Devil and the Deep Black Sky 25: Seitsemän sekuntia kauhua<-- 24: Saint Eskil - 26: Casa Arturon miehitys -->


"Sopiiko, että juodaan eikä puhuta?"
- Falk

 


Saint Eskil, matkalla Kreikkalaisille, elokuun alku, 2145


(Lisätietoa: Konflikti Kreikkalaisilla)


Saint Eskililtä kestää neljä vuorokautta matkustaa kohtaamispisteestä Jupiterin kreikkalaisille. Tänä aikana totutellaan uuteen alukseen ja sen kykyihin. Komentajakapteeni Halkenhvad pitää päällystölleen joka aamu käskynjaon, joka on epäformaali 10-30 minuutin tilaisuus komennon kokoushuoneessa. Tarjolla on teetä ja tuoreita hedelmiä, ja kapteeni tekee selväksi, että hän haluaa kuulla tässä tilaisuudessa johtoryhmänsä jäseniltä aloitteita ja mielipiteitä.

Alus on selvästi matkustamassa rintamaa kohti, ja sen käskyt ovat liittyä 30. partiolaivueeseen, mutta kaikki olettavat, että nämä käskyt tulevat vielä muuttumaan. Strategisia karttoja katsomalla koetetaan ennakoida, minne alus saatettaisiin lähettää, koska tuskin sitä jätetään laivueen kanssa suojaamaan Tasavallan habia.

Saint Eskilin miehistö on nyt lähes täysilukuinen. Rintaman lähestyminen huolestuttaa joitakin miehistön jäseniä. Valtausjoukkue on innokas matsaamaan, mutta muualla on vähän synkempi kuva asioista. Uusia matruuseja silmäillään. Falkin ryhmään on päätynyt suoraan alokasajalta Paraison-niminen ampuja, sekä aiemmin propagandajoukoissa palvellut Saldamando, joka heitettiin takaisin varsinaiseen palvelukseen alkoholin, huumeiden ja seksipuuhien vuoksi. Acostan valtausryhmässä on vain yksi uusi kasvo, Vega-niminen vähäpuheinen tarkka-ampuja, joka palveli aluksella, joka ensimmäisenä Kreikkalaisilla joutui yhteeenottoon autonomistien kanssa. Ruoriryhmään on tullut vapaaehtoisena kansalaisuuden jo saanut matruusi nimeltä Isambero. Reaktoriryhmästä puuttuu kaksi henkeä.

Upseerikerhon tiloissa navigaatioluutnantti Vandergraf osoittaa melkoisia juopon taipumuksia, mutta pysyy tämän ulkopuolella ilmeisen särmänä. Jopa varusmiesupseerit Valchak ja Iglesias ovat silminnähden hermona. He päätyvät juomaan kapteenin kaapista varastettua viskiä varusmiesupseerien hyttien yhteistilassa. Valchak tunnustaa olevansa peloissaan ja epävarma upseerin tehtävässä, ja olevansa kateellinen Iglesiasin itsevarmuudelle. Hän myös kertoo huonoista perheoloistaan ja bipolaarisesta äidistään, ja perusturvallisuuden puutteestaan, ja valittaa ettei hänellä ole ihmissuhdetta.

Juopottelu pysyy salassa ylemmiltä, tosin Guanchana sanoo, että jos nyt tulisi hälytys tai harjoitus, molemmat olisivat vaikeuksissa. Coleman päätyy liittymään seuraan, ja ajautuu vänkäämään Valchakin kanssa asioista. Vänkäystä seuraavana päivänä Acosta ja Iglesias juttelevat, ja Acosta on sitä mieltä, että jos Valchak ei ihmissuhdetta heti voikaan hankkia, kunnon pano saattaisi yhtä lailla auttaa häntä relaamaan. Sekä Iglesiasta että Colemania ehdotetaan tehtävään, mutta kumpikaan ei tartu toimeen.

Pelastustehtävä


Neljän päivän kuluttua Halkenhvad saa viimein käskyt. Kaksi tasavallan sota-alusta, fregatti Hattiesburg ja korvetti Iligan ovat joutuneet autonomistiliiton hävittäjien tähtäimeen. Alukset ovat kurssilla, joka vie ne taisteluun hävittäjien kanssa 30 tunnin kuluttua, ja Saint Eskilin on määrä mennä auttamaan näitä. Ilman sen tukea Tasavallan alukset ovat pahasti alakynnessä.

Johtoryhmä punnitsee ensin taisteluun liittymisen ja 12 tuntia myöhemmin toteutettavan kostotehtävän välillä, mutta päätyy sitten kiihdyttämään niin, että Saint Eskil on mukana kun Hattiesburg ja Iligan kohtaavat viholliset. Tällä tavoin se menettää itse huomattavasti deltaveetä eikä sillä ole taistelun jälkeen jäljellä kuin minimimäärä jolla päästä seuraavalle tankkauspisteelle, mutta toisaalta sen mukanaolo luultavasti merkitsee fregatin ja korvetin miehistölle mahdollisuutta jäädä henkiin. Tälläkin tavoin taistelusta on tulossa huolestuttavan tasaväkinen.

Seuraavaksi katsotaan tarkemmin autonomistien aluksia. Hävittäjät ovat nimeltään House of Freud ja Lepton Cocktail. Nämä ovat kotoisin 15 000 hengen autonomistikaivoshabista nimeltä Savage Land. Alusten asekapasiteetteja katsotaan: raidetykki, ohjuksia, lasereita, elektronisen sodankäynnin järjestelmiä, mahdollisesti hieman antimateriaa. Kapteeni määrää johtoryhmänsä jatkamaan asioiden kartoitusta, ja kokoontumaan uudelleen seuraavaan strategiamietintöön kuuden tunnin kuluttua.

Falkille selivää, että alukset ovat retrofitattuja kaivosaluksia, ja hän tiedustelee Colemanilta sekä Acostalta tämän vaikutusta asioihin. Coleman arvelee, että transhumanisteilla kaivosalusten retrofittaus on luultavasti paljon perusteellisempi toimenpide kuin Tasavallassa, mutta että alusten elektronisissa puolustuksissa saattaa olla heikko kohta. Retrofittauksen on tehnyt Starware-yhtiö, ja se on maksanut melkoisesti. Acostan veikkaus on, että 15 000 hengen habitaatilla ei voi olla kauheaa määrää hävittäjiksi kelpaavia kaivosaluksia, ja että näiden muuttaminen sota-aluksiksi kielii jonkinlaisesta epätoivosta. Alueen kartoista selviää, että Savage Land luultavasti näkee konfliktin Tasavallan kanssa eksistentiaalisena kriisinä: sen lähellä on habeja, joiden ihmisväestöä Tasavalta oletettavasti tahtoo suojella autonomisteilta. Nämä arviot tuodaan seuraavaan päällystökokoukseen.

Muualla on selvinnyt, että hävittäjillä on jäljellä enemmän deltaveetä kuin Saint Eskilillä, joten taistelussa niillä on kyky väistellä paremmin. Arvellaan, että Savage Landilla ei ole varaa menettää kahta alustaan, joten taistelun voi ehkä välttää näyttämällä vaaralliselta.

Psykologista sodankäyntiä


Tässä vaiheessa Coleman saa viestin kersantti Bocalta tietotekniikassa: aluksen sisäisiin viestintäjärjestelmiin (käytännössä sotilaiden ektojen lähiverkkoon) yritetään murtautua. Murto ohjataan feikkiverkkoon, ja siellä katsotaan kuvaa paholaismaisesta siluetista, joka kertoo, että Saint Eskiliä odottaa varma tuho. Vaikka viesti sinänsä ei ole supersofistikoitunut, olisi ollut moraalille haitallista jos se olisi yhtäkkiä ilmestynyt sotilaiden viestintälaitteisiin.

Viestin lähetti House of Freud. Coleman määrää tietotekniikkaryhmänsä valmistelemaan vastaiskua. Arvellaan, että psykologinen vastahyökkäys voisi murtaa vihollisen vastarinnan - Tasavallan kun ei pitäisi omistaa suuria elektronisen sodankäynnin kapasiteetteja. Tällä hetkellä autonomistit olettavat, että taisteluristeilijä on vain vanha Avadaci-luokan alus, ja kenties he laskevat, että he voivat jotenkin nujertaa sen.

Iglesias kirjoittaa uhkausviestin, jonka kapteeni lähettää vihollisille aivan normaaleja viestintäkanavia myöten - vaatimuksen kääntyä nykyiseltä kurssiltaan ja vetäytyä. Tämä ei saa vastakaikua. Kun Colemanin elektronisen sodankäynnin järjestelmä on valmis, hän pyytää kapteenilta laukaisulupaa. Kapteeni kerää vielä johtoryhmänsä, ja kysyy näiden näkemyksiä: onko arvokkaampaa lähettää viholliselle uhkaus ja koettaa saada se luopumaan, vaiko säästää Saint Eskilin elektronisen sodankäynnin kyvyt yllätykseksi oikeaan taisteluun?

Iglesias arvelee, että uhkauksen pitäisi tehota, koskapa Savage Land ei tahdo menettää aluksiaan. Jaramillo on eri mieltä. Hän sanoo, ettei usko Savage Landin maksaneen alusten uusintaa itse, ja epäilee, että kuka laskun maksoikin on se taho, joka todellisuudessa riskiarvion tekee - eikä tämä välttämättä näe pienen habin etua omanaan. Laskun maksajalle on kaksi mahdollisuutta: joko Titanin kansanyhteisö tai Extropia. Jälkimmäinen haluaisi varmasti ajatella enemmän omaa kuin omistajahabin etua. Titanin suhteen asiat saattaisivat olla toisin: Titan on ainakin nimellisesti itsemääräämisen ja demokratian kannalla, ja sen pitäisi varmaankin jättää tällaiset asiat klienttiensä päätettäväksi.

Tiedustelua


Todetaan, että on olennaista pyrkiä selvittämään, kuka on rahoittanut Savage Landin sota-alukset. Kapteeni määrää tunnin tauon, jonka aikana tieto kaivetaan esiin JSFI:n datasta. Nähtävästi Starwaren laskun on maksanut Extropia. De Vooght kutsutaan sillalle asiantuntijaksi, ja hänen avullaan arvioidaan kokonaistilanne. Luultavasti Extropia viis veisaa Savage Landin toiveista, ja sen omien strategisten tavoitteiden mukaista olisi lyödä Tasavallan aluksia. Niinpä elektroninen hyökkäys etukäteen antaisi sille vain tilaisuuden valmistautua. Pidetään todennäköisenä, etteivät alukset aio perääntyä, mutta joka tapauksessa niille lähetetään vielä yksi perääntymisvaatimus, jossa livautetaan mukaan ilmoitus, että Saint Eskil tietää vihollisen toimivan nimenomaan Extropian etujen mukaisesti. Toiveena on, että koko miehistö ei ehkä ole tätä mieltä (vaikka pidetään mahdollisena, että Extropia valvoo sijoitustaan vaikka aivoimplanteilla jos on pakko). Samalla lähetetään varsin kömpelöä elektronista sodankäyntiyritystä alusten suuntaan.

Alkaa kuitenkin näyttää siltä, että taistelua ei voi välttää. Nyt kun tiedetään vihollisen varustelu ja voidaan olettaa niiden toimia extropialaisen doktriinin mukaan, on mahdollista tehdä tarkkaa strategiaa. Seuraavat kymmenen tuntia alus valmistautuu yhteenottoon.

Saint Eskilin elektroninen sodankäynti päätetään suunnata House of Freudin sokaisemiseen, mutta hieman jätetään suojaamaan autonomisia asejärjestelmiä. Tällä tavoin voidaan käyttää ohjautuvia ohjuksia ilman suurta pelkoa, että Autonomistit ottavat niitä kontrolliinsa. Muutama antimateriakärki valmistellaan, Acosta ottaa ryhmänsä valmiiksi torjumaan valtausdroneja, ja silta koordinoi asioita kahden pelastettavan tasavaltalaisaluksen kanssa. Saint Eskil päätyy hyökkäysmuodostelman kärkeen ja eniten esille: se on aluksista kuitenkin selvästi kestävin. Kapteeni Halkenhvad varmaankin mielellään keksisi alukselleen jonkin muun sijainnin, mutta ei ole mitään reilua keinoa pitää kevyitä korvettia tai fregattia taisteluristeilijän eteen.

Odotus on hermojaraastava, ja aterian yhteydessä jaetaan rauhoittavia nappeja niitä tarvitseville. Muutamaa tuntia ennen kohtaamista Ayez pitää taistelua edeltävän messun, jossa hän korostaa, että vaikka sota on karmivaa, se on myös tässä tilanteessa moraalinen velvollisuus: Saint Eskil tekee oikeamielistä työtä pelastaessaan kahta muuta alusta tuholta.

Yhteentörmäys


Elektroninen sodankäynti jatkuu. Kun alukset alkavat lähestyä toisiaan, autonomiset asejärjestelmät laukaistaan, ja Saint Eskil pumpataan tyhjiöön. Itse taistelu tapahtuu salamannopeasti: alukset ohittavat toisensa valtavalla nopeudella, ja niiden yhteenotto kestää vain seitsemän sekuntia. Saint Eskilin runkoon tulee osumia ja vauriosignaaleista ilmoitetaan. Rahtikannella oleva Acosta näkee, kuinka ruuma ottaa osuman mikro-ohjuksesta ja sen kylkeen tulee ammottava aukko. Pinnalle pudonneet valtausrobotit ampuvat läheiset puolustuskanuunat ja tunkeutuvat aukosta sisään. Valtausryhmä kohtaa ne panssareissa ja aseissa.

Parissakymmenessä minuutissa hyökkäys on kokonaan torjuttu. Kaikki kolme Tasavallan alusta ovat vielä toimintakykyisiä. Kaikki niistä ovat vahingoittuneet: Saint Eskilin lastista on tuhoutunut ehkä neljännes, ja sen tietojärjestelmät ovat ottaneet osumaa. Iligan-korvetin erään kyljen raketit ovat tuhoutuneet, eikä se pysty kääntymään ennenkuin ne korjataan. Fregatilla neljä sotilasta on menehtynyt ja kuusi muuta haavoittunut. Saint Eskilillä kaksi runkoryhmän jäsentä (Jansen ja Balderas) ovat haavoittuneet ja tajuttomia, mutta heidät saadaan lääkintään ajoissa.

Vihollisella asiat ovat huonommin: yksi Saint Eskilin antimateriaohjuksista löysi maalitaulunsa, ja House of Freud on hävinnyt atomeiksi. Lepton Cocktail jatkaa matkaansa vain lievästi vahingoittuneena. Alukset erkanevat toisistaan. Taistelu on ohitse.

Korjaustyötä


Seuraavat kahdeksan tuntia laivue tekee hätäkorjauksia. Jahka korjaukset on saatu hyvälle mallille, Coleman käväisee kappelissa hiljentymässä ja rauhoittumassa. Kun raketit, runko ja järjestelmät saadaan toimimaan ja haavoittuneet stabiloitua, kolmikko alkaa jarruttaa ja kääntää kurssiaan. Uusi kohde on piiritettynä ollut läheinen pieni anarkistihabi nimeltä Casa Arturo, joka on tämän taistelun jälkeen antautunut Tasavallalle. Se saavutetaan 24 tunnissa, ja se on määrä miehittää.

Kapteeni ottaa johtoryhmältään raportit, ja juhlistaa voittoa tarjoamalla kaikille sormen verran hyvää viskiä. Sen jälkeen alus siirtyy normaalimpaan päiväjärjestykseen. Useimmille se tarkoittaa edes muutaman tunnin torkkuja. Miehistö on huojentunutta, ja reagoi lauenneeseen jännitykseen kukin omalla tavallaan: Coleman tarjoaa juomia aliupseereilleen, Acosta ja Guanchana hakkaavat nyrkkeilysäkkiä ja toisiaan salilla.

Miehistö juhlii onnistumistaan miehistökannella. Iglesias arvelee rentoutumista tarvittavan ylempänäkin, ja pyytää XO Qassimilta luvan lainata upseerikerhoa aliupseerien virkistyskäyttöön. Tähän suostutaan. Falk, joka on juuri vetäytynyt upseerikerholle juomaan, tajuaa että hänen rauhaansa tulee rikkomaan lauma ihmisiä, jotka aikovat pistää pystyyn tanssibileet. Coleman juo hetken Falkin kanssa (ja myös Valchak koettaa liittyä seuraan, mutta Iglesias hämää tämän pois), mutta nyt kun paikalla on aliupseerejakin, ei upseerikerholla sovi enää nauttia alkoholia. Niinpä Iglesiasin kehottamana kaksikko poistuu Falkin hyttiin juomaan. Juominen tapahtuu skandinaavisessa hiljaisuudessa: jossain vaiheessa Coleman kysyy House of Freudin miehistön kokoa, ja Falk vastaa sen olleen 20.

Upseerikerholla tanssitaan vimmaisesti, ja alkoholin hoitavat parilla aliupseerilla olevat taskumatit. Etenkin Acosta ja de Vooght kunnostautuvat tanssilattialla. Valchak ja Iglesias selviävät järkytyksistään melko nopeasti, ja päätyvät juttelemaan muista asioista. Aliupseereista vain päivystävä Masterman on poissa bileistä, tosin Jacob Lindh saa jossain vaiheessa ektoonsa viestin Sarah Londonilta, ja häipyy.

Lavezzi katselee Acostan ja de Vooghtin kukkoilevaa tanssimenoa, ja järjestää (hieman etiketin vastaisesti) Mackayn myös paikalle partnerikseen. Acosta paheksuu tätä hieman, muttei koeta heittää Mackayta ulos. de Vooghtin mielestä Mackay ja Lavezzi ovat todella dysfunktionaalinen pari. Holst on aika villillä päällä ja koettaa hakea kontaktia vähän kaikkiin naisiin bileissä; kun hän näyttää olevan päätymässä suutelemaan asealikersantti Murphya, Acosta blokkaa tämän ja muistuttaa Holstia sotilaallisesta käytöksestä. Holst sanoo, ettei häntä ole oikeastaan kiinnostanut enää muutamaan kuukauteen, ja että tämän typerän sodan vuoksi hän ei luultavasti pääse enää edes iltavapaalle ennen kuin hänen palveluksensa viiden kuukauden kuluttua päättyy. Holstin bilefiilis kuolee ja hän lähtee muualle.

Falkin ja Colemanin juomista ilmestyy häiritsemään Valchak, joka koettaa houkutella heitä takaisin bilettämään. Tämä ei onnistu, ja tilanne uhkaa äityä oikeaksi sosiaalikatastrofiksi, ennenkuin Iglesias ilmestyy paikalle pelastamaan sen ja viemään Valchakin pois. Tämän jälkeen Coleman arvelee, että Valchak on iskenyt silmänsä Falkiin. Iglesias ilmestyy myös hyttiin päivittelemään samoja asioita.

Acosta tanssii de Vooghtin, Lavezzin ja monien muiden kanssa. Hänellä on selvää kemiaa parin ihmisen kanssa - tuore huoltokersantti Apanacatl, lääkintä-au Flores sekä Lavezzi saattaisivat kaikki toisissa oloissa olla hänelle potentiaalisia yhden illan juttuja. Toki Lavezzin kanssa Acostan kuvio on muutenkin jo hyvin monimutkainen. (Vientiä olisi myös alik. Webican kanssa, mutta tämä ei naisena Acostaa kiinnosta.)

Pahemmat sosiaalikatastrofit vältetään, ja bileet loppuvat säädylliseen aikaan.

Casa Arturon suuntaan


Seuraavassa kapteenin selonteossa käydään läpi Casa Arturon tilannetta. Pieni keinotekoinen habi oli kaksi kuukautta piiritettynä, sen egocasteri oli tuhottu, mutta vastikään se näköjään kääntyi omia sotilaitaan vastaan ja halusi antautua tasavallalle. Tasavalta tahtoo habin sodan ajaksi käyttöön tankkaus- ja huoltotukikohdaksi. Habilla on 1000 hengen väestö, ja sen miehittäminen pienellä ryhmällä on melkoinen temppu, mutta oletettavaa on, ettei se tahdo ryhtyä mihinkään vastarintaan niin kauan kuin sen siviiliväestöä ei rangaista ja sen asemaa itsenäisenä entiteettinä kunnioitetaan.

Saint Eskilin on määrä ottaa habi haltuunsa, ja huolehtia siitä, että sen fasiliteetit saadaan palvelemaan Tasavallan sotakoneistoa. Olisi myös hyvä saada selville, mikä sai habitaatin kääntymään omia sotilaitaan vastaan ja antautumaan.


Pelinjohtajan kommentteja


Sosiaalipornoa ja avaruustaistelua! Sanoivat, ettei Eclipse Phasessa voi pelauttaa avaruusalustaistelua, mutta selvästi voi, kunhan abstraktiotaso on vaan valittu oikein. Sosiaalipornoa oli niin helvetisti, että siitä jäi varmasti puuttumaan useita olennaisia asioita. Toivon pelaajien täydentävän tekstiä tältä osin!

Ensi pelissä on sekä miehitys-actionia, että tilaa jatkaa sosiaalipornomeininkiä. Miehitys tulee kuitenkin kestämään jonkin aikaa, ja sen aikana on hyvät mahdollisuudet tyhmäillä.<-- 24: Saint Eskil - 26: Casa Arturon miehitys -->


CategoryPelit - CategoryDeepBlackMainStory - CategoryPelit2144 - CategoryDeepBlack - CategorySaintEskil
There are no comments on this page.
Perustuu Eclipse Phase -roolipelin, CC-NC-SA Posthuman Studios, 2008-. Pelijärjestelmänä GURPS.
Kampanja ja kuvitus CC-BY Dare Talvitie, 2015 - 2020 (paitsi jos muuta sanotaan):: Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki