Devil and the Deep Black Sky 19: Friedman<-- 18: Ryhmädynamiikka - 20: Vallankaappaus -->

"Asteikolla yhdestä kymppiin, miten pahassa kusessa olen?"
- Roberto Veron

 


Friedman, maaliskuu 2145, myöhäinen perjantai-ilta

Friedman

Sijainti: Lysithea
Perustettu: 2126
Tyyppi: Kennosto
Mitat: Kuun halkaisija n. 36 km, etäisyys Jupiteriin 0,086 AU
Painovoima: mikropainovoima (0,013 G)
Väkiluku: 15000
Etniset ryhmät: Latinalaisamerikkalaisia
Kielet: Espanja
Uskonto: Katolinen
Elinkeinot: Viinitilatoiminta
Naapureita: Pinochet (Himalia), Buckley (Elara)

Friedmanin keskuskuvun mikropainovoimassa on ehkä kolme baaria ja pari hotellia. Erään baarin ulkopuolella habissa vapaata viettävät avaruusjalkaväen sotilaat joutuvat tappeluun paikallisten kanssa. Acosta ja Coleman onnistuvat pitämään Sarah Londonin tappelun ulkopuolella, ja Iglesias ilmoittaa CDC:lle. CDC:n mellakkadronet ilmestyvätkin paikalle nopeasti, ja mikroaallottavat tappelijat kuriin. Paikalliset hätistetään pois, ja riehuvat avaruusjalkaväen sotilaat viedään putkaan selviämään.

Illan aikana sotilaat ovat todenneet Friedmanin surkeaksi ja ahdasmieliseksi takapajulaksi, jonka ainoa etu on, että kaikki on siellä hyvin halpaa, myös paikallinen hyvä viini. Habiin kuitenkin kuuluu pari isoon luolaan rakennettua pyörivää sylinteriä, ja yhdessä näistä pitäisi olla laadukas yökerho-ravintola-viinibaari. Niihin ei kuitenkaan pääse ilman kulkulupaa, joten todetaan, että seuraavana päivänä sellaiset hankitaan ja käydään oikeasti tasokkaassa paikassa.

Ensimmäinen yö vietetään ahtaissa kapselihotelleissa. Keskellä yötä kaikki aliupseerit kuitenkin herätetään, kun myöskin vapaalla ollut aliluutnantti Guanchana käy henkilökohtaissti jokaisen luona. Hän tuo alukselta viestin, jonka mukaan Jupiterin kreikkalaisilla Tasavallan hävittäjä Saint Giles ja autonomistifaktion sota-alus Repo Man ovat nyt oikeasti alkaneet ampua toistensa laitteistoja. Niinpä käynnissä on nyt aseellinen selkkaus. Viikonloppuvapaita ei toistaiseksi keskeytetä, mutta rivien välissä on kehoitus varautua tarvittaessa tähänkin. Toistaiseksi tietoa tilanteesta ei saa vielä kertoa eteenpäin. Lisähuomiona Guanchana sanoo, että paikalliseen viestintäverkkoon ei pidä luottaa - implikaatio saattaa olla, että jopa Friedmanilla Tasavallan sotilasviestintä voi olla murrettu. (Falk on niin humalassa, että nämä tiedot jätetään paperilla hänen huoneeseensa.)

Oletus on, että vaikka sota on puhjennut, Saint Sunniva ei ole lähdössä kreikkalaisille. Se vietti siellä etuvartiossa jo 8 viikkoa syksyllä tilanteen ollessa vasta kiristymässä, ja on nyt yli kuukauden lennon päässä alueelta. Alueelle lähetettävät joukot on jo siirretty sinne, ja Saint Sunniva ei partiofregattina ole siellä omimmassa elementissään.

Lauantaiaamu: jonottamista


Aamulla sotilaat kiskoutuvat hotelleista kuka milloinkin. Varhaisimpia herääjiä ovat Iglesias ja de Vooght. Iglesias on pyytänyt de Vooghtia kahville, ja siellä kertoo tälle, että hänellä on kuorinippu ja että mikäli hän menehtyy, de Vooghtin tulee ottaa kuorinippu talteen ja toimittaa se ger∂riläiseen lakiasiaintoimistoon. Sitä kautta se kuljetetaan Europalle, jossa Iglesiasilla on palautusvakuutus. De Vooght suhtautuu asiaan mutkattomasti eikä kysele vaikeita tai tyhmiä. Hän kuitenkin muistaa havainneensa myös aliluutnantti Silvio Murrietalla olleen kuorinipun, ja miettii, mitähän sille mahtoi tapahtua. Iglesias kertoo itse toimittaneensa nipun eteenpäin Murrietan perheelle, ja de Vooght on tästä helpottunut. Hän sanoi pelänneensä Tasavallan murskanneen sen, tai pahempaa.

Kahvinjuonnin jälkeen Iglesias ja de Vooght lähtevät hankkimaan kulkulupia habitaatti-insinöörin toimistosta. Friedmanilainen byrokratia on tehotonta ja mutkikasta, ja aamupäivä meneekin jonottaessa. Kun Coleman ja Falk koettavat samaa, käy ilmi että paikalliset ovat myös häpeämättömän rasistisia englanninkielisiä (ja varmaan skandinaavejakin) kohtaan, ja heidän jonottamisensa on vielä hitaampaa. Falk puskee sitkeästi sen läpi, mutta Coleman toteaa ettei aio käyttää vapaaviikonloppuaan jonottamiseen, vaan käy paikallisessa liikuntakeskuksessa pelaamassa mikropainovoimapallopelejä. Hänen podikehonsa soveltuu tähän erinomaisesti, mutta liikuntakeskuksen telinetila on korjauksen tarpeessa. Yksi telineistä jää hänen käteensä kesken liikesarjan, ja hän törmää seinään ja saa mustan silmän. Sääntöjen mukaan täällä pitäisi käyttää kypäriä, muttei kukaan muukaan niin tee.

Acosta on jonottamisen sijaan päättänyt tutustua paikalliseen viinikulttuuriin. Friedmanissa toimii useita Maapallolta lähteneitä viininviljelijöitä, jotka viljelevät rypälelajikkeita ja huolehtivat niistä kuin silmäterästään. Acosta tapaa Caziz-nimisen Patagoniasta kotoisin olevan viininviljelijän, jonka kanssa hän jää puhelemaan viineistä. Caziz on riemuissaan tavatessaan vierailijan, joka oikeasti tuntee viinejä ja osaa arvostaa niitä, ja hän tarjoaa Acostalle maistiaisia sekä kertomuksia. Hän myös sanoo, että paras viiniravintola Friedmanilla on DH-sektorin sylinterissä, ja koska viinejä kuuluu maistella painovoimassa, hän vaatii, että Acosta pistäytyy siellä. Hän järjestää tälle itse kutsun ja kulkuluvan. Acosta käy ostamassa parempia vaatteita, ja tapaa Lavezzin. Lavezzi sanoo kuulleensa huhun, että Tasavallan ja Autonomistiliiton välinen tilanne on puhjennut sodaksi, ja kysyy tietääkö Acosta asiasta jotain. Acosta sanoo, ettei voi myöntää eikä kieltää tätä.

Valchak jonottaa myös itselleen pääsyn DH-sektorille, samoin kuin Jacob Lindh, Julieta Abello ja Sarah London; Iglesias hoitaa suurimman osan Holstin paperityöstä omansa sivussa. Iltapäivän alussa kulkuluvat on lopulta hankittu. de Vooght, Falk ja Iglesias pukeutuvat parhaimpiinsa (Balvan-97:ltä tai Europalta ostettuihin vaatteisiin) ja astuvat kulunvalvonnan läpi.

Lauantai-iltapäivä: DH-sektori


Havainnekuva Friedmanin DH-sektoristaDH-sektori on suureen luolaan rakennettu pyörivä sylinteri, 120 metriä halkaisijaltaan ja saman verran pituudeltaan. Pyörimisliike tuottaa siihen 0.2G:n painovoiman, ja keskellä kulkeva valoputki tuottaa kirkasta, lämmintä valoa. Sylinterin pinta on pientaloaluetta ja puistoa; linnut laulavat, asukkaat ulkoiluttavat koiria, ja kolmen aliupseerin siistit vaatteet saavat hyväksyviä katseita paikallisilta. Muualla Friedmanilla asuinolot ovat pieniä koppeja, mutta täällä varakkaimmat parisataa elävät yltäkylläisyydessä tuohon verrattuna. Ger∂riläisenä sosiaalidemokraattina tällainen räikeä epätasa-arvoisuus häiritsee Iglesiasta.

Muutkin viinibaariin aikovat saapuvat vähitellen sylinteriin; Acosta järjestää Cazizilta saamallaan kutsulla Colemanin sisään aveccinaan. Holst ja Coleman ovat hienojen vaatteiden sijasta turvautuneet sotilasunivormuihin, Tasavallassa kun ne käyvät aina tyylikkäistä vaatteista. Puistosta ostetaan jäätelöä ja nautitaan painovoimasta. Illalla valot alkavat himmetä ja viinibaari aukeaa. Sinne ei tarvitse jonottaa, ja kun Acosta mainitsee hovimestarille tuntevansa Cazizin, seurue ohjataan hyvään pöytään ja he saavat ensimmäiset maistiaisensa ilmaiseksi. Acostan viinintuntemus ällistyttää hänen palvelustovereitaan, ja hän ostaa vaivihkaa jopa kalliilla hinnalla lasillisen vanhaa terralaista viiniä. Viinin lisäksi ravintolasta saa hyvää ruokaa: se on toki kallista, mutta palvelusaikana on ehtinyt säästää. Paikallinen kulttuuri on joviaalia ja muu asiakaskunta juttelee sotilaille leppoisasti. Kapteeni Halkenhvad näyttäytyy myös ravintolassa, mutta on mahdotonta sanoa, onko hän treffeillä vai työtapaamisessa.

Parin tunnin jälkeen Coleman huomaa ektoonsa tulleen viestin, jonka hän on ensin hävittämässä spämminä: "2 sotilastanne on ilmalukossa KN87". Se on tullut paikallisviestikanavaa pitkin, ja lähettänyt järjestelmä on läheisen puiston valokontrolli. Samanlaisia viestejä on tullut useampia parinkymmenen minuutin aikana, sekä Colemanille että muille pöytäseurueen jäsenille.

Coleman raportoi asiasta Saint Sunnivalla päivystävälle aliluutnantti Douglasille, joka sanoo, että viesti tulee tutkia. Pidetään mahdollisena, että kyseessä on yritys houkutella sotilaita väijytykseen, luultavasti eilisillan matsista revanssia haluavien paikallisten toimesta. Nopeasti soitetaan läpi kaikki Saint Sunnivan lomailijat, ja kaikkien paitsi Bogedalin sijainti selviää. (Ensin matruusi Ravnin kuvitellaan olevan myös kateissa, mutta sitten Holst saa selville tämän olevan lentokersantti Olafsenin seurassa.) Koska Douglas kuitenkin käski homman tutkittavaksi, keikka valutetaan alaspäin. Lavezzi, Vettermoln ja Masterman lähetetään vilkaisemaan KN-sektorilla sijaitsevaa ilmalukkoa.

KN-sektorille pääsy edellyttää CDC:n kanssa neuvottelemista - sektori on kyllä life supportissa, mutta se on suljettu. Parikymmentä minuuttia myöhemmin Masterman raportoi, että ilmalukossa tosiaan oli kaksi Ion avaruusjalkaväen sotilasta, lievässä hapenpuutteessa ja tajuttomia, mutta elossa. Viinaa, tupakkaa ja huumeita on kulunut. Kyseessä voisi olla onnettomuus, mutta miksi siitä olisi sitten tullut viestejä? Viesteihin vastaaminen johtaa vain saman viestin toistumiseen.

Sunnuntain vastainen yö: tutkimuksia


Sotilaat Dolcevita ja Invierno kuljetetaan sairaalaan. Erilaisia teorioita pyöritellään. Falk arvelee, että kyseessä saattaa hyvinkin olla kumouksellinen solu, joka oli aikonut murhata sotilaat, mutta joku sen jäsenistä oli tullut kapinapäälle. Falk raportoi asiasta Jaramillolla, joka vastaa saman tien, ja komentaa Falkia selvittämään mitä on tapahtunut, JSFI:n mandaatilla.

Sotilastiedustelun toimeksiannon johdosta pöytäseurue tilaa laskun, ja lähtee tutkimaan paikkoja. Viinin maistelu on jättänyt kaikille hienoisen nousuhumalan, ja koko yhdeksänhenkinen ryhmä lähtee läheiseen puistoon tutkimaan viestejä lähetellyttä valojärjestelmää. Hyvin nopeasti yksityisen vartioliikkeen työntekijä saapuu puhuttelemaan huoltokaappia avaavia illanviettäjiä, mutta JSFI:n mainitseminen saa vartijan jättämään heidät rauhaan.

Coleman saa nopeasti selvitettyä ajankohdan, jossa valojärjestelmää on peukaloitu. Valvontakamerakuvan tarkkailu paljastaa huppariin pukeutuneen tyypin, joka on saapunut sylinteriin, asentanut viestiohjelman paikallisesti, ja häipynyt. Ajankohdasta jäljitetään kulkulupa, jolla sylinteriin on saavuttu, ja sen perusteella saadaan nimi sekä osoite. Valvonta kertoo henkilön (Arnauld Valcarcel) olevan kotonaan, joten häntä käydään puhuttamassa.

Sotilas InviernoSotilas DolcevitaKäy kuitenkin ilmi, että Valcarcelilla on pitävä alibi. Ilmeisesti hänen kulkulupansa on kloonattu. Aloitetaan perusteellisemmat tutkimukset turvakamerakuvien ja järjestelmälokien parissa. Sotilassairaalassa Iglesias ja Acosta käyvät tapaamassa heränneitä Dolcevitaa ja Inviernoa. Kaksikko kertoo olleensa lauantai-iltana liikkeellä iskemässä miehiä, tavanneensa humalapäissään söpöjä paikallisia, ja päätyneensä näiden kanssa hämärälle hylätylle sektorille käyttämään päihteitä. Jossain vaiheessa sotilailla oli ajatus, että heidän uudet kaverinsa saattoivat olla sympatioiltaan jotain anarkisteja, mutta he olivat niin humalassa ettei heitä kiinnostanut. Heiltä yritettiin tiedustella sotilasasioita, mutta eiväthän he mistään mitään tienneet. He eivät muistaneet, miten ilta oli päättynyt, mutta vaikutti siltä, että jahka he olivat sammuneet, heidät oltiin jätetty ilmalukkoon tukehtumaan.

Luutnantti GarandSotilas FloresSairaalassa tavattiin myös avaruusjalkaväen joukkueenjohtaja, luutnantti Garand, sekä Friedmanilta kotoisin oleva joukkueen lääkintämies, Flores. Heiltä saadaan sotilaiden kansiot. Niistä ei ilmene mitään kovin erikoista - molemmat ovat kotoisin Iolta, mikä tarkoittaa että he ovat joko rikollisia tai rikollisten lapsia. Olettettavasti Dolcevita ja Invierno olivat vain sopivasti osuneet anarkistien tähtäimeen. Garand sanoo alkavansa jo lähettää joukkuettaan Saint Sunnivalle suojaan. Hän olettaa, että Saint Sunnivan aliupseerit jäljittävät tekijät ja toimittavat ne CDC:lle.

Flores osaa kertoa, että Friedman on masentava paikka jossa asua, ja sellaisena hyvin hedelmällinen paikka anarkistien rekrytoinnille. Näkyvää anarkistitoimintaa habilla ei juurikaan ole. Toki seinistä tuon tuostakin "JAC up the Junta!" -tägejä löytyy - on vaan vaikea sanoa, onko niiden takana ideologiaa, vaiko vain tylsistyneitä koululaisia.

Selviäville sotilaille tilataan hyvin perusteellinen tarkastus siltä varalta, että joku yrittäisi salakuljettaa heidän elimistössään jotain Saint Sunnivalle. Aliupseerit saavat CDC:ltä käyttöönsä pienen tilan, jossa he käyvät kuvamateriaalia läpi. On selvää, että Dolcevitan ja Inviernon kanssa juopotelleiden ihmisten löytyminen on vain ajan kysymys.

Sunnuntaiaamu: anarkistit


Acosta, Falk ja Coleman käyvät aamuyöstä nukkumaan, mutta Iglesiasilla on unikontrolli-implantti, jonka avulla hän pystyy mutkattomasti valvomaan vailla sivuvaikutuksia. Valchak roikkuu sitkeästi mukana, ja pysyy käynnissä kahvilla.

Roberto VeronKuuden tunnin kuluttua eräs tekijöistä on paikannettu: parikymppinen kundi nimeltä Roberto Veron. Hän on kuntosalilla lähellä keskuskupolia. Iglesias ilmoittaa paikan Acostalle, ja sotilaat käyvät poimimassa nuoren miehen salilta. Vaikka aluksi Veron kiistää kaiken, on hänen käytöksestään helposti luettavissa, että hän tajuaa jääneensä kiinni. Hänet kuljetetaan tutkimustilaan kuulusteltavaksi.

Iglesias ja Falk saavat muutamassa tunnissa irti kuvauksen tapahtumista: Veron ja hänen kaverinsa olivat poimineet Dolcevitan ja Inviernon ja juottaneet heitä humalaan - ilmeisesti aikeenaan selvittää näiltä avaruusjalkaväkiyksikön aikeita. On epäselvää, miten päätös jättää kaksikko ilmalukkoon tukehtumaan syntyi, mutta Veron on itsekin palvellut Tasavallan laivastossa, eikä kyennyt sulattamaan ajatusta murhasta. Niinpä hän lähetämässä toivottavasti nimettömiä viestejä kaikille sotilaille jotka löysi. Valitettavasti DH-sektorilla nimettömänä esiintyminen oli käytännössä mahdotonta.

Murhayritys olisi ollut vakava rikos normaalistikin, mutta tällä hetkellä sitä pahentaa vielä 30 tuntia aikaisemmin alkanut sotatila Autonomistiliiton ja Tasavallan välillä. Oletus on, että joku Veronin ryhmästä (joiden nimiä Veron ei suostu paljastamaan) on oikeasti yhteydessä Autonomistiliittoon ja on saanut käskyjä täältä. Tätä ihmistä saattaa hyvinkin odottaa kuolemantuomio. CDC lähtee liikkeelle metsästämään Veronin kavereita, ja ottaa kiinni parissa tunnissa ainakin kolmekymmentä ihmistä.

Veron selvästi katuu koko hankettaan, vaikka hän sopivasti väsyneenä alkaakin räntätä "fasistisesta Tasavallasta" ja on ilmeisesti ideologialtaan anarkisti. Hänen puhumattomuudestaan huolimatta ainakin yksi hänen tovereistaan (Pedro Cois) jäljitetään samalle kuntosalille - mutta tämä ei enää löydykään sieltä. Ilmeisesti Cois näki kun Veron kerättiin talteen, ja pakeni. Koko anarkistisolu on paennut maan alle. Kuitenkin Lysithea on pikkuruinen kuu, eikä sieltä lähde aluksia muualle. Friedmanilla piileskely tuskin onnistuu muutamaa päivää pidempään.

CDC saapuu ottamaan Veronin kuulustelun vastuulleen. Tässä yhteydessä Veronin tilanteen synkeys valkenee myös Saint Sunnivan aliupseereille. Häntä tuskin odottaa kuolemantuomio, koska hän kuitenkin auttoi pelastamaan sotilaat, mutta toisaalta hän ei ole liioin suostunut kertomaan mitään kavereistaan.

Saint Sunnivan miehistöäkin on alettu kutsua takaisin alukselle ryhmä kerrallaan. Aliupseerit toteavat tehneensä tutkimuksesta voitavansa, ja luovuttavat aineistonsa sekä Veronin CDC:lle. CDC:n kapteeniluutnantti ottaa vastaan sekä Falkin että Iglesiasin toiveet siitä, että Veronin yhteistyö otetaan huomioon.

Sunnuntai-ilta: Saint Sunniva


Lopulta yhteyssukkula vie viimeisetkin Saint Sunnivan miehistön jäsenet takaisin fregatille. Siellä aliupseerit saavat järjestää tilaa 25 avaruusjalkaväen sotilaalle, jotka ovat tulossa mukaan seuraavalle lennolle. Kapteeni pitää lyhyen käskynjaon, jossa hän kertoo yleisesti aseellisten vihamielisyyksien puhkeamisesta. Hän sanoo myös miehistölle, että Saint Sunniva ei ole saanut käskyä lähteä sota-alueelle, eikä hän oleta tällaista käskyä tulevankaan. Sen sijaan Saint Sunnivalla on muut käskyt, jotka vaativat toimintaa Jupiterin kuilla.

Saint Sunnivan seuraava määränpää on Miory. Tarkempia tietoja ei vielä anneta. Kuitenkin Jaramillo ilmoittaa Falkille, että tämän tulee kerätä 4-6 hengen työryhmä luotettavista, nopeaälyisistä ja kyvykkäistä sotilaista operaatioon Miorylla. Operaation detaljeita ei vielä anneta.

Sodan puhkeamisen myötä uutiskanavat ovat muuttuneet entistä patrioottisemmiksi. Aluksen upseeristo suhtautuu kuitenkin aseelliseen yhteenottoon vakavasti, ja toivoo, että tilanne ratkeaa nopeasti.

Aluksella Jacob Lindh ja Julieta Abello haluavat kuulla tutkimuksen lopputuloksen, ja kumpikin heistä on hieman järkyttynyt tajutessaan, että tapaus meni oikeasti murhayrityksen ja maanpetoksen tutkimiseksi. Iglesias hakee Colemanilta pullollisen viskiä, ja linnoittautuu Falkin kanssa ryyppäämään. Iglesiasin mielestä Friedmanin surkeat olot ja törkeät tuloerot ovat ajaneet ihmisiä epätoivoon, ja tämän vuoksi jopa anarkistinen ideologia vaikuttaa houkuttelevalta.


Pelinjohtajan kommentit


Kun hahmot päättivätkin lähteä launtai-iltana hienolle alueelle, Veronin kohtalo oli sinetöity: muualla hän olisi kenties vielä voinut lähettää viestinsä ja kadota, mutta DH-sektorin kulunvalvonta teki asiat vaikeiksi.

Peli sinänsä toimi minusta todella hyvin, ja oli myös kiintoisaa nähdä, miten hahmot ryhtyivät innolla ja vapaaehtoisesti toteuttamaan Tasavallan lakia ja jahtaamaan anarkisteja. Tähän oli kyllä hyvät syytkin, mutta silti en jotenkin osannut odottaa tällaista tulosta.

Valitettavasti en ollut ehtinyt piirtää DH-sektorin mallia valmiiksi ennen peliä, kun en tajunnut, että tottakai sinne mentäisiin. Mutta nytpä väsäsin senkin.

Ensi pelissä takaisin Miorylle, jossa käytiin viimeksi jaksossa 3.<-- 18: Ryhmädynamiikka - 20: Vallankaappaus -->


CategoryDeepBlack - CategoryDeepBlackMainStory - CategoryPelit2144 - CategoryPelit
There are no comments on this page.
Perustuu Eclipse Phase -roolipelin, CC-NC-SA Posthuman Studios, 2008-. Pelijärjestelmänä GURPS.
Kampanja ja kuvitus CC-BY Dare Talvitie, 2015 - 2020 (paitsi jos muuta sanotaan):: Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki