Devil and the Deep Black Sky 18: Ryhmädynamiikka<-- 17: FNGs - 19: Friedman -->


"Se tykkää susta."
- Coleman Acostalle

 


Saint Sunniva, Kalliston kiertorata, helmikuun puoliväli 2145


Saint Iocastine, Saint Sunniva ja Rio Blanca
Ayez onnittelee Iglesiasta pelastustehtävästä, mutta muistuttaa tätä siitä, että podit ja synteettiset olennot eivät ole mitenkään ihmisiä: niiden aivot ovat tietokone, ja ne ajavat ihmismielestä kopioitua ohjelmaa, jota ei millään tavalla voi pitää aitona. Lisäksi tämä ohjelma ei ole edes ainutlaatuinen: niistä on olemassa kopio muualta. Tällaisten vuoksi ei kannata vaarantaa henkeään, vaikka näiden kanssa puhuessaan saattaakin tulla sellainen olo, että nekin ovat vain ihmisiä. Iglesias ei ryhdy väittelemään Ayezin kanssa, mutta ei ole aikeissa muuttaa omaa mieltään.

Evakuoitujen prosessoinnin jälkeen 25 on rahtitilassa, viitisentoista selleissä, sekä 35 podia ja 25 synteettistä aluksen ulkopuolella olevissa rahtikonteissa. Jaramillo ei halua ei-orgaanisia alukselle ilman kattavia tarkastuksia. Alukselle päästettyjä sen sijaan haastatellaan: aliupseerit värvätään selvittämään tulokkaiden aikeita, mahdollisia yhteyksiä Autonomistiliittoon sekä iskun takana olleeseen Migen Bajramoviciin. Lisäksi alkuperäisessä kehossaan oleville ihmisille mainostetaan muuttamista Tasavaltaan. Aliupseereiden suhtautumiset haastatteluihin ovat kovin erilaisia. Monet pelastetuista ovat olettaneet Tasavallan olevan barbaarinen ja epäinhimillinen, ja ovat yllättyneitä hyvästä kohtelustaan. Toisaalta podit ovat edelleen rahtikontissa ulkona. Kaikkien evakuoitujen kohtalo on kuitenkin toimitus Ganymedelle, josta he jatkavat matkaa eteenpäin: tämä oli päätetty jo siinä vaiheessa, kun Saint Sunniva vastasi hätäkutsuun.

Astridsdottir kertoo Falkille kuulleensa, että eräällä synteettisellä evakuoidulla on hallussaan Bajramovicin juuri ennen ohjusten osumista lähettämä viesti. Falk käy Lillehammerin kanssa synteettisten kontissa hakemassa viestin, ja vakuuttaa samalla synteettisille, että heidätkin toimitetaan eteenpäin, kehoja myöten.

Bajramovicin viesti katsotaan. Se on suunnattu hänen kloonilleen, joka ilmeisesti aktivoidaan Vestalla heti kun tieto hänen kuolemastaan saavuttaa asteroidin. Bajramovic kertoo kostaneensa vaimonsa ja lastensa kuoleman Jupiterin juntalle, ja maksaneensa siitä hengellään; hän toivoo, että hänen seuraava kopionsa voisi aloittaa tämän vuoksi puhtaammalta pöydältä. Jaramillo lähettää Vestalle vaatimuksen luovuttaa Bajramovicin kopio Tasavallalle, mutta tämän tiedetään olevan turha ele. Se on kuitenkin tehtävä. Bajramovicin perheen todetaan kuolleen 2137 Jupiterin tasavallassa, näennäisesti asteroidisylinterihabin onnettomuudessa.

Kuusi tuntia evakuoinnin jälkeen Keskisten kuiden laivaston pieni korvetti Rio Blanca saapuu Saint Sunnivan lähelle. Rio Blancan kahdenkymmenen hengen miehistö koostuu pelkistä asevelvollisista kapteenia myöten, ja sen XO:na toimii Saint Sunnivalla aiemmin palvellut alikersantti Dachoff. Rio Blanca on pieni alus, mutta sen lastiruuma on lähes tyhjä, joten se suostuu ottamaan 20 turvatarkistettua podia. Nämä prosessoidaan ja siirretään toiselle alukselle. Vajaata vuorokautta myöhemmin Kalliston taistelulaivaston taisteluristeilijä Saint Iocastine pääsee myös paikalle, ja ottaa vastaan enemmän evakuoituja.

Baharian hylkypelastus käynnistyy, samalla kun evakuoituja käydään läpi. Valtaosa tullaan siirtämään Saint Iocastinelle.

Hylkypelastuksen parin viikon aikana Falk huomaa sensoridatasta, että Jupiterin kreikkalaisilla taisteluristeilijä Saint Giles on nokkapokassa autonomistien hävittäjän kanssa. Kummallekaan vetäytyminen ei näytä helpolta, joten mikäli jokin ei muuta tilannetta tai jommankumman päämajasta ei tule selvää käskyä väistää, kolmen viikon kuluttua alukset ovat tulitaistelussa. Falk mainitsee asiasta aliupseeristolle. Masterman on huomannut saman, ja tiedustelee Falkilta, onko hänen tulkintansa tilanteesta oikea, ja sikäli kun on, mitä se tarkoittaa Saint Sunnivalle. Tuskin mitään - Kalliston radalta on kreikkalaisille kuukauden matka. Joka tapauksessa mahdollinen eskalaatio huolettaa.

Ihmissuhdesäätöä


Perrigos vuotaa tiedon, että uudessa saapumiserässä on kaksi spliceriä. Norrhjelm on selvästi yksi, mutta toisesta ei ole tietoa. Määrä luultavasti kasvaa seuraavat 10 vuotta; tämän jälkeen Romahduksessa syntyneet lapset ovat 20-vuotiaita, ja sen jälkeen geneettisesti paranneltuihin lapsiin on suhtauduttu huomattavasti varovaisemmin.

Acostan ja de Vooghtin välinen mykkäkoulu käy samassa hytissä asuville Iglesiasille ja Colemanille tarpeettoman raskaaksi. Iglesias päättää olla sekaantumatta asiaan, mutta Coleman vaatii kumpaakin selittämään mitä oikein kiukuttelee. Molemmat ovat suunnattoman vaikeita: Acosta kokee pyytäneensä anteeksi mutta de Vooght ei hyväksynyt tätä, ja de Vooght taas kokee, että Acosta ei tajunnut ollenkaan mikä häntä oli oikein loukannut. Lopulta Coleman saa tulkittua, että de Vooght oli vain loukkaantunut siitä, että Acosta oli lähtenyt joululomalle edes kertomatta hänelle, ei mistään lähentelystä. Acosta tajuaa myös vasta nyt, että de Vooght oli neitsyt, ja antoi siksi Acostan toiminnalle paljon suuremman emotionaalisen painon kuin hän itse. De Vooghtille taas Acostan toiminnan fyysinen vaativuus oli aika yhdentekevää: hän ei koe tai kokenut Acostalla olleen tai olevan häneen minkäänlaista fyysistä tai sosiaalista yliotetta. (Coleman myös tulkitsee, että de Vooght on ihastunut Acostaan, ajatus, joka Acostan mielestä on lähinnä karmiva.)

Acosta ja de Vooght päätyvät puhumaan toisilleen, ja vaikka molemmat ovat hankalia ja vaikeita, he lopulta tuntuvat tajuavan mitkä asiat toisen käytöksessä ovat heitä syöneet. Eivät he välttämättä vieläkään toisiaan täysin ymmärrä, mutta ainakin ilmapiiri hytissä paranee, kun he taas suostuvat puhumaan toisilleen.

Luján V:ltä saapunut Lavezzi ottaa niinikään kontaktia Acostaan, ja koettaa saada tästä jonkinlaista henkistä yliotetta. Hänen simppelit jengiläistemppunsa eivät kuitenkaan tehoa alkuunkaan, ja on selvää, että Acosta ei ole enää se sama tyhmä teinityttö kuin pari vuotta sitten.

Lääkintäkersantti BeaugardJacob Lindh ja Falk vaihtavat kuulumisia kotoa, ja käyvät mielenfilosofista keskustelua kuorinipusta ja identiteetistä. Jacob kertoo LiquidStaten augmented reality -sissipeliprojektista, ja sanoo myös olevansa vähän huolissaan Sarahin innosta valtaukseen. Valtaus on kuitenkin ylivoimaisesti vaarallisin haara laivastossa.

Saint Iocastinen lääkintäkersantti Beaugard käy Saint Sunnivalla tekemässä lääkärintarkastuksia evakuoiduille ihmisille. Samalla hän kertoo kauhutarinaa syksyllä 2143 kohtaamastaan roskaväkialuksesta, jonka miehistö oli tietoliikenneimplanttiensa kautta saanut jonkin häiritsevän tietokoneviruksen, ja oli muuttunut lähes vihanneksiksi; he pystyivät enää laulamaan ja juuri ja juuri ruokkimaan itseään. Beaugard toteaa tämän muuttaneen hänen oman suhtautumisensa kertaheitolla huomattavasti kielteisemmäksi kaikenlaista transhumanistiteknologiaa kohtaan.

Koulutushaarat


Kun Saint Sunnivan korjaukset ovat hellittäneet, aliupseeristo käy läpi uusien matruusien sijoittamista koulutushaaroihin. Heidän osaamisiaan on testattu, ja vaikka vielä varsinaiset soveltuvuuskokeet on tekemättä, alustavaa sijoittelua mietitään jo. Paikkansa ovat jo löytäneet Vettermoln ja Olano (alusjärjestelmistä) sekä Hwang (sukkulasta), tosin Hwangin sijoituksesta todetaan, että sen on finalisoinut normaalin komentoketjun ohitse Douglas, ilmeisesti piittaamatta lainkaan siitä, että aliupseeriston mielipide olisi pitänyt tulla ensin.

Coleman on todennut Norrhjelmin olevan matemaattinen huippulahjakkuus, joka tuntuu kuitenkin olevan halukas palvelemaan reaktorissa. Nainen on varmasti splicer: hän tuntuu de Vooghtin tavoin olevan ylivertainen vähän kaikessa, eikä hän edes jaa extropialaisen sosiaalista kulmikkuutta. Monet muutkin haluaisivat Norrhjelmin, mutta Coleman saa hänet vakuutettua siitä, että reaktorissa hänen ei tarvitse haaskata aikaansa mihinkään sotilaselämän kiemuroihin. Niinpä tämä ei edes hae muualle.

Silta- ja asejärjestelmistä järjestetään varsinaiset soveltuvuuskokeet. Molemmissa Masterman on ylivoimainen, ja Lavezzi suoriutuu niinikään erinomaisesti. Sijoituksia puidaan. Falk ei halua kaveriaan Jacob Lindhiä asejärjestelmiin, koska hän ei tahdo olla tämän komentava upseeri. Toisaalta Valchak tuntuu suhtautuvan Lindhiin epäluuloisesti, ja haluaisi ennemmin sillalle Mastermanin. Falk kyselee Mastermanin omia toiveita, ja tämä sanoo kokevansa asejärjestelmät enemmän omaksi alakseen kuin sillan. Hän myös sanoo syynä olevan, että aikoo upseeriksi. Niinpä Masterman ilmoittautuu asejärjestelmiin ja vetää hakemuksensa silalle takaisin, ja hänet otetaan sisään.

Lavezzia ei tahdota sillalle eikä aseisiin, mutta Acosta sanoo, että voisi ottaa tämän valtaukseen: hän kokee jollain tavalla olevansa vastuussa kotihabinsa pojasta. Sillalle päädytään lopulta ottamaan Julieta Abelló ja Jacob Lindh. Iglesias on hyvillään saatuaan miehitettyä koko siltamiehistön kavereillaan Ger∂rin yliopiston yhteiskuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Kneipz on myös jonkinlainen kysymysmerkki. Acosta on koettanut ottaa kontaktia kiukkuiseen matruusiin, mutta tämä ei ole antanut mitään vastakaikua. Acosta kokee, ettei voi luottaa tähän, ja niinpä vaikka Kneipz selvästi tahtoisi nimenomaan valtaukseen - jopa siinä määrin ettei hän saapunut asejärjestelmien soveltuvuuskokeeseen - häntä ei sinne päästetä. Sen sijaan Acosta ottaa Londonin ja Sokolovin lisäksi myös Texidorin. Holst, joka saa typerän videotaiteilijan pois omasta porukastaan ottaa kiitollisena hänen tilalleen Kneipzin. (Ravnia ei halua kukaan, mutta alusjärjestelmiin hänkin päätyy, vaikka Holst ennustaakin paiskaavansa tämän ilmalukosta ennen kun vuosi on ohi.

Kun sijoituslista on valmis, se lähetetään ylöspäin, ja nopeasti se saakin kapteenin hyväksynnän. Useimmat ovat mielissään sijoituksestaan, joskin Gonzales on harmistunut ettei päässyt asejärjestelmiin. Hän kuitenkin selvisi soveltuvuuskokeessa niin heikosti, ettei hänellä ollut tänne mitään asiaa. Lavezzikin tuntuu hyväksyvän sijoittamisensa valtausryhmään.

Kneipz sitävastoin ei ota omaa alusjärjestelmämatruusin tehtäväänsä mitenkään hyvin. Hän käy sanomassa Acostalle, että jahka tämä saa jostain kropan joka ei ole pelkästään tikuista tehty mikropainovoimapodi, hän antaa tälle turpaan. Acosta toteaa, että tällaista puhetta aliupseeria kohtaan ei katsella, ja Kneipz paiskataan putkaan. Ayez käy jututtamassa tätä kopissa, ja ilmeisesti Kneipz kävi puosun päälle, koska seuraavana iltana Ayez tilaa Kneipzille sukkulakuljetuksen Ion avaruusjalkaväen 13. rangaistuslaivueeseen. Hän sanoo myöhemmin Acostalle, että on pahoillaan että näin kävi: Kneipzistä olisi kenties tullut kelvollinen sotilas, mutta jos hän on noin aggressiivinen, hänen paikkansa on rangaistuslaivueessa, jossa hän ei häiritse muun aluksen toimintaa.

Vapaaviikonloppu


Kun koulutushaarat on valittu, Saint Sunniva jättää evakuoidut Saint Iocastinalle sekä Rio Blancalle. Sitten se ottaa kurssin kohti Lysithae-pikkukuuta, jonka telakalla aluksen runko korjataan kunnolla. Korjausten yhteydessä miehistö saa viikonloppuvapaan Friedman-nimisessä kupukaupunkihabissa. Friedman ei ole suuren suuri, mutta puolentoista laivallaolokuukauden jälkeen vapaa on hyvin tervetullut. Ennen pintakeikkaa aliupseeristolle kerrotaan, että Friedmanilta lähdettäessä Saint Sunniva tulee poimimaan kyytiin joukkueen Ion avaruusjalkaväkeä, joille on järjestettävä majoitus alukselta. Käytännössä tämä tarkoittaa matruuseilla punkkien vuorottelua.

Aluksi kukin tuore koulutushaara juhlii keskenään. Falk tulee omasta porukastaan tulokseen, että Masterman on vähän liian laskelmoiva ja de Arcio liian yksinkertainen ollakseen hyvää ryyppyseuraa. Siltaryhmässä on puolestaan hyvä joukko fiksuja yliopistolaisia, tosin Valchakin ja Jacob Lindhin poliittiset näkemykset ovat melko vastakkaiset. Reaktori- ja alusjärjestelmissä Norrhjelm herättää ällistyttävän kauniina paljon huomiota, mutta on hyvä luovimaan sen keskellä. Valtausporukka on tyypillisen riehakas, tosin epätyypillisesti siihen on tällä kertaa päätynyt jopa kaksi sosiaalisesti lahjakasta tyyppiä: Piotr Sokolov ja Erasto Texidor. Valtauksen ryyppäjäisissä viinaa kuluu.

Ryhmät kuitenkin hajaantuvat ja ihmiset päätyvät normaaleihin kaveriporukkoihinsa. Sarah ja Pjotr koettavat ryypätä Colemanin kanssa, mutta se ei oikein toimi mikropainovoimapodin heikon alkoholinsietokyvyn vuoksi. Acosta puolestaan löytää eräästä juottolasta sotilaiden näköisiä tyyppejä, jotka osoittautuvat Ion avaruusjalkaväkeen kuuluviksi. He myöntävät olevansa tulossa Saint Sunnivalle, mutteivät vielä tiedä miksi; oletus kuitenkin on, että jossain joku universumin kusipää tarvitsee isoa saapasta perseeseen.

Coleman kysyy Falkilta, onko tällä jokin kuolemanvaraohjeistus, nyt kun tällä on kuorinippukin ja kaikkea. Falk sanoo, ettei vielä, mutta tulossa on. Iglesiasin kuorinippu pysyy piilossa.


Pelinjohtajan kommentit


Rytmi ja sisältö olivat parhaimmillaankin epätasaisia. Pelkään, että olin taas vähän liian innostunut yksityiskohdista ja palikkaleikeistä, enkä jotenkin ollut saanut niistä kiinnostavia. Omasta mielestäni toki uusien matruusien jaottelu koulutushaaroihin oli hilpeää, vaikka vähän harmitti että aivan kaikki heistä eivät olleet olleet kauheasti esillä. Toisaalta, alusjärjestelmien aliupseerikin on NPC joten ei sillä kai niin suurta väliä.

Lisäksi huomautan, että de Vooghtin suhtautuminen ei millään tavalla edusta pelinhjohtajan kantaa saati Jupiterin tasavallan yleistä linjaa seksuaaliseen ahdisteluun tai raiskaukseen. De Vooght on vaan ihan hämärä tyyppi, ja muutenkin teinimeininki on vähän vaikeaa.

Morttien lopulliset koulutushaarat tulivat minulle yllätyksinä. Olin myös alunperin veikannut aivan eri henkilöiden lähtevän ensimmäisenä pois Saint Sunnivalta, ja etenkin Kneipzin kohtalo tuli minulle puun takaa. Mutta välttämätöntähän se oli.


<-- 17: FNGs - 19: Friedman -->CategoryPelit - CategoryDeepBlackMainStory - CategoryPelit2144 - CategoryDeepBlack
There are no comments on this page.
Perustuu Eclipse Phase -roolipelin, CC-NC-SA Posthuman Studios, 2008-. Pelijärjestelmänä GURPS.
Kampanja ja kuvitus CC-BY Dare Talvitie, 2015 - 2020 (paitsi jos muuta sanotaan):: Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki