että risteilijällä olisi yksi aliupseerin paikka vapaana, ja ainakin kaksi henkilöä jotka voisivat olla ylennettävissä: asejärjestelmämatruusi Faiza Faraj sekä runkoryhmän Daniela Valcuijan. Molemmilla on ansioita: Faiza on matemaattisesti hyvin lahjakas, järjestelmällinen ja organisoivaa, Valcuijan taas on erinomainen ihmisten kanssa ja kykenevä saamaan runkoryhmän nahjukset liikkeelle. Aseistus ei tarvitse lisää aliupseereita, mutta reaktorilla on edelleen miehistövajaus.

Falk juttelee Farajin kanssa, mutta tällä ei ole suurta intoa siirtyä reaktoriin, ja ennemmin haluaisi vaikka siirron muualle. Halkenhvad toteaa, ettei aio nyt päästää ketään lähtemään. Coleman puolestaan saa idean: Rio Blancan reaktori-AU on vielä elossa, ja osoitti selvästi pätevyyttä äskeisessä yhteenotossa. Hän käy Rio Blancalla, ja huolehtii siitä, että kersantti Nizerevo saa hetken lepoa. Sitten hän tarjoaa tälle pestiä Saint Eskilillä. Kersantti, joka on palvellut yhtä kauan kuin Coleman, sanoo saaneensa aivan riittävästi kevyen sarjan aluksista, ja sanoo tulevansa mieluusti Saint Eskilille. Tätä aletaan järjestellä.

Kers. NizerevoVilya DachoffRio Blanca on pieni, ahdas korvetti täynnä reikiä, ja kersantiksi ylennyt Dachoff palvelee tällä hetkellä sen XO:na; hänellä ei ole kuitenkaan aikaa jäädä juttelemaan Colemanin kanssa. Aluksen kapteenikin on asevelvollinen, aliluutnantti Wakalla, joka sanoo, että Rio Blancan runkoa on turha ehkä yrittää korjailla lennossa, mutta pari lainattavaa reaktorimatruusia olisi tarpeen niin Nizerevo saisi hetken levätä. Coleman järjestää tämän, ja lähettää myös alikersantti Norrhjelmin käväisemään Rio Blancalla ottamassa vaikutelmansa Nizerevosta.

Joka tapauksessa Valcuijan päädytään ylentämään alikersantiksi, ja Faraj jää asejärjestelmiin. Acosta alkaa omalta osaltaan olla lähemmin tekemisissä Lavezzin kanssa, ja yrittää suhtautua tähän enemmän kuin arvokkaaseen sotilaaseen ja toveriin, vähemmän kuin rikolliseen. Lavezzi tekee tämän ainakin päältäpäin helpoksi: hän ei selvästikään tahdo mitään vihanpitoa.

Falk on kirjoittanut valmiiksi yhteisen arvion siitä, mitä olisi pitänyt tehdä jotta Casa Arturon tappiolta olisi vältytty. Olennaiseksi oivallukseksi on kohonnut huomio, että vastaavanlaisissa tilanteissa doktriiniin pitäisi ehkä ottaa mukaan transhumanistien varmuuskopioiden suojaaminen - nämä voi tavallaan nähdä jopa panttivankeina. Falk toimittaa arvion Jaramillolle, siinä ajatuksessa, että sotilastiedustelun kautta se tulee sivukanavaa mukaan kuulemisprosessiin. Jaramillo ottaa arvion vastaan, mutta ei salaile sitä, että hänen mielestään tämä koko operaatio on silkkaa ajanhukkaa.

Lopulta Saint Eskil ja Rio Blanca saavuttavat laivaston komentopaikan. Siellä Ulompien kuiden laivaston pääalus Saint Genevieve laivueineen ottaa heidät vastaan.
 (image: https://posthuman.karmavector.org/images/saint_genevieve.jpg)
SAINT GENEVIEVE

Klassifikaatio: Taistelualus
Valmistaja: Al-Sharjan Shipyards / Cruz-Kristol, 2136
Miehistö: 600 henkeä (340 matruusia, 150 aliupseeria, 70 upseeria, 5 kenraalikuntaan kuuluvaa; yläpainoisuus johtuu esikunnasta)
Komento: Amiraali Pires, laivapäällikkö kommodori Weber
Massa: 80000 tonnia
Mitat: 280 m x 110 m x 50 m
Reaktori: 800 GW antimateriareaktori
∆v-totaali päämoottorilla: 800 km/s

Saint Genevieve on järkäle alukseksi: yli neljä kertaa Saint Eskilin kokoinen, 600 hengen miehistöä kuljettava taistelualus, jossa päämajaa pitää Ulompien kuiden laivaston esikunta. Se on koko Kreikkalaisten kampanjan sodanjohdon keskus. Sen liepeillä on tankkerialus Hispaniola, muutamia hävittäjiä, fregatteja ja tugeja.

Amiraali PiresKommodori BianchiHalkehvad, Qassim, Iglesias ja Acosta kutsutaan pian saapumisen jälkeen tapaamaan amiraali Piresiä. Laivaston komentaja onnittelee Rio Blancan pelastamisesta ja kiittää panoksesta Casa Arturon miehityksessä. Sen enempää hän ei juuri sano, mutta hänen diplomaattijoukkojensa kommodori Bianchi jatkaa. Hän sanoo johtavansa miehitystä tutkivaa ryhmää ja haluavansa kuulla olennaisia henkilöitä seuraavan parin päivän aikana. Kommodorin nimi on tuttu: hän on sama tyyppi, joka oli vienyt Saint Eskilille osoitetut reaktorimatruusit telakalta.

Ensimmäiseksi Bianchi ryhmineen tahtoo haastatella Halkenhvadia. Iglesiasille varataan aika 16 tunnin päähän, Acostalle 20 tunnin. Siihen saakka he ovat vapaalla.

Komentolaivueessa monet Saint Eskilin sotilaat saavat vapaavuoron, ja monet heistä suuntaavat Hispaniola-tankkerille, jossa on sotilasalueen ulkopuolinen pyörivä kehä. Täältä löytyy pieni painovoima, jossa on baari, ravintoloita ja muita mukavuuksia. Falk, Acosta ja Coleman hakeutuvat tänne nauttimaan luvallisesta humaltumisesta. Baarissa on paikalla myös kersantti Nizerevo Rio Blancalta, joka saa paljon ilmaisia juomia kertoessaan uskomatonta tarinaa siitä, miten hänen aluksensa selviytyi autonomistihävittäjän kanssa käymästään taistelusta.

Acosta juttelee paikallaoleville maihinlaskujoukkojen sotilaille. Saint Genevieven sotilaat valittavat, että he ovat nähneet aivan liian vähän toimintaa viime aikoina. Falk etsii fiksua seuraa, jonka kanssa jutella jostain aivan muusta kuin sotilasasioista. Vastikään alikersantiksi ylennetty Valcuijan päätyy tarjoamaan Colemanille juotavaa, ja kaksikolla on kemiaa heti ensi drinkistä. Melko nopeasti he vetäytyvät kapselihotelliin peuhaamaan.

Iglesias ei lähde Hispaniolalle. Hän jää Saint Eskilille hyttiinsä. Tulossa oleva kuuleminen painaa häntä, ja hän koettaa rentoutua lastenohjelmilla.

Signaali


Coleman makaa raukeana Valcuijanin vieressä, kun hänen ektoonsa tulee viesti. Lähettäjä on luutnantti Jaramillo, ja sisältö on "saavu välittömästi Saint Eskilille ja ilmoittaudu hyttiini." Coleman kiskoo itsensä liikkeelle, nappaa detox-lääkkeen ja on puolessa tunnissa aluksella. Jaramillon hytti on hyvin askeettinen, ja sen pöydällä on leppoisan näköisen miehen kuva. Tiedusteluluutnantti antaa Colemanille tehtävän: Saint Eskilin rungolle pitää viedä laajakulmainen vastaanottoantenni, joka suunnataan tiettyyn osaan taivasta. Tästä antennista vedetään kaikista muista järjestelmistä eristyksissä oleva kaapeli hänen hyttiinsä. Jos joku kysyy jotain, kysymykset kehotetaan suuntaamaan Jaramillolle - mutta oikeasti Jaramillo ei halua selittää tekosiaan, joten hän toivoo, että kukaan ei kysy mitään. Aikaa on 90 minuuttia. Toisin sanoen, homma on tehtävä nopeasti ja huomaamattomasti. Coleman kysyy, saako hän käyttää apua, ja Jaramillo vastaa, että saa, kunhan apu on ehdottoman luotettavaa.

Iglesias vie antennia Saint Eskilin rungon ulkopuolelleHenkilöistä, joihin Coleman implisiittisesti luottaa Saint Eskilillä on ainoastaan Iglesias, joten tämä värvätään mukaan. Iglesias vie lautasvastaanottimen ulkorungolle. Coleman puolestaan ottaa käyttöön elektronisen sodankäynnin kaapeliston, joka on ennestään eristetty muista järjestelmistä, ja kytkee sen vastaanottimeen. Coleman koettaa ensin tehdä koko kytkennän Saint Eskilin normaaleissa kaapelikouruissa, mutta tajuaa, että hänen haluamillaan kaapeleilla ei ole helppoa ulostuloa hyttiin, ja hänen pitäisi leikata seinään aukko plasmaleikkurilla. Niinpä hän vetää sen sijaan kaapelin suoraan tietokonekeskuksesta huoltokuiluun ja sieltä kaksi kantta ylempänä Jaramillon hyttiin.

Jaramillo ei itse ole kuitenkaan paikalla, ja ekto näyttää hänen olevan Saint Genevievellä. Sitten Falk ilmestyy paikalle. Hän oli pariakymmentä minuuttia aiemmin saanut Jaramillolta käskyn "mene Saint Eskilille, ota Colemanin rakentama kaapeli, ja kytke se hytissäni alemmasta laatikosta löytyvään laitteeseen". Laatikko paikannetaan ja avataan. Sen sisällä on kasaan pakattu humanoidirobotti - IWI:n rakentama synteettinen morfi. Datakaapeli kiinnitetään siihen.

Kymmentä minuuttia myöhemmin vastaanotin alkaa saada viestintälaserin signaalia. Androidin rinnassa olevaan huoltonäyttöön ilmestyy latauspalkki. Nähtävästi koko lataus tulee kestämään pari tuntia. Iglesias saapuu rungolta sisään, ja toteaa tilanteen olevan siinä määrin huolestuttava, että hän käy poimimassa kevytasevarastosta itselleen pistoolin. Robottikeho ei selvästikään ole mikään aseistettu taistelumalli: se on enimmäkseen muovia, ja massaltaan ehkä 50 kilogrammaa.

Vieras


Hispaniolalla Acosta kävelee puutarhassa, ja juttelee de Vooghtin kanssa. De Vooght on huolissaan Casa Arturon tapahtumien tutkinnasta, ja sanoo kuulleensa, että tutkinta saattaa olla enemmän syntipukin metsästämistä kuin mihinkään konkreettiseen oppimiseen pyrkimistä. De Vooghtia tämä huolestuttaa, mutta Acosta sanoo, että asialle ei voi mitään tehdä, joten siitä on turha kantaa huolta. Kun Acosta ei näytä asiasta olevan loputtoman hermostunut, de Vooght rauhoittuu myös.

Acosta siirtyy takaisin Saint Eskilille ehtiäkseen saada hyvän yöunen ja aamiaisen ennen kuin hänen on lähdettävä Saint Genevievelle kuultavaksi. Kaapeliviritykset jäävät häneltä huomaamatta. Sen sijaan käytävää siivoava matruusi Lopez kyllä havaitsee sen, mutta koska siinä on hänen esimiehensä Colemanin nimi, ei hän siihen sen enempää huomiota kiinnitä.

Vähitellen latauspalkki lähestyy loppuaan. Jaramilloa ei kuitenkaan näy. Häneltä tulee Falkille uusi viesti: hän sanoo, ettei pääse itse paikalle, joten hän käskee Falkia ottamaan lausunnon tulokkaalta. Falk ja Iglesias jäävät Jaramillon hyttiin. Coleman käy tietokonekeskuksessa vilkaisemassa signaalia. Sen lähteeksi paljastuu Exarchian habi, ja dataa on tullut suunnilleen tarkalleen kokonaisen egon verran.

Kun lataus saavuttaa loppunsa, androidi boottaa. Sen käynnistyminen tuo mieleen eleistä ja silmien liikkeistä unesta heräävän ihmisen. Sitten sen silmiin syttyy valo ja sen kasvoille kohoaa hämmentynyt ilme. Falk pyytää sitä tunnistautumaan. Androidi sanoo olevansa kapteeni Virella Maix, ja kysyy, missä Jaramillo on. Falk näyttää androidille Jaramillon jättämän tunnistuslauseen, ja sanoo, että Jaramillo on estynyt, ja että tilanne on delegoitu hänelle. Maix hyväksyy tämän. Hän sanoo olevansa kapteeni Commonwealth Fleet Intelligencessä - Titanin sotilastiedustelupalvelussa - ja tuovansa varoitusta kollegalleen. Lyhyesti: hän vahvistaa Jaramillon kuuleman huhun siitä, että Exarchiassa on vaarassa tapahtua koneälysingulariteetti, ja että habitaatti on ehkä viikon tai kahden päässä hard takeoffista. Maix kertoo ohjanneensa agentteja Exarchiassa ja käyneensä itse paikalla, mutta lopulta tilanne habilla alkoi käydä liian vaaralliseksi; niinpä hän lähetti kopioita itsestään muutamaan paikkaan, ja antoi paikan päälle jääneen instanssinsa regressoitua vaarattomaksi ja tietämättömäksi.

Exarchian yhteisö ajaa konemieltä, jota se kutsuu nimellä Tiphareth. Se on useiden infomorfien yhteenliittymä, jota pidetään päällä aina muutaman tunnin ajan kerrallaan, ja sitten se sammutetaan ja sen muisti pyyhitään siinä oletuksessa, että tämä estää sitä tekemästä eksponentiaalista kognitiivista hyppyä. Maix ei kuitenkaan usko keinon toimivuuteen: hänellä ei ole todisteita, mutta hän uskoo, että jos koneälyn rajoittaminen olisi noin helppoa, sitä olisi jo yritetty. Hän pitää todennäköisenä, että Tiphareth keksii jonkin keinon kiertää rajoituksiaan, ja loikkaa täyteen konemielisingulariteettiin pian.

Kapteeni Maix selvästi toivoo, että Tasavalta kävisi räjäyttämässä Exarchian taivaan tuuliin; hänen oman valtionsa joukko-osastoja ei ole riittävän lähellä ehtiäkseen puuttua asioihin. Hän tiedostaa, että hänellä ei ole mitään muuta tarjota kuin informaatiota, mutta hän jakaa sitä auliisti. Vaikka androidikeho ei olekaan kaikkein ilmeikkäin, on selvää, että Maix on epätoivoinen. Hän jakaa tarkkaa tietoa Exarchian tietotekniikasta, henkilöstöstä ja sotilaallisesta kapasiteetista.

Kapteeni Halkenhvad palaa alukselle, joten Coleman siivoaa kaapelit pois ennenkuin tämä huomaa niitä. Halkenhvadin pokerinaama on edelleen melko hyvä, mutta hän näyttää väsyneeltä. Hän menee suoraan hyttiinsä. Iglesias tajuaa, että hänen on pian aika siirtyä Saint Genevievelle, joten Falk jää haastattelemaan titanilaista tiedustelu-upseeria yksin.

Kuuleminen


Saint Genevieven esikuntakannet ovat hämmästyttävän prameita. Painovoimaa ei täälläkään toki ole, mutta käytävät ovat tilavia ja hyvin valaistuja, ja kaikki univormut ovat millilleen prässättyjä. Ylikersantti saapuu saattamaan Iglesiasin diplomatiaosastolle, jossa kommodori Bianchi ja hänen lautakuntansa tahtovat kuulla häntä.

Kuusihenkinen paneeli haastattelee Iglesiasta Casa Arturon tapahtumista ja siellä annetuista komennoista. Iglesiasilta tiedustellaan, kuka päätöksiä viime kädessä teki - päättikö hän asioita itse, vai noudattiko hän vain Halkenhvadilta saamiaan ohjeita. Totuudenmukaisesti Iglesias vastaa, että kuvernöörin tehtävä oli hänen omalla vastuullaan, eikä Halkenhvad yrittänyt sitä mikromanageroida. Iglesias on hermostuneisuudestaan huolimatta hyvin taitava esiintyjä, ja hän oivaltaa, että Bianchi tosiaan varmaan metsästää syyllistä jollekin poliittiselle taholle - Avaruusjoukkojen kannalta asia on yhdentekevä, koska onnettomuutta tuskin olisi voinut välttää, mutta jokin Tasavallan senaatin komitea saattaa tahtoa jonkun syyllisen tapahtuneen. Lisäksi hän oivaltaa, että paneeli ei tahdo häntä, koska hän on vain asevelvollinen ja aliluutnantti, ja hänen maalaamisensa syylliseksi saisi helposti Avaruusjoukot näyttämään osaamattomilta. Bianchi tahtoo Halkenhvadin, koska komentajakapteenina tämä on riittävän suuri tekijä naulattavaksi puuhun.

Kuuleminen päättyy ilman erityisiä tuloksia, mutta Bianchi sanoo haluavansa palata asiaan seuraavana päivänä. Iglesias poistuu, ja tapaa matkalla Acostan. Acosta on nukkunut hyvän yöunen, syönyt tukevan aamiaisen ja käynyt salilla, ja on valmis kohtaamaan lautakunnan. Acosta ehtii jopa arvostaa todella komeaa ylikersanttia, joka toimii hänen saattajanaan, ja flirttailee tämän kanssa. Sen jälkeen hänet viedään paneelin eteen.

Saint Eskilillä Jaramillo saapuu alukselle ja hyttiinsä. Hän tervehtii titanilaista tiedustelu-upseeria etunimeltä, ja tämä vastaa samoin. Hän kysyy yhden lauseen version tilanteesta, ja Maix sanoo, että Exarchialla on koneälysingulariteetin vaara. Jaramillo jää jatkamaan debrieffausta Falkin kanssa. Tuntien aikana on selvinnyt, että Maix on hyvin peloissaan Exarchian tapahtumien vuoksi, ja pyrkii antamaan tasavaltalaisille kaiken mahdollisen sotilastiedon habista jotta nämä voisivat tehdä asialle jotain. Coleman toteaa, että hänen virityksiään ei enää tarvita, joten hän purkaa vastaanottimen ja kaapelin. Sitten hän ottaa yhteyden Valcuijaniin ja kysyy, saako tästä aamiaisseuraa Hispaniolalla. Myöntävän vastauksen jälkeen hän ottaa sukkulan kohti tankkerialusta.

Iglesias missasi juuri edellisen Saint Eskilille lähteneen sukkulan, joten hän jää odottamaan seuraavaa. Lautakunnan edessä Acosta antaa vastauksia, kun yhtäkkiä ryhmän juniorijäsen saa viestin ja kalpenee. Hän sanoo jotain Bianchille, jonka silmät laajenevat: sitten kommodori sanoo, että istunto on tältä erää lopetettava, koska esikunta evakuoidaan.

Evakuointi


Hetkeä myöhemmin koko Saint Genevieven läpi soi evakuointihälytys. Normaalisti avaruusalus evakuoidaan vain yhdestä syystä: jos reaktoriin on tullut katastrofaalinen vika. Syntyy hyvin sotilaallinen paniikki, kun valtavat määrät korkea-arvoisia upseereita syöksyy sukkulahangaariin, ja sotilaspoliisit ohjaavat heitä aluksiinsa. Saint Genevieven maihinlaskukomppania kiitää ohitse, kohti aluksen perää ja reaktoria, aseistettuna mutta ilman panssareita.

Iglesias koettaa kyynärpäätaktikoida itsensä ensimmäiseen sukkulaan, mutta roteva sotilaspoliisi estää tämän. Bianchi ja hänen possensa tunkeutuvat alukseen, sitten lähtevät. Acosta ja Iglesias löytävät toisensa hallin kaaoksessa, ja etsivät jotain sukkulaa, johon he voisivat tunkeutua. Molemmat tietävät, että suurilla avaruusaluksilla ei millään ole riittävästi pelastautumiskapasiteettia kaikille: pukuja kyllä riittää, mutta jos antimateriareaktorissa on vikaa, tärkeintä on saada siihen paljon etäisyyttä. Virallinen siviilikohteiden turvaetäisyys on 50 000 kilometriä, mutta sotilaille riittää murto-osa siitä.

Kaikki laivueen alukset saavat ilmoituksen reaktorihälytyksestä Saint Genevievellä. Jokainen alus ja sukkula kääntää moottorinsa poispäin pääaluksesta ja kiihdyttäää. Coleman on pienessä yhteyssukkulassa Saint Eskilin ja Hispaniolan välillä; sekin kiihdyttää poispäin, mutta tuskallisen hitaasti. Saint Eskilillä Jaramillo rientää sillalle ja jättää Falkin jatkamaan Maixin haastattelua. Maix tuntuu olettavan, että kyseessä on Exarchialta peräisin oleva sabotaasi.

Sukkulahangaarissa Iglesias huomaa sotilastiedustelun ryhmän, ja hankkiutuu sen kommodorin luokse. Hän väittää itsensä ja Acostan olevan JSFI:n kapteniluutnantti Jaramillon alaisia (mikä on melko lähellä totuutta) ja heidän tietävän tämän tutkimuksista. Kommodori tekee nopean päätöksen ja määrää kaksi opistoupseeria sukkulastaan antamaan paikkansa Iglesiasille ja Acostalle. Täpötäyteen ahdettu sukkula ampaisee ulos hangaarista, ja kiihdyttää kahdella geellä pois Saint Genevieveltä.

Laivueen keskelle syntyy laajeneva pallo, kun kaikki pystyvät alukset kiihdyttävät pois päin pääaluksesta. Tasavallan doktriinin mukaan alusten etäisyys on alun alkaenkin ollut varsin suuri, joten etenkään suuret alukset eivät ole vaarassa, mutta etäisyyttä ne ottavat silti. Tiedustelusukkulaan tulee raporttia maihinlaskukomppanialta: vihollinen on jotenkin päässyt reaktoriosastoon ja koettaa oletettavasti sabotoida antimateriareaktoria. Antimateriasäilössä ei voi käyttää järeitä aseita, joten valtaus on tehtävä pistoolein ja konepistoolein. Tunkeutuja pistää vastaan. Tiedustelukommodori kysyy Iglesiasilta, mitä tämä tietää asiasta, ja Iglesias sanoo parhaan arvion olevan Exarchia. Kommodori nyökkää tälle. Hän haluaa maihinlaskukomppanialta raportin reaktorin valtaajien ulkonäöstä, mutta kuvausta ei vielä tule.

Sitten radiosta tulee huuto, että vihollinen on saanut käsiinsä rynnäkkökiväärin. Muutamaa kymmentä sekuntia myöhemmin radiolähetys katkeaa samalla kun Saint Genevieve katoaa kirkkaaseen leimahdukseen. Muutamissa minuuteissa satojen kilometrien päähämn päässeet sukkulat välttyvät tulipallolta, joihinkin osuu sirpaleita, ja annos antimateriaräjähdyksestä tulevia hiukkasia aiheuttaa kipinöintiä silmäluomien sisäpinnalla. Sekunnissa Saint Genevieve on tuhoutunut.

Järjestäytyminen


Reaktori ei räjähtänyt hallitussa tuhoutumisessa vaan antimateriasäiliön suojauksen rikkomisessa, joten kaikki antimateria ei reagoinut, ja tuloksena räjähdys oli pienempi kuin se olisi pahimmassa tapauksessa voinut olla. Se riitti silti hävittämään täysin Genevieven ja kaiken sen lähellä olleen. Kahdessatoista minuutissa alukselta oli ehtinyt evakuoitua ehkä kolmannes sen henkilöstöstä.

Amiraali Pires puhuu lyhyesti yleiskanavalla, vahvistaa Genevieven tuhon ja ilmoittaa Ulompien kuiden laivaston esikunnan siirtyvän väliaikaisesti laivueen seuraavaksi suurimmalle sota-alukselle, joka on Saint Eskil. Esikuntaa vievät sukkulat ottavat kurssin kohti alusta. Acosta kiittää Iglesiasta siitä, että tämä hankki heidät pois tuhoutuvalta pääalukselta.

Pelinjohtajan kommentteja


Nopeana kertauksena sotilasarvoista voi vilkaista vaikkapa artikkelia Avaruusjoukot.

Brutaali| peli. Olin etukäteen arvellut, että tähän lopputulokseen on noin 50% mahdollisuudet; vaikutusmahdollisuudet tähän pelaajahahmnoilla olivat pienet mutteivät olemattomat. Pidin mahdollisena skenaariona sitäkin, että joku tai jotkut ovat maihinnousuryhmän mukana kun reaktoria koetetaan vallata takaisin.

En itse lopulta ollut ihan loputtoman tyytyväinen tähän tarinaan: hahmot olivat esillä epätasaisesti ja aika paljon he joutuivat vain toteuttamaan ylempiensä käskyjä vailla suuria mahdollisuuksia tehdä itsenäisiä päätöksiä. Suuri räjähdys myös keskeytti poliittisen juonen, tosin siihen tullaan palaamaan: Bianchi on edelleen hengissä, ja hänen pitänee edelleen etsiä syntipukkia.


<-- 27: Huutolaatikot - 29: Tikari selässä -->CategoryPelit - CategoryDeepBlackMainStory - CategoryPelit2144 - CategoryDeepBlack - CategorySaintEskil
There are no comments on this page.
Perustuu Eclipse Phase -roolipelin, CC-NC-SA Posthuman Studios, 2008-. Pelijärjestelmänä GURPS.
Kampanja ja kuvitus CC-BY Dare Talvitie, 2015 - 2020 (paitsi jos muuta sanotaan):: Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki