Devil and the Deep Black Sky 27: Huutolaatikot<-- 26: Casa Arturon miehitys - 28: Laivaston esikunta -->


"Painukaa takaisin Jupiteriin, fasistit!"
- väkijoukko Casa Arturon basaarissa

 


Miehitetty Casa Arturo, syyskuu 2145


Casa Arturon kuvernöörinä toimiva Iglesias on käynnistänyt tiedusteluoperaation selvittääkseen, ketkä Casa Arturolla ovat extropialaisten sodanlietsojien taskussa. Hän on hyödyntänyt tässä de Vooghtia, joka on paikallisten kanssa kertonut totuudenmukaisen tarinan siitä, miten päätyi Tasavallan sotilaaksi ja (yhtä todenmukaisen?) kuvauksen siitä, miten paljon hän Tasavaltaa arvostaa. Joka tapauksessa tämän tuloksena saadaan joukko nimiä, joilla voisi olla yhteyksiä väkivaltaisiin kapinallisiin.

Kolmisen viikkoa Casa Arturon miehitys on sujunut rauhallisesti. Saint Eskil on saatu korjattua, sota-aluksia on tankattu ja huollettu, ja paikallisten suurin harmi tuntuu olevan ikävystyminen. Heidän ruoka- ja energiahuoltonsa toimii, vaikka Tasavalta onkin ottanut kontrolliin reaktorin, ja oikeastaan ainoat asiat joihin he eivät pysty on egocastaus ja rakettien rakentaminen. Toki tämä saattaa olla täydelliseen rajattomuuteen tottuneille anarkisteille kova pala. Miehitys on työlästä, muttei ainakaan vielä ole johtanut massiivisiin konflikteihin.

Miehityksen ulkopuolella sodassa ollaan enimmäkseen manööverivaiheessa. Casa Arturon myötä Tasavallan sota-alukset ovat saaneet hyvän tukikohdan josta käsin tankata, mutta suuria taisteluita ei ole käyty. Falk on ottanut linjan, jossa Casa Arturolla palveleville sotilaille kerrotaan hieman syvällisempää tietoa sotatilanteesta kuin Avaruusjoukkojen normaalit "sota etenee hyvin" -latteudet. Tosiasiassa sota ei etene huonosti, mutta mikään arvio ei lupaa, että se päättyisi kovin nopeasti. Kreikkalaiset on valtava alue, suuret osat siitä ovat edelleen puolueettomia, eikä Tasavalta tai Autonomistiliitto ole kumpikaan ryhtynyt mobilisoimaan suunnatonta määrää laivastostaan alueelle. Jupiterin kuilla sen sijaan on torjuttu muutamia kätkettyjä sabotaasiyrityksiä, joilla Autonomistiliitto on koettanut iskeä Tasavallan kotirintamaan.

Alikersantti Jacob Lindh on saanut selville, että sotilaat ovat koettaneet salakuljettaa asioita habista Saint Eskilille. Elokuvia ja muita memeettisiä kontaminantteja on vaikea pysäyttää, mutta kemiallis-biologisen aseen uhka huolestuttaa. Samalla kun Acosta alkaa selvitellä, kuka salakuljettaa ja mitä, Coleman järjestää vartiokeskuksen kylpyhuoneeseen analysaattorin, jolla voi huomaamatta tarkistaa viihdekemikaaleja. Normaalisti salakuljetukseen tai miehitetyiltä huumeita hankkimiseen syyllistyvät eivät varmasti tarkistuttaisi näitä sotavoimien toimittamassa laitteessa - tietenkin Tasavallan oletetaan vahtivan kaikkea, mutta tämä laite tuodaan paikalle muka epähuomiossa ja matruusi Sarah Londonin toimesta. Lisäksi asiat järjestetään siten, että Scholl saa sattumalta käsiinsä todella huonoja nappeja, jotka hän tietysti heittää huiviinsa ja tämän tuloksena on kipeä kuin koira 24 tuntia. Schollin käyttämistä tällä tavoin pidetään hitusen epäeettisenä ja ollaan epävarmoja, voidaanko näin tehdä, mutta de Vooght ei jää pohtimaan moraaliseikkoja vaan surutta myrkyttää matruusin.

Biologisten ja kemiallisten kontaminanttien vaara on edelleen olemassa, mutta vähäisempi. On myös selvää, että Saint Eskilillä Jaramillo tarkistaa kaiken alukselle saapuvan todella tarkasti, joten suurta riskiä siitä, että kapinalliset saisivat hyökättyä aluksia vastaan ei ole. Jos jotain ongelmia tulee, ne kohdistuvat lähes varmasti miehityshallintoon.

Epäiltyjä ja liittolaisia


Kiril Gorki toteuttaa lupauksensa. Hän tapaa Falkin Bonita and the Droplet -nimisessä rungon ulkopuolella sijaitsevassa terassibaarissa, jossa enimmäkseen synteettiset asiakkaat istuvat leppoisasti tyhjiössä. Kiril kertoo, että hänen tietojensa mukaan extropialaisten sissien kanssa toimii läheisessä yhteistyössä parikymppinen insinööriopiskelija nimeltä BX7H. Toimittaja on myös sitä mieltä, että extropialaiset valmistelevat jotain, ja muutaman päivän kuluttua hän odottaa jotain tapahtuvan.

Falk vie tiedot miehityshallinnolle. BX7H on Marsista kotoisin oleva synthi-/informorfioikeusaktivisti, joka ilmeisesti vaihtaa robottikehoa samalla tavoin kuin toiset paitaa ja joka voi olla hyvin vaikea löytää saati pitää. Normaali tasavaltalainen lähestymistapa "otetaan epäilty kiinni ja tuodaan kuulusteluihin" ei välttämättä alkuunkaan tässä toimisi: BX7H saattaa poistua kehostaan langattomien yhteyksien kautta jäädessään kiinni, tai hän voi olla fanaatikko josta on forkkeja muissa habin laitteistoissa.

Casa Arturon tietotekniikan lopullinen luonne käy selville kersanttien Boca ja de Vooght selvityksissä. Tosiaan kaikki tietotekniikka on hajautettua: habitaatti on aivan täynnä langattomasti juttelevia laitteita, joista useimmissa voi tarvittaessa asua infomorfi tai pari. Siinä missä tasavaltalaiset habit ovat panopticoneja joita valvotaan keskitetystä paikasta, Casa Arturolla jokainen yksittäinen laite voi olla tallennuslaite, viestittäjä, tarkkailukamera ja kuuntelija. Tämä myös tarkoittaa, että kaikki mitä asemalla tapahtuu on ainakin teoriassa laitteissa asuvien infomorfien valvonnassa. Se, huomaavatko nämä todella kaiken riippuu monista asioista: de Vooght väittää näin olevan, mutta aivan varmoja tästä ei olla.

Kuvernöörin ryhmä tulee arvioon, että kahdesta aseman tärkeimmistä infomorfeista - Sir Dennis ja Rebecca Boy - ainakin toinen on lähes varmasti kapinallisten puolella, tai vähintään indifferentti heidän toiminnalleen. Näitä on kuitenkin vielä vaikeampi tuoda kuulusteltavaksi kuin robottikehoissa asuvaa BX7H:ta.

De Vooght kertoo informorfien kuulustelumetodeista Extropialla: napataan ego kiinni Faradayn häkkiin tai järjestelmään, josta se ei pääse langattomasti pakenemaan, aktivoidaan se erityisessä kuulusteluun tarkoitetussa virtuaaliympäristössä, tuodaan sen juristi paikalle, ja aletaan kuulustella. Detaljeita hän ei tästäkään tiedä. Infomorfien kuulusteluympäristö kuulostaa hirvittävältä, tosin epäillään, että Saint Eskilillä Jaramillolla saattaa olla sellainen takataskussaan. Jaramilloa ei kuitenkaan haluta sotkea asiaan, osittain koska kuulusteluympäristön tuominen kuulostaa eettisesti epäilyttävältä, ja osittain, koska Jaramillo saattaisi innostua ottamaan koko operaation komentoonsa itse.

Päätetään BX7H:n sijasta ottaa yhteyttä Jakarta-nimiseen habin huoltovanhimpaan, jonka Kiril Gorki oli kertonut olleen extropialaisen vastarintasolun polttamisen takana. Jakarta kutsutaan käymään vartiotuvalla. Puolta tuntia myöhemmin metrin pituinen neomustekalarobotti ilmestyykin paikalle. Mustekalojen psyyken sanotaan olevan todella hämmentävä, ja ryhmä on koettanut paikantaa jonkun, joka voisi tietää niistä jotakin, mutta ainakaan Tasavallan sotilaiden parissa sellaisia ei löydy. Niinpä Jakartan kanssa on keskusteltava pelkästään olemassaolevilla keinoilla.

Jakarta puhuu hankalasti, mutta hänen jutuistaan syntyy ymmärrys, että habilla on tosiaan aktiivisesti toimiva, ilmeisesti extropialainen kapinasolu, ja sitä vastustava toinen rintama, joka pyrkii estämään mitään väkivaltaisuuksia puhkeamasta. Näiden kamppailu on tähän asti onnistunut pysymään tasavaltalaisilta käytännössä näkymättömissä. Jakarta itse on selvästi väkivaltaisuuksia estämään pyrkivän tahon puolella. Hän tuntuu tietävän suurimman osan asioista, joita sotilaat hänelle kertovat. Kun sotilaat lopulta kysyvät, voivatko he jotenkin osallistua toimiin, Jakarta pyytää heitä selvittämään, mitä tapahtui habin rimassa 19, jaoksessa 4, kaksi päivää miehityksen alkamisen jälkeen tiettynä kolmen tunnin ajanjaksona. Tämä on ilmeisesti musta aukko kaikessa aseman valvonnassa.

Salakuljettajat ja rima 19


Saint Eskilillä tilataan ulkopuolista sensoridataa rima 19:n tapahtumista Jakartan mainitsemana ajanjaksona. Ryhmä hahmottaa myös, että vaikka suurta raketinvalmistajananofabrikaattoria valvotaan tarkasti, Casa Arturolla on yli 30 pienempää nanofabrikaattoria, joilla saatetaan tulostaa mitä tahansa. Nämä päätetään auditoida. Hyvin nopeasti Falkille selviää, että nanofabrikaattorilla voi valmistaa uusia nanofabrikaattoreita, mikä tekee auditoinnista mahdottoman. Pienimmät nanofabrikaattorit ovat parhaimmillaan laukun kokoisia.

Acosta jäljittää hieman tarkemmin salakuljetusoperaatiota. Hän on selvittänyt, että ainakin huumeita kulkee Saint Eskilille, joten hän käy ratsaamassa sukkulan, ensisijaisesti huumeiden mutta toissijaisesti myös nanofabrikaattoreiden kohdalla. Ajatus siitä, että joku salakuljettaisi sellaisen Saint Eskilille on käynyt mielessä. Nanofabrikaatio on Jupiterin tasavallassa ehdottoman kiellettyä harvoja poikkeuslupia lukuunottamatta: kuorinippuja joillakin saattaa vielä olla, mutta nanofabbereita ei.

Sukkulasta ei löydy mitään kiellettyä, mutta Hwangin kehonkielestä käy selvästi ilmi, että tämä oli puhdasta tuuria ja että toisissa olosuhteissa kaikenlaista jännittävää olisi voinut löytyä. Acosta pelottelee Hwangin näyttämään hänelle kätköpaikkoja sukkulassa, ja mainitsee, että joku saattaa koettaa salakuljettaa vaikkapa nanofabrikaatiovälineistöä alukselle. Hwang on selvästi kauhuissaan ja myöntää Acostalle, että vaikkapa sukkulan huollon yhteydessä sinne voisi olla melko helppoa kätkeä pieniä esineitä. Lentäjän mielestä kukaan ei kuitenkaan Casa Arturolla ole sukkulaan mitenkään kajonnut. Acosta ottaa yhteyttä alikersantti Mastermaniin Saint Eskilillä, ja antaa tälle toimeksiannoksi selvittää, ketkä tuovat huumeita alukselle. Hänellä on oma epäilyksensä operaation johtajasta, ja hän pyrkii identifioimaan alikersantti Lavezzin lähimmät kontaktit.

Saint Eskil toimittaa melko nopeasti alustavan raportin riman 19 tapahtumista: tarkalla sensoridatan penkomisella löytyy merkkejä siitä, että tuo kohta asemaa vastaanotti viestintälaserilla jotain. Merkkejä siitä, että Casa Arturo olisi myös lähettänyt jotain ei vielä näy, mutta varmuutta ei ole. Viestintälaseri lähettäjää ei ole onnistuttu vielä paikantamaan, mutta melko iso osa sektori aurinkokunnasta pystytään jo sulkemaan pois. Ainakaan laser ei ollut tullut suoraan Extropialta. Saint Eskilin tietotekniikka- ja logistiikkaryhmä ryhtyy jäljittämään laserin alkuperää. Samalla risteilijältä tilataan joukko häirintädroneja, jotta lähetyksen toistuessa voitaisiin levittää avaruuteen viestintälasereita blokkaavia ohuita metallisuikaleita. Tämän häirinnän kesto olisi kuitenkin vain jotain tunteja, joten droneja ei laukaista vielä.

Casa Arturon ubiikin valvonnan ja infomorfien tilanne huolestuttaa. Colemanin arvio on, että sir Dennis on vaaraton ja hänen suosionsa voitaisiin ostaa päästämällä hänet takaisin reaktoriinsa. Kuitenkin Falk arvelee, että oikeasti asemalla yksikään infomorfi ei voi olla täysin viaton - että sir Dennis varmaan myöskin tietää, jos jotain epämääräistä suunnitellaan.

Häirintämahdollisuuksia


Tasavallan sotilasdoktriinissa on olemassa keinoja rauhoittaa transhumanistien habeissaan käyttämä hajautettu viestintä- ja valvontaverkko. Tämä perustuu yksinkertaisiin radiohäiritsimiin, joita sotilasterminologiassa kutsutaan huutolaatikoiksi. Nämä parin kilon painoiset laatikot sisältävät akuston ja voimakkaan lähettimen, ja aktivoituna ne lähettävät laajaspektristä häiriösignaalia, joka blokkaa käytännössä kaiken radioviestinnän useiden kymmenien metrien säteellä. Jos jokin transhumanistinen kohde tarvitsee viestintäpimentoa, normaali strategia on täyttää se huutolaatikoilla, ja kytkeä ne päälle, joko manuaalisesti tai signaalilla. Kun lepotilassa oleva huutolaatikko kuulee toisen huutolaatikon käynnistyvän lähellään, se käynnistää itse itsensäkin. Kerran käynnistetyn huutolaatikon voi sammuttaa vain manuaalisesti, ja laatikko sotkee myös tasavallan oman verkon alueella: ympäristössä jossa huutolaatikko on päällä viestitään joko lasereilla tai käsimerkeillä.

Jakarta kutsutaan uudelleen käymään, ja hänelle kerrotaan havainnoista. Mustekala haluaisi myös tietää, mistä viesti oli peräisin. Sovitaan koodi, jolla alkuperä voidaan ilmaista Casa Arturon viestintäverkon yli ilman pelkoa, että kukaan muu saisi asiaa selville. Mainitaan myös huutolaatikoista, joiden levittämistä Jakarta pitää hyvänä ajatuksena: mustekalan mielestä Casa Arturon viestintäverkossa on tekeillä jotakin hyvin huolestuttavaa. Laatikoita viedään kaikkiin Tasavallan miehityskohteisiin ja läheisiin käytäviin, mutta tämä kattaa vasta ehkä 5% Casa Arturosta. Jakarta sanoo voivansa viedä joitakin näistä paikoilleen, mutta useimmissa paikoissa niiden sijoittaminen huomataan ja tarvitaan hämäystä ja väliaikaista aukkoa tarkkailussa, jotta niitä voisi asettaa.

Seuraavaksi tärkeäksi kohteeksi valitaan urheiluhallin kaltainen tila vartioriman ja vanteen leikkauspisteessä. Acosta lähettää kersantti Astridsdottirin ja muutaman sotilaan ryhmän tyhjentämään tilan ja rikkomaan sen valvonnan jollakin verukkeella. Operaatio onnistuu ja urheiluhalliin sijoitetaan häirintälaatikoita. Astridsdottirin jälkiraportti kuitenkin kertoo, että tilanne urheiluhallilla oli vähällä käydä hyvin rumaksi: tallenteesta näkyy, kuinka etenkin synteettiset casa-arturolaiset kävivät oitis vastarintaan kun miehittäjän sotilaat vaativat hallia tyhjennettäväksi. Vastareaktio on salamannopea, ja Falkin mielestä kertoo selvästi siitä, että jotain kulissien takaista memeettistä sodankäyntiä on nyt tekeillä.

Falk uppoutuu habin viestintäverkon tilanteeseen, ja löytää sen läpi kulkevan voimakkaan miehityksen vastustamissävelen, jonka alkuperää hän ei löydä. Hän koettaa selvittää tarkemmin, ketä täällä yritetään ohjailla ja mihin, mutta AR-lasien avulla verkon käyttäminen on raskasta eikä Falkin keskittyminen tahdo riittää. Tasavallan keskittymisstimit ovat tehottomia, joten Falk käy juttelemassa Kiril Gorkin kanssa, ja pyytää tätä järjestämään hänelle Casa Arturolta jotain parempia keskittymislääkkeitä. Kiril hankkii näitä hänelle. Varovainen Falk käyttää lääkkeen - läpinäkyvän nesteen pienessä tuubissa - kemikaalianalysaattorissa, joka väittää niiden olevan hyvin vaarallisia. Kukaan habin miehittäjistä ei osaa lukea lääketieteellistä tulostetta, joten siitä kysytään lääkintäalikersantti Floresilta Saint Eskilillä. Flores sanoo välittömästi, että aine vaikuttaa todella vaaralliselta ja että sen ei saa antaa levitä mihinkään; hän haluaa näytteen tutkittavaksi alukselle.

Tohtori NimalaFalk ja Iglesias pohtivat, voiko laitteen ja Floresin arvioon luottaa: Tasavalta suhtautuu hyvin vauhkosti etenkin transhumanisteilta tuleviin lääkintäaineisiin. Iglesias on väleissä Casa Arturon psykiatrin, tohtori Nimalan kanssa, ja kaksikko käväisee morfikeskuksessa sisimmässä kuplassa saadakseen tämän arvion aineesta. Nimala vilkaisee nestettä, ja toteaa sen olevan hyvin vaarallinen psykoosia aiheuttava aine, joka luultavasti ajaa ihmisen aivokemialla varustetun käyttäjän paranoideihin ja väkivaltaisiin tekoihin tunnin sisällä nauttimisesta. Se on luultavasti geneeristä, ei DNA:n mukaan räätälöityä, ja sitä olisi varsin helppo valmistaa. Pyynnöstä tohtori Nimala valmistaa nopeasti vasta-ainetta injektoitavassa muodossa.

Epäluottamus


 (image: https://posthuman.karmavector.org/images/Kuvitus/exarchia_casa_arturo.jpg) Komentoryhmä kummastelee Kirilin lääkettä. Toimittaja on tähän saakka vaikuttanut hyvin yhteistyöhaluiselta, eikä tunnu lainkaan sopivan kuvioon, että hän olisi koettanut iskeä Falkia kemiallisella aseella. Paranoideja epäilyksiä esitetään. Tässä vaiheessa Saint Eskil saa laskelmansa päätökseen, ja sieltä tulee ilmoitus, että Casa Arturon rimaan 19 osunut viestintälaser on lähes varmasti lähtöisin Exarchialta, toiselta lähiseudun kreikkalaishabilta. Exarchia tunnetaan nimenomaan tietoliikenne- ja tietokonetekniikastaan, ja sen arvellaan ainakin tällä hetkellä olevan aatteellisesti lähellä Extropiaa. Iglesias pohtii, mitä viesti olisi voinut sisältää - voisiko se olla egocast? Periaatteessa etäisyyden, käytetyn ajan ja metodin mukaan tämä ei olisi mahdotonta: egoja harvoin lähetetään viestintälaserilla, mutta kyllä sekin on tehtävissä.

Hwang saapuu pikkusukkulalla noutamaan kemikaalin ja viemään sen Saint Eskilille, hyvin huolellisesti pakattuna ja sinetöitynä. Kuvernöörin hallintaryhmä päättää pidättää Kiril Gorkin ja kuulustella tätä. Kiril näyttää olevan kuitenkin vain yhdessä synteettisessä kehossa, joten jos hänet saadaan lähetyssuojattuun kuulustelutilaan Tasavallan vartiopisteessä, häntä voinee haastatella siinä missä ketä tahansa. Coleman kutsuu Kirilin paikalle teeskennellen (?) hieman loukkaantuneensa siitä, että hän on varmaankin ainoa miehityshallinnosta, jota toimittaja ei ole vielä halunnut haastatella. Haastattelun perässä Kiril saapuukin komentokeskukseen, jossa hänet otetaan kiinni ja hänelle luetaan syyte yrityksestä murhata Tasavallan sotilas. Kiril väittää, ettei tiedä tästä mitään, ja vaadittaessa sanoo, että hän sai keskittymislääkkeen Casa Arturon puutarhurilta.

Kuulustelun aikana komentokeskuksen viestinnässä päivystävä Vettermoln tuo Colemanille viestin, joka juuri tuli viestintälaserilla; lähettäjä on Casa Arturon ulkopinnalla ryömivä kämmenen kokoinen huoltobotti. Viestin sisältö on: "Käynnistäkää häirintälaitteet välittömästi. J." Coleman arvelee viestin olevan Jakartalta, ja on sitä mieltä, että heidän kannattaa tehdä kuten se ehdottaa. Iglesias myöntyy tähän, ja ympäri Casa Arturoa huutolaatikot aktivoidaan. Noin 15% aseman tilavuudesta on nyt vailla verkkoyhteyksiä. Samalla katkeavat komentokeskuksen yhteydet muihin miehityspisteisiin; ainoastaan viestintälaser Saint Eskiliin yhä toimii.

Kansannousu


Tasavallalla on toimintadoktriini huutolaatikkojen ollessa käynnissä: toimintapisteet pyrkivät avaamaan viestintälaseryhteydet. Kuitenkaan häirintäpeitto ei ole täydellinen: laatikoita pitäisi levittää vielä enemmän ympäri Casa Arturoa. Saint Eskililtä Halkenhvad ilmoittaa tilanteen olevan vakavassa kriisissä: habitaatin sisäiset viestintäyhteydet on katkaistava välittömästi, ja kaikki uhkaavasti käyttäytyvät asukkaat neutraloitava. Tämän voisi tulkita komentona ampua kaikkea mikä liikkuu, mutta Iglesias ei aio tulkita tätä siten. Sen sijaan hän toteaa haluavansa saada kiinni Casa Arturon de facto -päällikkö Evangeline de Campin, jotta hän saisi tältä tilanneselityksen. Koska viestintäyhteydet eivät toimi, Iglesias lähtee Acostan kanssa habin käytäviin päästäkseen pisteeseen, josta yhteys voidaan ottaa.

Muutaman kulman takaa kaksikko kohtaa humanoidirobotteja, joilla on jostain hankitut raidekiväärit. Roboteilla ei kuitenkaan ole panssaria, ja lyhyen tulitaistelun jälkeen kumpikin vastustaja on tuhottu, tosin Acostan taistelupanssari on pahasti vahingoittunut. Iglesias asettuu kärkeen. Renkaan basaarialueella liikkeellä on paljon asukkaita, joiden verkkoyhteydet ovat yhtäkkiä sammuneet. Reaktio tasavallan sotilaisiin on vihamielinen, mutta asukkailla ei näytä olevan aseita joista on vaaraa taistelupanssareille. Kuitenkin huutelua, esineiden heittelyä ja uhkailua esiintyy; Acosta ja Iglesias vastaavat näihin megafonien kautta kehotuksella poistua koteihin.

Komentokeskuksessa Coleman on saanut viestintälaserilla yhteyden Tasavallan telakalle. Ovella on kuulemma levotonta, mutta ryhmä on lukinnut itsensä sisään eikä ole kärsinyt tappiota. Viestintälaseryhteyttä yritetään avata muihinkin pisteisiin. Samalla Coleman koettaa paikantaa Jakartaa, ja edellisen raportin mukaan tämä on habin ulkorungolla. Saint Eskililtä pyydetään paikannusapua, ja risteilijä onnistuukin näkemään mustekalarobotin Casa Arturon pinnalla. Jakarta näyttää olevan tulitaistelussa kolmen muun robotin kanssa. Coleman tilaa tuki-iskun Jakartan avuksi, ja Saint Eskil polttaa torjuntalasereilla Jakartaa vastaan taistelevat robotit. Mustekala pomppii rimojen välillä ja saapuu komentokeskuksen ilmalukkoon, josta se otetaan sisään.

Jakarta sanoo, että Casa Arturon koko tietojärjestelmän on vallannut vihamielinen entiteetti, jolla on suoraa vaikutuskykyä myös monien aseman synteettisten henkilöiden mieliin. Koko Casa Arturon verkko pitää kolkata mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti. Saint Eskil on jo lähettänyt sukkulalla vahvistuksia habiin. Komentokeskuksen sotilaat mobilisoidaan viemään lisää huutolaatikoita, sekä välittämään Iglesiasille ja Acostalle Jakartan tuomat tiedot, mutta kestää tunteja saada laatikot kokonaan paikalleen. Nopeampi tapa kolkata suuri osa (vaikkakaan ei kaikkia) viestintälaitteita on yksinkertaisesti sammuttaa habin reaktori.

Iglesias ja Acosta saavat viestintäyhteyden Evangeline de Campiin. de Camp vaatii heiltä selitystä siitä, miksi Tasavallan sotilaat ovat panneet toimeen verilöylyn habitaatin rengasosassa. Iglesias sanoo, ettei tiedä tästä mitään ja aikoo puuttua asiaan, mutta tällä hetkellä casa-arturolaisten on oltava aloillaan ja luovuttava hyökkäyksistä miehittäjiä vastaan tai asiat muuttuvat todella rumiksi. de Camp sanoo tekevänsä mitä voi. Iglesias lupaa vilkaista rengasosan tilannetta, mutta Acosta tarvitsee uuden panssarin ennen tätä.

Saint Eskilin kautta Coleman saa viestintälaserilla yhteyden reaktoriin. Päivystävä alikersantti Norrhjelm on hetken epäuskoinen komennosta sammuttaa fuusioreaktori, mutta se on nopein ja varmin tapa estää laitteiston virransaanti. Niinpä reaktori ajetaan pikavauhtia alas. Kautta Casa Arturon päävirran tulo lakkaa, vara-akustot aktivoituvat ja kaikki energia suunnataan elämää ylläpitäviin järjestelmiin sekä ehdottomiin välttämättömyyksiin. Valot hätävaloja lukuunottamatta sammuvat, ja yhtäkkiä habitaatin hajautettuun tietoverkkoon pesiytynyt hyökkääjä huomaa kaistanleveytensä ja vaikutusvaltansa pudonneen vain murto-osaan siitä, mitä se oli aiemmin.


Pimeässä


Basaarissa valot sammuvat. Acosta ja Iglesias tajuavat reaktorin pysähtyneen, ja he lähtevät takaisin komentokeskuksen suuntaan. Basaarissa olleista ihmisistä useimmat vetäytyvät pois. Heidän älylaitteensa viestivät vielä toistensa kanssa, mutta habin keskusverkon tuen puuttuessa kaista on todella rajoitettu.

Matka takaisin sujuu lähes pimeiden ja autioiden käytävien halki. Huutolaatikoiden omat voimalähteet toimivat yhtä, joten viestintäyhteydet ovat nurin. Eräässä sopivan sotkuisessa käytävän osassa Acosta tajuaa, että käytävän seinä onkin tonnin painoinen teollisuusmecha, joka on paikallaan ja liikahtaa kun Iglesias kiitää mikropainovoimassa sen ohi. Acosta tuo oitis raidekiväärinsä valmiuteen ja ampuu valtavaa daitya-luokan mechaa keskivartalon niveliin. Luodit pirstovat alavartalon voimansiirron, mutta yläkroppa toimii yhä. Daitya tarttuu kiinni Iglesiasin asekädestä, ja pyöräyttää tämän ympäri. Acostan hallittu sarja raapaisee Iglesiasin panssaria, muttei läpäise sitä. Äkillisen hyökkäyksen yllättämänä Iglesias ei voi käyttää pääasettaan, ja pistooli lipeää hänen otteestaan kun hän yrittää vaihtaa siihen. Daitya lyö Iglesiasia kypärään ja on vähällä aiheuttaa aliluutnantille aivotärähdyksen.

Sitten Acosta on ponkaissut daityan viereen, painaa kiväärinsä sen kaulaa vasten, ja vetää liipasimesta. Daityan pään alaosa räjähtää ja sen ote Iglesiasista irtoaa. Molempien sotilaiden panssarit ovat pahoin vahingoittuneita, ja he lähtevät vauhdilla komentokeskusta kohti. Matkalla he törmäävät valtausmatruusi Vegaan, joka on viemässä laatikoita paikalleen ja aikoo kiertää aseman ulkopuolen kautta seuraavaan kohteeseensa. Vega saattaa heidät komentokeskukseen, mutta enempiä hyökkäyksiä ei tule.

Komentokeskuksessa todetaan, että kaikkien Tasavallan sotilaiden sijainnit ovat tiedossa, eikä kukaan ole käynyt renkaalla. Samalla kun sotilaat ja Jakartan mobilisoima Casa Arturon huoltohenkilökunta levittää huutolaatikoita saadaan viestintälasereilla yhteys myös Evangeline de Campiin. De Camp ei ole itse puhunut mistään verilöylystä: joku tarkalleen häneltä kuulostava on imitoinut häntä viestikanavilla. Hän sanoo yrittävänsä parhaansa mukaan rauhoittaa tilannetta.

Ratkaisu


Seuraavan parin tunnin aikana Casa Arturon viestintäyhteydet vähitellen kolkataan. Sotilaat käyvät tulitaisteluita, ja muutamat vahignoittuvat, mutta vihollisilla ei ole kovin järeää aseistusta. Neljässä tunnissa Casa Arturo on kauttaaltaan hiljainen, sen tietotekniikka on lamautettu ja kapina on kukistettu. Analyysi viittaa siihen, että Exarchialta toimitettu lähetys on ollut massiivinen tietokonevirus - kenties suunnilleen aseeksi muunnettu infomorfi - joka on parissa viikossa asemalla olleiden myötämielisten elementtien tuella vallannut koko Casa Arturon verkon. Se on myös saanut etäpesäkkeitä asetettua useiden tietojärjestelmien kanssa tiiviisti vaikuttaneiden info- ja synthmorfien mieliin. Ilmeisesti Kiril oli viruksen vaikutusvallan alaisena toimittanut Falkille paranoiaa aiheuttavaa huumetta.

Tasavallan sotilaiden kannalta pahin tilanne oli Casa Arturon morfikeskuksessa, jonne hyökkäsi joukko synteettisiä kapinallisia. Morfikeskuksessa päivystäneet Abelló ja de Vooght ovat molemmat haavoittuneita mutta elossa; casa-arturolaisia sen sijaan menehtyi yhteenotossa.

Kun tilanne on rauhoittunut, komentajakapteeni Halkenhvad kutsuu kuvernöörin lähiryhmineen Saint Eskilille antamaan tilanneselonteon. Hän keskeyttää pidemmät puolustelut ja sanoo tilanteen olevan edelleen käynnissä - hän tahtoo ainoastaan tietää, mikä on aiheuttanut tilanteen ja mitä sille on tehty. Selvästi komentajakapteeni on hyvin kireänä ja katsoo asioiden olevan vielä ratkeamatta, mutta toisaalta hän ei myöskään tunnu tahtovan eskaloida asioita Casa Arturolla pahemmin.

Luutnantti Jaramillo lisää selontekoon ylimääräisen maininnan, joka ei saa lähteä huoneesta: epäluotettavan tiedustelutieon mukaan Exarchian hallitsematon tietotekninen tutkimus on luonut koneälysiemenen, joka on vaarassa tehdä hard takeoffin täyteen TITAN-luokan koneälysingulariteettiin lyhyen ajan kuluessa. Jaramillo sanoo, että jos tämä pitää paikkansa, se on pysäytettävä hinnalla millä hyvänsä, vaikka sitten ydinpommittamalla Exarchia olemattomiin. Kukaan ei tiedä, miten tähän pitäisi suhtautua.

Halkenhvad kysyy, tahtooko Iglesias pois kuvernöörin tehtävästä, mutta tämä sanoo mieluiten vielä jatkavansa. Komentajakapteeni hyväksyy tämän. Iglesias saa hieman lääkintää. Tällä aikaa Acosta on korkea-arvoisimpana komentajana Casa Arturolla. Evangeline de Camp pyytää Tasavallan sotilaiden apua: satoja casa-arturolaisia synthmorfeja on viruksen saastuttamia, ja ne pitää sammuttaa kunnes ne saadaan puhdistettua (sikäli kun tämä edes onnistuu). Kaikki eivät ole kuitenkaan menossa sammutukseen vapaaehtoisesti, joten sotilaiden apua tarvitaan. Acosta hyväksyy tämän.

Mediatappio


Casa Arturon kansannousu päätyy autononmistiliiton uutisiin Tasavallan toimeenpanemana verilöylynä. Samaan aikaan kuin tilanne habissa alkoi, selviää että jotkut, oletettavasti extropialaiset uutislähteet tarttuivat tarinaan, ja esittivät sen kaikkialla Jupiterin juntan toimeenpanemana puhdistuksena, jossa habitaatin synthmorfit eristettiin ja sammutettiin. Totuutta ja valhetta sekoittava mediamyllytys näyttää todella pahalta autonomistien tiedotusvälineissä. Pyrkimus pitää Casa Arturon miehitys jonkinlaisena PR-voittona epäonnistuu, ja etenkin kuvernööri Iglesias maalataan mediassa hirviöksi. Tasavallan sisäisessä mediassa asiaa tuskin edes mainitaan.

Kaikesta huolimatta Iglesias pyrkii jatkamaan kuvernöörin tehtävässä. Casa Arturolla on enää kuutisensataa asukasta, valtaosaltaan biologisia. Kiril Gorki sammutetaan siinä missä muutkin saastuneet. Jakarta ei ole viruksen saastuttama - mustekalan psykologialla hän ei juurikaan vietä aikaansa sosiaalisessa mediassa ja on pitänyt itsensä siinä määrin erossa verkosta, ettei virus saanut hänestä otetta. Vaikka Evangeline de Camp pitääkin yllä hyvät välit Iglesiasiin, myös Casa Arturon sisällä tapahtunut pannaan Tasavallan miehityksen piikkiin. Tapahtuneen tuhoisaa vaikutusta lisää, että morfikeskukseen hyökänneet kapinalliset olivat tuhonneet paikalliset varmuuskopiot, mikä tekee mahdottomaksi palauttaa viruksen saastuttamia egoja muutaman päivän takaisiin puhtaisiin versioihin itsensä. Epäilemättä heistä on olemassa myös kuukausien ikäiset offsite-backupit, mutta näin pitkä tauko muistuttaa jo kuolemaa monelle.

Mieliala hallintoryhmässä on hyvin matalalla, ja etenkin Iglesias on aivan palasina. Alikersantti Masterman kertoo Acostalle löytäneensä Saint Eskilillä olleen oletettavasti Lavezzin huumekätkön, ja takavarikoineensa huumeet. Hän osaa antaa Lavezzin luultavimpien yhteistyökumppanien nimet (de Arcio, Texidor, Shepard, Hwang), ja eristää nämä samoista palvelusvuoroista. Sitten hän käy itse Lavezzin kanssa keskustelun, jossa hän tekee selväksi, että Lavezzin rikosbisnekset ovat nyt ohi: mies on nyt Tasavallan sotavoimissa, ja hänen toimintansa tulee olla sen mukaista. Lavezzin kasvoilla näkyy hermostuneisuuden pilkahdus, eivätkä hänen sanansa siitä, että hän korkeintaan tarjoaa välttämättömän outletin turhautumiselle saa mitään vastakaikua.

Coleman koettaa hieman korjata Iglesiasta, mutta parhaan liittolaisen kuvernööri saa itse asiassa Casa Arturon psykiatri Nimalasta. Nimala sanoo, että vaikka asiaa onkin vaikea hyväksyä, Casa Arturon niinsanottu liittolainen oli se, joka heidät yritti tuhota, ja tällaisessa tilanteessa Nimala näkee Tasavallan sotilaat enemmän ystävinään kuin vihollisinaan. Hän tarjoaa psykiatrista ja psykologista osaamistaan Iglesiasin käyttöön.


Pelinjohtajan kommentteja


Todella nopeasti kasattu peli, joka kuitenkin toimi yllättävän hyvin. Detaljipuoli oli köykäistä - huomioni oli liikaa keskittynyt siihen, mitä tapahtui korkeammalla tasolla ja miten Casa Arturon tietojärjestelmät joutuivat vihamielisen tahon valtaan, enkä ollut miettinyt alkuunkaan tarpeeksi, miten tämä ilmenee fyysisten uhkien tasolla. Lisäksi lopun eestaas sahailu kun tajusin asioiden implikaatioita ärsytti. Tällaista tämä joskus on.

Mutta kuitenkin, varsin hyvää settiä! Pidin erityisesti siitä, miten pelaajahahmojen alkuvaiheessa tekemät valmistelut (kemikaalianalysaattori ja huutolaatikot) muodostuivat kriittisiksi osiksi skenaarion loppuvaiheessa. Itselleni kokonaisuus oli myös looginen ja se näyttää jälkeenpäin selitettynä ihan hyvin maailmaan sopivalta.

Casa Arturon miehitys jatkuu, mutta Saint Eskil saa toisen komennuksen: ensi pelissä emme enää ole tällä habilla.<-- 26: Casa Arturon miehitys - 28: Laivaston esikunta -->CategoryPelit - CategoryDeepBlackMainStory - CategoryPelit2144 - CategoryDeepBlack
There are no comments on this page.
Perustuu Eclipse Phase -roolipelin, CC-NC-SA Posthuman Studios, 2008-. Pelijärjestelmänä GURPS.
Kampanja ja kuvitus CC-BY Dare Talvitie, 2015 - 2020 (paitsi jos muuta sanotaan):: Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki