Devil and the Deep Black Sky 16: Stressi<-- 15: Kiirastuleen - 17: FNGs-->

"Kapteeni Halkenhvad ei mitenkään ansaitse miehistönsä luottamusta!"
- Iglesias

 


Saint Sunniva, Jupiterin kreikkalaiset, syksy 2144


Garcian lähdettyä Falkille käy ilmi, että Jaramillo oli käynyt SI:n agentin aluksessa ennen lähtöä, ilmeisesti debrieffaamassa Ytterhusia. Virallisesti ei ole kerrottu, että Jaramillo on myös tietoinen tämän kohtalosta. Muuten salaisuus painaa Acostaa, etenkin koska hän ei voi puhua siitä Ayezille. Hän purkaa turhautumisensa liikuntaan.

Pyrkimys upseerikoulutukseen käynnistyy toden teolla. Lähtötilanteessa vahvimmilla ovat Iglesias ja Coleman: molemmilla on sopiva koulutushaara, sekä molemmilla on kunniamerkki haavoittumisesta taistelussa. Falkilla ja Valchakilla on sopiva koulutushaara, Acostalla pelkkä mitali. de Vooghtilla ei ole mitään etuja. Kaikilla on vielä hyvät mahdollisuudet, mutta lopullinen ylennys tulee vasta seuraavana keväänä.

Acosta pitää aliupseeristolle taisteluharjoituksia, ja perehdyttää heitä valtaustaistelun ryhmänjohtajien taitoihin.

Balvan 97:ltä poistuva Saint Sunniva ei palaakaan Jupiterin kuiden tuntumaan. Sen sijaan se tankkaa Luna-Lagrangen alukselta, ja jää kreikkalaisten seudulle, kauas kotona. Se irrotetaan väliaikaisesti 9. partiolaivueesta, ja liitetään 17. taistelulaivueeseen, joka on kiihdyttämässä samoille alueille. Alus alkaa käsitellä tavallista enemmän sensoridataa ja tehdä strategisempia kurssilaskelmia. Alukselle tulevat uutiskanavat tuntuvat entistä propagandahenkisemmiltä, ja Falkin kirjeenvaihto gerdriläisten kavereidensa kanssa on raskaasti sensuroitua.

Syy tähän selviää vähitellen: Tasavallan ja Titanin johtaman Autonomistiliiton välit ovat käyneet kireämmiksi. Aliupseerit brieffataan tilanteesta: kukaan ei halua alkaa ammuskella, mutta Autonomistiliitolle on tarpeen tehdä selväksi, että Jupiterin kreikkalaisten habitaatit eivät ole heidän valtapiirissään. Tarvittaessa Tasavalta tuo sotilasvoimaa sanojensa taakse. Titan ja sen satelliittivaltiot eivät ainakaan vielä ole uskoneet tätä.

Kylmässä sodassa


Saint Sunnivan rutiinit muuttuvat vaativammiksi ja vakavammiksi. Alus käsittelee valtavan määrän sensoridataa ja strategista dataa, ja sen perusteella suunnittelee omaa kurssiaan sekä aseoptimointejaan. Sodankäynti avaruudessa on lähes shakkia: kaikilla osapuolilla on jatkuvasti lähes täydellinen tieto kaikkien muiden liikkeistä. Kuitenkin tärkeä elementti on vihollisen sensoreiden hämäys ja elektroninen sodankäynti. Ennenkuin ensimmäistkäään laukausta ammutaan odotettavissa on viikkojen stressaava jakso, jossa osapuolet asemoituvat, deltavee-laskelmia tehdään ja kursseja suunnitellaan. Virhearvio saattaa hyvin johtaa tilanteeseen, jossa partiofregatti lähtee kurssille, joka vie sen taisteluun kymmenkertaista ylivoimaa vastaan.

Sensoridata käydään läpi manuaalisesti: tasavalta ei luota tietokoneisiin, eikä ainakaan anna niille strategista päätöksentekovastuuta. Tämä työllistää aliupseeristoa sekä miehistöä. Samaten jatkuvat päivitykset tilanteeseen johtavat alati kurssimuutoksiin. Vapaa-aika vähenee kun Saint Sunniva koettaa edustaa Tasavallan asevoimia lähes yksin suuressa osassa avaruutta. Onneksi autonomistienkaan sota-alukset eivät ole aivan kosketusetäisyydellä, ja antimateriaraketeilla kiihdyttävä 17. taistelulaivue tuo pian taustatukea.

Säröjä


Kapteeni HalkenhvadParissa viikossa tilanne ympärillä kiristyy tasaisesti. Aluksen miehistö pitää pitää kiireisenä ja toimintakykyisenä, mutta Holstia ei oikein nappaa, Coleman yrittää tehdä kahta hommaa, ja de Vooght näkee tilanteen paljon huonompana kuin se ehkä onkaan. Acosta koettaa rauhoittaa häntä. Reaktoritilan vessassa Ishaq Alghani ja Mats Chemnitz jäävät kiinni seksin harrastamisesta Brita Nielsonille, joka suhtautuu poikaystävänsä syrjähyppyyn itkuraivarilla. Coleman lähettää kundit Ayezille kuittaamaan rangaistuksen, ja tarjoaa Nielsonille teetä ja sympatiaa. Tämän jälkeen Acosta, Coleman, Falk ja Iglesias puivat asioita, ja toteavat Nielsonin yleisesti lähes kuolleeksi painoksi, joka melkeinpä haittaa alusjärjestelmien toimintaa enemmän kuin hyödyttää. Coleman koettaa pyytää Ayezin apua Nielsonin siirtämiseksi syrjään, mutta Ayez toteaa, että Saint Sunniva toimii jo nyt alimiehityksellä, eikä hänellä ole takataskussaan ketään, jota tarjota alusjärjestelmille. Ayez myös huomauttaa, että Nielsonin lähes aseluokan tyhmyys ja jatkuva hyväntuulisuus ovat oikeasti nykytilanteessa jopa hyödyllisiä: vaikeassa paikassa olevalle miehistölle on hyväksi, jos joku jaksaa ajatella muutakin kuin uhkaavaa sotaa. Coleman määrää joka tapauksssa Nielsonille tehtäviä, jotka eivät epäonnistuessaan johda vaaratilanteisiin. Tämän irrottaminen alusjärjestelmien rutiinista kuormittaa ihmisiä ennestään.

Iglesias tekee intervention Holstin täydellisen kypsähtämisen vuoksi, ja käy hytissä juomassa ja juttelemassa. Holst kertoo, että hän oli ylennyksen puutteen vuoksi anonut siirtoa toisaalle, johonkin missä hän voisi paria kuukautta myöhemmin yrittää uudelleen upseeriksi, mutta kapteeni Halkenhvad oli blokannut tämän koska Holst on "essentiaalista henkilökuntaa". Kapteeni ei ollut edes viitsinyt sanoa tätä Holstille suoraan. Molemmat juovat jonkin verran, mutta Iglesias hoitaa itsensä sober-upeilla taas toimintakuntoon, ja käy juttelemassa aliluutnatti Fjellin kanssa. Hän toivoo tämän tukevan Holstia ja jotenkin auttavan tätä. Fjell sanoo pyrkivänsä tekemään asialle jotain.

Falk joutuu ojentamaan Schollia tämän epäsiististä univormusta ja melkeinpä aliupseerille niskuroinnista. Scholl ei kunnioita Falkia tippaakaan, eikä muukaan valtausryhmä ole Falkin suurimpia faneja. Acostalla on edelleen alaistensa kunnioitus. Falkilla taas unenpuute ja stressi ajavat häntä mokailemaan tehtäviensä kanssa, ja hän pelkää, että hänen osansa puolustuslaskelmista saattavat sisältää virheitä.

Iglesias antaa rättiväsyneenä brieffausta kapteenille varsin tukalasta operationaalisesta tilanteesta, jossa Saint Sunniva näyttää olevan, ja tajuaa, että kapteeni tuntuu etsivän alukselle jotain kieroa tietä ulos sen sijaan että pyytäisi apua muulta laivueelta. Iglesias päätyy vastaamaan kapteenille hieman epäasialliseen sävyyn, ja tämä kysyy, onko hänellä jotakin ongelmaa. Iglesias onnistuu pitämään rehellisen mielipiteen Halkenhvadin pätevyydestä omana tietonaan, mutta käy puolestaan nyt itse tilittämässä Holstille mielipiteitään. Hän onnistuu sentään olemaan sanomatta sanaakaan Ytterhusista ja tavasta, jolla kapteeni hoiti tämän kohtalon.

Iglesias havaitsee Falkin ylikuormituksen, ja järjestää itselleen enemmän päivystystä sillan sijasta asejärjestelmissä, jottei siellä tapahtuisi mitään huolestuttavaa. Valchak jää tekemään suurimman osan sillan päivystysvuoroista.

Murtumia


Kersantti Holst ei ole motivoitunutMarraskuussa poliittinen tilanne ei ole hellittänyt. Titanilaista sotakalustoa on lähtenyt liikkeelle kreikkalaisia kohtaan, mutta 17. taistelulaivua on myös saapunut paikalle. Vieläkään laukaustakaan ei ole ammuttu: etäisyydet ovat pitkiä ja diplomatialla on yhä tilaa toimia. Vaikka avaruussodassa ei pitäisi olla mitään yllätyksiä, pari pelkästään rahtialuksina pidettyä autonomistiliiton alusta on paljastunut sotalaivoiksi, ja analyytikot koettavat miettiä, mitä tämä tarkoittaa koko asevoimien kannalta. Samaten sensorihäirintä on kohonnut pilviin.

Saint Sunnivan miehistö ei ole päässyt pitämään juurikaan taukoa, mutta sen nykyiselle tehtävälle on nyt määritetty kesto: joulukuun alussa se vapautetaan kreikkalaisilta ja se suuntaa takaisin kohti Jupiterin kuita. Sen miehistölle on tulossa kahden viikon loma samalla kun alusta huolletaan. Tähän on kuitenkin vielä kaksi viikkoa.

Väsymys ja stressi ovat kasautuneet nimenomaan alusjärjestelmiin ja reaktoriin, ja jossain vaiheessa joku on jättänyt lähipuolustustarkistukset tekemättä oikein. Niinpä mikrometeori pääsee puolustuslaserien läpi ja osuu aluksen jäähdytyspaneeliin. Jäähdytysteho putoaa viidellä prosentilla. Sekä Coleman että Holst ovat unenpuutteesta lähes sekaisin, joten Acosta ottaa valtausryhmästä Kefalakiksen, Alghanin sekä Myrlandin, ja lähtee korjaamaan. Korjaukseen kuluu 12 tuntia: ryhmä tekee sen hitaasti ja huolellisesti. Kapteeni ei suostu vähentämään kiihdytystä täksi ajaksi, joten sisällä lämpötilat lähtevät nousuun. Korjaus kuitenkin lopulta onnistuu, eikä Saint Sunniva joudu poikkeamaan suunnitellusta reitistään.

Asejärjestelmissä päästään jälleen tilanteen tasalle. Valchak taas on sankarillisesti hoitanut siltaa yksin, ja tämä ei ole jäänyt kapteenilta huomaamatta. Iglesias havaitsee alusjärjestelmien edelleen olevan katastrofin partaalla, ja suostuttelee Valchakin lähtemään sinne tukemaan Holstia. Coleman ottaa muutaman päivän iisisti samalla kun Klebb huolehtii reaktoriasioista.

Muutamaa päivää ennenkuin Saint Sunniva vapautetaan Abdullah Alghani tunnustaa Acostalle, että hän meni kertomaan veljelleen Ishaqille koko tarinan Balvan-97:n tapahtumista, mukaanlukien Ytterhusin (kopion) kohtalon. Acosta on räjähtää hänelle tästä, mutta de Vooght tulee väliin, ja kiskoo Acostan pois. Acosta päätyy suutelemaan de Vooghtia, ja kiskoo tämän työkalukoppiin. Seuraa erä varmaan epäonnistuneinta seksiä aluksen historiassa: Acostan podikeholta puuttuu sukuelimiä, ja de Vooghtiltakin on vihdoin löytynyt ala, jossa hän on yksinkertaisesti surkea. Sentään Acosta saa hetkeksi käsiteltyä raivarinsa.

Ytterhusin salaisuus on nyt julki. Ishaq Alghani on ehkä veljeään fiksumpi, mutta myös lörpömpi, ja on varmaa, että hän ei pysty salaisuutta pitämään. Acosta ja Falk pitävät nopean palaverin: Acosta sanoo, että hän haluaa pitää Abdullahin valtausryhmässä. Niinpä Falk käy viemässä Jaramillolle ilmoituksen tapahtuneesta, ja välittää Acostan teveiset. Jaramillo toteaa kapteenin tekevän asiasta lopullisen päätöksen, mutta hän vie eteenpäin aliupseerien toiveet. Pian kapteeni kutsuukin molemmat Alghanin veljekset puheilleen.

Abdullahia rangaistaan poistumiskiellolla ja ylimääräisellä palveluksella. Ishaq puolestaan ei ole teknisesti tehnyt mitään muuta väärää kuin kuunnellut tietoa, jota ei olisi pitänyt, joten häntä ei varsinaisesti rangaista. Kuitenkin kapteeni järjestää hänelle saman tien siirron Syvän avaruuden laivastoon, jossa informaatiohygienia on äärimmäisen tiukka ja jossa hän ei pysty levittämään kuulemaansa eteenpäin. Tottakai tämä otetaan rangaistuksenomaisesti vastaan.

Abdullah on täysin tapahtuneen murtama - hän tietää mokanneensa, ja tietää että veljensä siirto on hänen syytään. Kun Acosta sanoo halunneensa pitää hänet valtausryhmässään, hän alkaa itkeä. Ishaqin pari päivää aluksella kuluvat Jaramillon jatkuvassa etävalvonnassa, jottei hän sano mitään väärää kenellekään. Kun Saint Sunnivan tehtävä on päättynyt ja se saa tankkerilta lisää reaktiomassaa jatkaakseen eteenpäin, Ishaq määrätään yhteysaluksen kyytiin lähtemään kohti Syvän avaruuden laivastoa. Ishaq puristaa palvelustovereidensa käsiä ja poistuu. Tapahtuneen tarkat syyt ovat hämärän peitossa, tosin Iglesias arvaa mistä on kyse.

Kotiinpäin

"Atencion! Vuosikurssi 2142! Esitän Kalliston taistelulaivaston komentajan, amiraali Cuenovidalin, tervehdyksen!"

"Hyvää iltaa, sotilaat."

"Saint Sunnivan lähestyessä kotisatamaansa minun suuri kunniani on jakaa vielä yksi tunnustus vuoden 2142 saapumiserälle. Ansioituneesta palvelusta vastuullisessa komentotehtävässä, osoittaen huomattavaa kyvykkyyttä sekä oma-aloitteisuutta, ratkoen edistyneitä ja vaikeita ongelmia, ja pitäen monimutkaisen järjestelmän toimintakykyisenä vaikeissa olosuhteissa, San Cristobalin tähti on myönnetty kersantti Iain Klebbille."

"Kersantti Klebb, vuoden 2142 miehistö."

"Sanotaan, että palkkio hyvin tehdystä työstä on uusi työ. Te olette tehneet saattaneet yhden työn kunnialla loppuun. Te olette palvelleet Tasavaltaa ja ihmiskuntaa asepalveluksessa. Te olette olleet valmiit puolustamaan niitä kaikkia uhkia vastaan, jopa henkenne uhalla. Henkenne uhalla -- ja te tiedätte, että tämä ei ole tyhjää sanahelinää. Niistä kahdeksastatoista, jotka teidän vuosikurssiltanne astuivat Saint Sunnivalla palvelukseen kolme vuotta sitten, viisi on saanut viimeisen voitelun. Te kaikki tiesitte tämän olevan mahdollista. Silti te päätitte valita kulkemanne tien. Silloinkin kun toverinne kaatuivat, te pysyitte sillä. Te tiesitte, että sama kohtalo voisi kohdata teitäkin, mutta te pysyitte lujina. Nyt tämä tie on viimein teidän osaltanne kuljettu päätökseen."

"Tasavalta kiittää teitä, ja kiitokseksi antaa teille seuraavan työnne."

"Iain Klebb, Per Arlan-Joster, Gerta Berg, Sam Hjellegard, Janna Larsen, Kaukel Mireles."

"Asemani suomin valtuuksin totean teidän nyt olevan Jupiterin Tasavallan kansalaisia. Tämä on etuoikeus, todellakin, mutta se on myös seuraava työnne. Tasavallan kansalaisina te olette valtakunta. Te olette ihmiskunta. Te olette osoittaneet olevanne tämän vastuun arvoisia, ja nyt se annetaan teidän kannettavaksenne. Teidän tehtävänne on huolehtia, että ihmisyys selviää nykyisestä kriisistään, että se ohjautuu turvallisesti läpi kaikkien vaarojen, jota sitä voisi uhata, ja että meidän arvomme loistavat tulevaisuudessa yhtä kirkkaasti kuin nyt."

"Teidän edellinen palveluksenne oli pituudeltaan kolme ja puoli vuotta. Teidän seuraava palveluksenne jatkuu koko loppuikänne."

"Kansalaiset! Tasavalta kestää!"

Saint Sunnivan lähestyessä Jupiterin kuita kriisi jää taakse. Joulukuun puolivälissä, päivää ennnen kuin sotilaat päästetään kahden viikon lomalle, koittaa vuoden 2142 sotilaiden viimeinen päivä. Tätä varten Kalliston laivaston amiraali Cuenovidal lähettää videotervehdyksen fregatille. Cuneovidal on 50-vuotias nainen, jonka päässä on kyberneettisiä proteesiosia ilmeisesti vanhojen sotavammojen vuoksi. Hän jakaa kunniamerkin, pitää lyhyen puheen, ja lopuksi julistaa kuusi vuosikurssin 2142 sotilasta Tasavallan kansalaisiksi. Kun aplodit ovat päättyneet, asepalveluksen päättävä vuosikurssi alkaa laulaa ja tanssia klassista palveluksen päättymistä juhlistavaa Adios, General -kappaletta.

Palveluksensa päättävät sotilaat määrätään "tutkimaan upseerien vapaa-ajanviettotilan filttereitä", eli käytännössä heille annetaan tämä tila juhlimista varten. Tilaan ovat tervetulleet hyvinä tyyppeinä pidetyt muutkin asevelvolliset. Acosta ja Coleman käyvät juomassa pari lasillista. Jotkut puistelevat päätään kersantti Klebbin saamalle kunniamerkille; reaktorialiupseeri on kyllä ollut pätevä, mutta hän on myös melkoinen mulkku sille päälle sattuessaan.

Coleman ja Iglesias pohtivat lomasuunnitelmia. Kummallakin on syitä olla menemättä Ger∂rille jouluksi: Iglesias on jokseenkin kypsynyt sotilasmenoon ja tarvitsee vapaata, ja Coleman on todennut reaktorialiupseerin tehtävien olevan hieman enemmän kuin mistä hän helposti selviytyy. Coleman tietää Falkin asentaneen päähänsä jotain edistynyttä biowarea Europalla aiemmin, ja hän kysyy tältä lisätietoja. Falk kertoo kokemuksistaan, ja Coleman toteaa tahtovansa samanlaisen. Europalle ei kuitenkaan ole helppoa päästä aivan luvallisesti, mutta MacKayn setä auttoi tässä viimeksi. Coleman pyytää MacKaylta apua, ja tämä sanoo järjestävänsä uuden, valvomattoman vierailun Conamara Cityyn.

Falk ja Acosta päätyvät mukaan: Falk haluaa käydä uudelleen kaupungissa, ja Acostalla ei ole mitään halua käydä Ger∂rillä juuri nyt. Niinpä nelikko ei lähde yhteysaluksella kohti Ger∂riä, vaan laskeutuu Europalle. Torsten Harrison järjestää heille 24 tunnin valvomattoman oleskelun Europan tasavallan puolella.

Lomaa


Falk käy tapaamassa paikallista opiskelijaporukkaa, jonka kanssa hän aiemmin täällä hengasi. Coleman käy tavaratalossa ostamassa matematiikkaimplantin. Implantin asennusskannissa selviää, että hänen päässään on jo ennestään biowarea; oletettavasti Stellar Intelligencen sinne jättämiä jekkuja. Coleman diilaa tämän vaihdossa eteenpäin, ja siitä saatava hinta kattaa hyvin hänen matematiikkaimplanttinsa. Hänen vanhassa implantissaan oli vastaanotin, ja hän tilaa uuteen samanlaisen, mutta efektinä pelkästään kuuloaistimukseen tuleva ping-ääni jos joku koettaa ottaa siihen yhteyttä.

Iglesias juhlii tavallista hurjemmin, ja kännipäissään selittää pettymystään Tasavallan arvoihin. Hän myös tunnustaa Falkille, että harkitsee kuorinipun hankkimista.

Vuosi 2144 kulkee kohti loppuaan. Uudenvuoden jälkeen Saint Sunnivalle on määrä saapua uusi joukko tuoreita matruuseja.


Pelinjohtajan kommentit


Avaruussotatoiminta aliupseerien perspektiivistä on vähemmän isoa kuviota ja oikean sotatilanteen ymmärtämistä, ja enemmän pienten kriisien ratkomista sekä henkilöstöpolitiikkaa. Tämä kävi pelistä hyvin ilmi. 8 viikkoa raskasta tylsyyttä tuntui asiaankuuluvan aidolta. Noppia heitettiin ehkä enemmän kuin koskaan, mutta hyvästä syystä, väitän.

Oli hieno peli. Hahmot ovat nyt olleet asepalveluksessa 18 kuukautta 42:sta. Kampanjan kakkoskauden toinen puolikas alkaa tästä.<-- 15: Kiirastuleen - 17: FNGs -->


CategoryPelit - CategoryDeepBlackMainStory - CategoryPelit2144 - CategoryDeepBlack
There are no comments on this page.
Perustuu Eclipse Phase -roolipelin, CC-NC-SA Posthuman Studios, 2008-. Pelijärjestelmänä GURPS.
Kampanja ja kuvitus CC-BY Dare Talvitie, 2015 - 2020 (paitsi jos muuta sanotaan):: Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki